Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príchod Haláka zatrasie kabínou. Ak nebude chcieť, ani sa neunaví. Rozlúčka na MS v Česku? Ramsay má iné kone

Ak by sa jeho avizovaný príchod stal skutočnosťou, narastie divácka sledovať a stúpne kredit celej súťaže. Pri zhode okolností môže nad známym menom uvažovať aj Craig Ramsay.

20.02.2024 05:43
Halák Vanocuver Foto:
Jaroslav Halák v drese Slovenska na ZOH 2010 vo Vancouveri.
debata (8)

Fanúšikovia sa tešia a veria, že správy o návrate Jaroslava Haláka do bratislavského Slovana nie sú len v teoretickej rovine. Belasí oznámili, že sa dohodli s 38-ročným brankárom na pôsobení do konca sezóny.

Spolupráca je podmienená priaznivými výsledkami lekárskych testov, ktoré by mal rodák z hlavného mesta absolvovať v najbližších dňoch.

Ak všetko dobre dopadne, Halák by mohol stihnúť záverečné dva týždne základnej časti a následne aj play off.

„Jaro je Bratislavčan, k Slovanu má vzťah. Je v pozícii, že klubu má čo odovzdať. Aj keby nechytal, vie poradiť, odovzdať skúsenosti. Určite by ho chalani v kabíne počúvali,“ tvrdí bývalý reprezentačný gólman Rastislav Staňa.

Veterán na ocot

Haláka netreba hokejovej verejnosti špeciálne predstavovať.

Najlepší slovenský brankár od príchodu nového milénia odchytal v zámorskej NHL počas 17 sezón cez 600 zápasov, zarobil takmer 50 miliónov dolárov.

Naposledy pôsobil v New Yorku Rangers, kde v minulom ročníku robil náhradníka hviezdnemu Rusovi Igorovi Šesťorkinovi.

V aktuálnej sezóne najlepšej ligy sveta však už nebol o jeho služby záujem. