Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepší Slováci sú v Česku, a potom v Košiciach. Oremus o Slovane: Potrebujem informácie, akým smerom sa klub bude vyvíjať

Zbabraná sezóna sa inak ani nemohla skončiť. Dá sa povedať, že účasť v 1. kole play off bola vlastne úspechom.

23.03.2024 23:51
Košice Slovák Foto:
Marek Slovák strelil v sobotu víťazný košický gól.
debata (2)

Hokejisti Slovana sa lúčia so sezónou bez jedinej výhry vo vyraďovačke.

Rival z Košíc ukončil súboj dvoch historicky najúspešnejších slovenských klubov expresne rýchlo a po jasnom priebehu 4:0 na zápasy postúpil do semifinále.

Rozdielov v hernom prejave oboch tímov bolo viacero, ale X faktorom série bola kvalita a následná výkonnosť slovenských hráčov.

V štyroch zápasoch sa v drese Slovana dokázali gólovo presadiť len dvaja – Tomáš Török a Daniil Fominych. Strelili spolu dva góly – toľko ich mal kapitán Košíc Michal Chovan v treťom zápase.

Slovan vs. Košice Čítajte viac Potupný koniec pre Slovan, so sezónou sa lúčia aj Barani. Východniari vo štvrťfinále dominovali

A nebol sám. Dôležitými presnými zásahmi prispel ďalší veterán Marek Bartánus, v rozhodujúcom zápase sa presadili aj Marek Slovák a Patrik Rogoň.

„Skúsenosti sú jedna vec, tou druhou je, že ako hráči predvedú na ľade pokyny trénera. Nám sa to podarilo. Klobúk dole pred Slovanom, bola to férová séria, žiadne zákernosti. Sme radi, že sa skončila 4:0 na zápasy, ideme ďalej,“ hodnotil Slovák.

Tímovú hru, ktorú predvádzal so spoluhráčmi, označil za hlavnú zbraň oceliarov.

"Na play off je dôležité mať štyri kvalitné formácie. Prvé dve sú elitné v každom tíme, ale často sa stáva, že sa navzájom pokryjú. Potom rozhodujú zápasy tretie a štvrté útoky.

V tom sme mali väčšiu silu a aj preto sme postúpili do semifinále. Ale je jedno, kto skóruje, vyhrávame ako tím," dodal 35-ročný forvard.

Slovan aj vo štvrtom zápase, rovnako ako v celej sérii, doplatil na individuálne chyby a nepremieňanie šan­cí.

„Mali sme dobré pasáže, ale chýbala nám efektivita. Súper bol skúsený a mimoriadne efektívny, potrestal každú našu chybu. Navyše hral systematicky, čo nám robilo veľké problémy,“ priznal útočník Samuel Takáč.

Slovan ukázal v závere základnej časti solídnu formu, vybojoval si účasť v top päťke, ale v play off ho Košice k ničomu nepustili.

„Celú sezónu sme sa trápili s tým, že nám chýbala kvalita v zakončení, nedarili sa nám štandardné situácie. V decembri sme boli na predposlednej priečke, ale zabrali sme a vybojovali top päťku. To nás malo nakopnúť, ale nedokázali sme na to nadviazať,“ dodal Takáč.

Oremus: V Slovane len tí najlepší

Tréner Slovana Peter Oremus na pozápasovej tlačovke už hľadel do budúcnosti. Zmluvu má aj na ďalšiu sezónu.

"Košice ukázali veľkú kvalitu, prevýšili nás. Som však hrdý na hráčov, napravili pokazenú sezónu a dostali sa do prvej šestky. V nadstavbe však potrebujete kvalitu štyroch pätiek a tú Slovan nemal.

Uvidíme, čo bude v budúcej sezóne. Potrebujem vedomosť, ako sa bude klube ďalej vyvíjať, a potom môžeme skladať mužstvo," vravel.

Kouč Slovana veľmi dobre vie, ktorá hráčska kategória na Slovensku je nedostatkový tovar.

52 slovan Čítajte viac Košickí veteráni potiahli majstra k mečbalu. Oremus presne vystihol, v čom Slovan zaostáva

"Musíte mať vytipovaných kvalitných legionárov. Ale ak chcete byť v slovenskej extralige konkurencie schopní, potrebujete dobrých Slovákov a tých je veľmi málo.

Máme len staršiu generáciu, ktorí sú dobrí, a po veciach, ktoré sa tu diali dlhú dobu, je kvalitných Slovákov málo. Tí sú totiž v Česku a dotiahnuť ich späť na Slovensko je veľmi ťažké," vysvetlil.

Ani tento fakt však nezmierni jeho snahu vybudovať zo Slovana tím, na aký boli fanúšikovia zvyknutí.

„Slovan musí mať najlepších hráčov. Potrebuje kvalitu, aby z neho mali súperi rešpekt, aby keď mužstv prídu do Bratislavy vedeli, že to tu budú mať veľmi ťažké. Slovan musí mať také mužstvo, s ktorým bude od 1. kola dominovať, určovať tempo a vyvíjať tlak na súperov,“ dodal Oremus.

Ako sa vyjasní situácia v klube z hlavného mesta, predovšetkým smerom k vlastníckym záležitostiam, ktoré ovplyvnilo decembrové úmrtie Rudolfa Hrubého, väčšinového akcionára HC Slovan, ukážu najbližšie týždne.

Isté však je, že kompetentných v Slovane čaká veľa práce. Inak klubu so slávnou históriou hrozí, že tretí rok za sebou neprejde cez 1. kolo play off.

Najlepšie zarábajúci Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Každý vystriedal niekoľko klubov a zarobil nie...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Play Off