Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uplynulo 20 rokov odvtedy, čo sa na Slovane hokejoví čerti ženili. A mladý chlapec, ktorého nahuckali starší, si ukončil kariéru

Za 20 rokov väčšina hokejových spomienok zapadne prachom. Pravda, nájdu sa aj výnimky - zákrok Lašáka v semifinálovom predĺžení na majstrovstvách sveta 2002 či exkluzívna prihrávka Pálffyho a chirurgicky presná strela Bondru o necelé dva dni neskôr.

22.03.2024 14:42
Martin Mráz Foto:
Martin Mráz a jeho napadnutie rozhodcu v zápase Slovana so Zvolenom 2004.
debata (7)

Alebo zápas semifinálovej série medzi Slovanom a Zvolenom. Píše sa 21. marec 2004 a na štadióne Ondreja Nepelu sa dejú veci. Také, že ani najcholerickejší fanúšikovia sa nestačia čudovať.

Hokejkou i päsťami

Prebieha tretia tretina duelu o postup do extraligového finále. Série, ktorá sa pomaly začína preklápať. Zvolen v nej viedol už 2:0 na zápasy, ale Slovan je na prahu vyrovnania.

Záverečné dejstvo je ako na hojdačke. Domáci doň vstupujú za stavu 2:3 ale po dvoch rýchlych góloch Čecha Pavlasa otáčajú skóre. Presná strela Macha je už iba klincom do hosťujúcich nádejí. Zvolenská skaza je dokonaná.

Znie záverečná siréna a na ľade sa prvýkrát objavuje Martin Mráz. Syn majiteľa Dušana Mráza. Mladý muž hľadajúci si miesto v zostave HKM. Stále iba 23-ročný hokejista, ktorý si za pár sekúnd ukončí kariéru.

Spočiatku sa zdá, že hlavnému arbitrovi Rudolfovi Lauffovi prišiel len niečo od srdca povedať. Neuľavuje sa mu však a aj za povzbudzovania spoluhráčov je čoraz agresívnejší. Nezastavuje ho ani čiarový rozhodca, vrhá sa na Lauffa ako zmyslov zbavený a udiera hlava-nehlava. Najprv hokejkou, potom päsťami.

Pri komentárskom pultíku Slovenskej televízie stojí Róbert Pukalovič. „Naozaj som toho odohral veľa, ale toto som nielenže nezažil, ale ani nevidel,“ glosuje.

Mráz zatiaľ bije Lauffa akoby to bol jeho súper. Spomienky, ale aj zábery dodnes kolujúce na sociálnych sieťach, potvrdzujú, že slovanisti sa ho snažia odtiahnuť, Zvolenčania však prikladajú do ohňa. Šialené scény, ktoré – aby sme boli objektívni – mali aj svoju predohru.

Jedine proti Slovanu

Pár dní predtým – v prvom zápase série – totiž úderom zozadu zložil líder Slovana Zdeno Cíger Lauffovho kolegu Ľuboša Jakubca. Dostáva šesťzápasový trest, ale Zvolenčanom sa to máli. A to ešte netušia, že Slovan neúspešne zažiada, aby po odpykaní polovice sa dištanc zmenil na podmienku.

Pochopiteľne, toto Mráza neospravedlňuje. Ani fakt, že k bitke ho vyprovokovali vlastní spoluhráči. Potvrdzuje to nielen archívny záber, na ktorom vidieť, ako ho jeden z kolegov posúva za mužom v pruhovanom, ale aj spomienky druhých.

Dvadsať rokov po nezabudnuteľnom zápase sme zavolali Karolovi Križanovi, niekdajšiemu reprezentantovi a brankárovi Zvolena. Tiež nám nepriamo priznáva, že na striedačke neskúseného Mráza hecovali.

"To je už 20 rokov? Mám to stále pred očami. Akoby to bolo včera. Po záverečnom klaksóne som sa ponáhľal do kabíny, hádzali po nás predmety, oblievali pivom a predsa len, bolo to uprostred série, ruky sme si nepodávali. Počul som však, že sa tam niečo deje, tak som sa vrátil na ľad.

Chalani sa pred médiami miernili, nemohli to povedať nahlas, ale je pravda, že z následných emotívnych rečí v šatni som pochopil, že Martina k útoku nabádali. Cítili krivdu a takto nešťastne to riešili. Žiaľ, bol som v bránke, keby som sedel na striedačke, poviem im, aby neblbli," spomína si na situáciu.

Zvolenčan Karol Križan v semifinálovej sérii... Foto: Pavel Neubauer
Karol Križan Zvolenčan Karol Križan v semifinálovej sérii 2004 proti Slovanu.

Zo striedačky sa na nepochopiteľné scény pozeral slovanista Martin Hujsa. „Veru, toto som na ľade nikdy predtým ani potom nevidel. Viete, bola to divoká séria, také sa dnes už nehrajú. Aj v hľadisku to iskrilo, zrejme aj to dopomohlo k dianiu na ľade,“ hodnotí spätne a Križan mu pritakáva.

