Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predtým išlo len o to, či prejdeme cez 1. kolo 4:0 alebo 4:1 na zápasy. Liga sa mení, Škorvánek je samozrejmosť

Plné nasadenie, dramatické momenty, úspechy favoritov, ale aj prekvapenie na úkor jedného z nich. Hokejové play off zatiaľ nezaostáva za očakávaniami a fanúšikom ponúka skvelú šou. V hre o titul zostali štyri tímy.

03.04.2024 09:57
hudec radosť Foto:
Michal Hudec počas kariéry pôsobil aj v tíme HC Mountfield České Budějovice.
debata

Dnes štartuje séria medzi Michalovcami a Nitrou, od piatka si zmerajú sily Spišská Nová Ves a Košice. Semifinále bude pozorne sledovať aj štvornásobný extraligový šampión Michal Hudec.

„Hoci mi tip na zloženie top štvorky nevyšiel, všetky štyri mužstvá sú v boji o finále zaslúžene,“ vraví bývalý útočník, aktuálne v pozícii televízneho experta.

Čo ste tipovali?

Že z trojice Poprad, Michalovce, Spišská Nová Ves, ktorá sa umiestnila najvyššie po základnej časti, neprejdú cez 1. kolo dva tímy. Vypadol len jeden.

Prekvapil vás skorý koniec Podtatrancov?

Papierové prognózy hovorili jasnou rečou. Poprad vyhral základnú časť, mal veľké ciele. Nitrania však ukázali silu a potvrdili, že majú ostrieľané mužstvo vedené skúseným trénerom. Na druhej strane, priebeh základnej časti ukázal, že tímy sú veľmi vyrovnané.

Predtým to bolo inak. Počas mojej aktívnej kariéry sme čakali len na to, či prejdeme cez 1. kolo 4:0 alebo 4:1 na zápasy. Play off sa prakticky začínalo až v semifinále. Teraz bola zaujímavá už kvalifikácia.

Craig Ramsay Čítajte viac Mal som s ním problémy. Ramsay začal neoficiálny kemp a povedal, ktorého hráča na majstrovstvá nezoberie

Nitra v nej uspela proti Trenčínu, potom odohrala šesť zápasov proti Popradu. Môžu jej v semifinále dochádzať sily?

Vždy je polemika, či pred play off pauzovať alebo zostať v hernom tempe. Nitre sadla druhá možnosť, hoci to mala náročné, keď v kvalifikácii odohrala päť zápasov za sedem dní. Veľa síl vynaložila aj vo štvrťfinále.

Lenže platí, že ak chce mužstvo vyhrať titul, na počet zápasov sa nepozerá. Partia trénera Stavjaňu, ktorý má bohaté skúsenosti z play off, chytila fazónu a chce ju využiť aj v semifinále.

Nakopnú tím momenty, keď skóruje 18 sekúnd pred sirénou alebo keď v poslednej tretine otočí z 0:3 na 4:3?

Presne tak. Ak by Nitra nedala gól v samom závere štvrtého zápasu, séria za stavu 1:3 by sa jej otáčala už len veľmi ťažko. Ďalším dôležitým momentom bola otočka v piatom stretnutí. Mužstvo získalo momentum a doma potom ubránilo súpera na nulu. Pod Zoborom majú štyri vyrovnané päťky, ako aj kvalitnú brankársku dvojicu. Šírka kádra je špeciálne v play off dôležitá.

Prelomí ofenzívne hrajúca Nitra aj obranný val Michaloviec?

Rozhodnú detaily. Aj Dukla má kvalitu rozloženú do štyroch formácií, výborne chytá Stanislav Škorvánek. Nitra bude útočiť, ale určite nie bezhlavo. Obe mužstvá sú konštantné, vedia hrať efektívne smerom dopredu i dozadu.

Prospela Michalovciam zmena trénera a návrat kouča Valtonena?

Výsledky ukazujú, že áno. Začal výborne, Dukla vyhrala prvých šesť zápasov pod jeho vedením. Do tímu zaviedol fínsky systém, ktorý je dosť defenzívny, ale tamojšie reprezentácie s ním dosahujú úspechy. Platí otrepaná fráza, že tituly vyhráva obrana.

V semifinále si zahrajú aj hokejisti Nitry. Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Hokej TEL play off 1/4 6. Nitra V semifinále si zahrajú aj hokejisti Nitry.

Ten zatiaľ posledný vybojovali Košice, ktoré hrajú v porovnaní so záverom základnej časti ako vymenené. Je to predovšetkým o skúsenostiach, že mužstvo sa vie rýchlo „prepnúť“ do play off módu?

Jednoznačne. Košiciam nevyšiel záver dlhodobej časti, trápili sa najmä doma a napokon skončili na štvrtej priečke. Lenže prišlo play off a ukazuje sa reálna sila mužstva. Prebudil sa trápiaci sa strelec Jääskeläinen, výborne hrajú veteráni Chovan s Bartánusom, ako aj ďalší hráči. Kľúčová je tiež vyrovnaná brankárska dvojica, na Riečického s Janusom je spoľahnutie.

Ako môžu Spišiaci potrápiť favorita?