"Toto bol Slovan. Neskutočne vybičovaná atmosféra. Neverím, že niečo také by sa stalo proti inému mužstvu. Keď som bol menší, spomínam si, ako Karol Rusznyák sekal Košičana Igora Libu po hlave.

Aj vtedy v tom bol Slovan. Zápasy proti nemu boli vždy vyhecované. Bola však aj taká doba, trošku divokejšia ako dnes," usmieva sa bývalý výborný gólman.

Nebol to skrat

Mráz sa po zápase bránil, že nič také neplánoval. Že jeho útok na Lauffa bol spontánny.

„Nikdy som nemal problémy s nešportovým správaním, dnes to bol z mojej strany skrat. Keď ste lepší pri hre piatich proti piatim a neustále ste vylučovaní, je jasné, kto mal vyhrať. Opakujem, bol to skrat,“ vravel.

Lauff na skrat neveril, bolo v tom podľa neho niečo iné. „Skrat? V takom prípade asi nie je niečo so mnou v poriadku a voľne by som sa nemal pohybovať, nieto ešte hrať hokej,“ zamyslel sa pred dvomi dekádami košický rozhodca.

Simon Kalousek Čítajte viac Diera v ľade nie je problém, ušetrím však viac ako na Slovensku. Mladý útočník sa doma trápil, v Španielsku je z neho kráľ produktivity

Hujsa si vie predstaviť, že v atmosfére, aká vtedy na bratislavskom štadióne vládla, hráč môže „skratovať“. Jedným dychom však dodáva, že toto asi nebol ten prípad a pripomína vtedajšie slová zvolenského lídra Richarda Šechného.

Pamätá si ich pomerne dobre, pridávame však presný citát toho, čo vtedy mohutný center povedal.

„Dobre zrobil. Takisto Zdeno zaútočil na rozhodcu, dal mu a dostal tri zápasy. Martin takisto udrel rozhodcu do hlavy, nech dostane tri zápasy. Takto to nastavili, že za úder rozhodcu budú tri zápasy, tak to môže celá liga biť rozhodcov do hlavy. Za tri zápasy sa to oplatí,“ hodnotil vo veľkom hneve.

A napokon z toho, že útok nebol spontánny, ale skôr naplánovaný, sa usvedčil aj sám Mráz. „Som zvedavý ako sa zachová disciplinárna komisia, keď Cígerovi naparila iba šesťzápasový dištanc,“ porovnával.

Disciplinárka sa však k tomuto prípadu postavila oveľa prísnejšie. Mladý obranca dostal osemnásťmesačný zákaz hrať v extraligových dueloch a hoci po polovici mohol požiadať o odpustenie zvyšku trestu, radšej ukončil kariéru.

Vyzval ho k tomu aj jeho otec Dušan – v tom čase predseda predstavenstva spoločnosti Pro Hokej. Po incidente na svoju funkciu okamžite abdikoval.

Predseda predstavenstva HKM Zvolen Dušan Mráz. Foto: Ján Krošlák
Dušan Mráz Predseda predstavenstva HKM Zvolen Dušan Mráz.

Toto sa už nestane

Mrázovo napadnutie Lauffa bolo bezprecedentným nehokejovým útokom. Zaplnilo stránky všetkých celoslovenských denníkov a z Bratislavy do Košíc vycestovali za hlavným rozhodcom vyšetrovatelia.

Hoci ten nechcel, aby sa to riešilo ako trestné stíhanie, zariadil to niekto iný. Podnet podal Generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Za výtržníctvo hrozil Mrázovi trest odňatia slobody na dva roky, prípadne peňažný trest. Na niekoľko mesiacov potom zišiel z očí, študoval a pracoval v americkom Massachussets.

Keď sa však na jeseň vrátil, čakalo ho pojednávanie. Okresný súd trestné stíhanie podmienečne zastavil na skúšobnú dobu šiestich mesiacov.

V tom čase už bývalý hokejista sa s Lauffom mimosúdne dohodol na náhrade škody. „Martin bol super chalan, tichý. Zbytočne ho vtedy vyhecovali,“ vrátil sa neskôr k inkriminovanému momentu Šechný.

Dnes si ťažko čo i len predstaviť scény zo starého bratislavského štadióna. „Aj spoločnosť sa trošku upokojila, ľudia to predtým dosť preháňali, takýto extrém sa hádam už nezopakuje,“ myslí si Križan.

„A keď sledujem aktuálne zápasy play off, mám pocit, že je to akési vlažné. Úplne iné ako kedysi,“ pridáva sa aj Hujsa.

Adam Gajan Čítajte viac Mladý Tatranec si kliesni cestu do NHL so Záhorákmi na prilbe. Gajan si od štrnástich varí a perie sám, Amerika mu zatiaľ "wau" nepríde

Bola to emočne náročná séria. Znie to v tejto súvislosti nepodstatne, ale Zvolen ju dotiahol do víťazného konca. Slovan vyradil po výhre 4:3 na zápasy. Vo finále proti Trenčínu však Šechnému a spol. došli baterky. „Mali sme lepšie mužstvo, ale boli sme už bez iskry,“ hodnotil.

Tá zostala v iskrivom semifinále, na ktoré sa nezabúda…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HC Slovan Bratislava #Martin Mráz