Začínajú doma, postavia to na eufórii a túžbe ukázať, že vedia prejsť aj cez Košice. Majster nebol počas sezóny na Spiši presvedčivý, väčšina zápasov dopadla veľmi tesne. Spišská profituje z kvalitných importov, ktorí ťahajú ofenzívu, ale môže doplatiť na to, že má v bránke „len“ Melicherčíka. Ako som už povedal, dvaja vyrovnaní brankári sú veľmi dôležití. Uvidíme, či to zohrá nejakú úlohu.

Spoliehajú sa niektoré tímy až priveľmi na legionárov? Ako dosiahnuť, aby boli v extralige produktívni aj domáci hráči?

Veľmi komplikovaná a obšírna téma. V prvej tridsiatke hráčov, čo sa týka produktivity v základnej časti, figurovali len traja Slováci. To samozrejme nie je pozitívna správa. Liga sa posledné roky oprela o importov, hoci platí, že ich počet sa znižuje. Pamätám sa, že boli sezóny, keď tímy mali desať či dvanásť zahraničných hráčov, čiže takmer polovicu mužstva.

Kvalitných domácich hokejistov si musíme vychovať. Nedá sa to však urobiť zo dňa na deň, vyžaduje to čas. Situáciou sa zaoberajú liga i zväz. Veľmi si želám, aby kompetentní prišli s takým riešením, že v budúcnosti uvidíme v štatistikách čo najviac produktívnych Slovákov.

Michal Hudec ukončil hráčsku kariéru v októbri... Foto: TASR, Branislav Racko
hudec hokej rozlúčka Michal Hudec ukončil hráčsku kariéru v októbri 2017.

Treba znížiť počet legionárov alebo uzamknúť ligu?

Tieto možnosti sa spomínajú najčastejšie, ale treba si uvedomiť, že variantov je viacero. Treba, aby ľudia s výsledkami a skúsenosťami dali hlavy dokopy a prišli s čo najlepšou alternatívou pre slovenský hokej.

Blížia sa majstrovstvá sveta v Česku, vidíte v domácej súťaži adeptov na reprezentačný dres?

Tým, že produktivite u nás kraľujú legionári, je v tomto smere veľmi ťažké vyberať. Tréner Ramsay nemá veľa možností, ale verím, že niekoho nájde aj v extralige.

Škorvánka by nemal zavolať?

To áno, jednoznačne. Nespomenul som ho, lebo pozvánku pre neho beriem ako samozrejmosť.

Opora Michaloviec a reprezentácie Stanislav... Foto: TASR, Ján Krošlák
SR Hokej Extraliga Štvrťfinále škorvánek Opora Michaloviec a reprezentácie Stanislav Škovránek

Fanúšikovia by v Česku radi videli aj Samuela Bučeka. Nájde sa miesto v národnom tíme pre najproduktívnej­šieho Slováka domácej súťaže?

Samo je čisto ofenzívny hráč, vo štvrtej formácii by bol nepoužiteľný. Ukazuje kvalitnú formu, škoda, že keď sa mal ukázať v reprezentačnom drese, tak ho z hry vyradilo zranenie. Niekedy situáciu v príprave na MS komplikuje fakt, že prebieha už počas play off. Niektorí hráči, ktorých tímy vypadli z vyraďovačky skôr, sú v mužstve dlhšie a tréner si ich vie „nastaviť“ tak, že ďalších už nepotrebuje.

Stalo sa to aj mne. S mužstvom sme sa prebojovali do finále, ale do reprezentácie som sa nedostal, lebo už nebol čas skúšať hráča, ktorému sa končila sezóna dva týždne pred majstrovstvami sveta. Niekedy je jednoduchšia varianta mať mužstvo dlhšie pokope a nerobiť zásahy na poslednú chvíľu. Kouč Ramsay najlepšie vie, koho má zavolať. Jeho odhad hráčov je fantastický, čo dokazujú nielen výsledky. Som presvedčený, že na MS zostaví výborný tím.

Šampionát budete sledovať v pozícii televízneho experta. Našli ste sa v novej profesii?

Ale áno, baví ma to. S kamerou nemám problém, pred pôsobením v JOJ-ke som bol na obraze aj v RTVS. Pri analýzach je dôležité vybrať situáciu, ktorá zaujme diváka.

Martin Pospíšil Čítajte viac Potrebujeme udržať prozápadnú orientáciu. Slovenská hviezda z NHL vyjadrila podporu vo voľbách

Experti vyjadrujú názor, ktorý sa môže páčiť jednej strane, ale druhej nie. Stihli ste si už vypočuť aj negatívne ohlasy?

Vždy je niekto, kto je s niečím nespokojný. Aj v pozápasových rozhovoroch môže fanúšik vidieť, že tréneri kritizujú určité záležitosti. Veľkú úlohu v tom zohrávajú emócie a hokej je aj o nich. Predpokladám, že keď v televízii príde ku kritike jedného či druhého tímu, tak si niektorí fanúšikovia zanadávajú.

Nič osobné som však zatiaľ nezažil. Kultúra príspevkov niektorých priaznivcov na sociálnych sieťach nie je ideálna, ale verím, že aj to sa časom zmení.

Váš tip na extraligového šampióna?

Tak ďaleko zatiaľ nepôjdem, ale do finále sa podľa mňa dostanú Košice a Michalovce.

Najlepší tím histórie NHL z európskych hokejistov Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zaujímavosti o najlepších...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #semifinále #Play Off #Michal Hudec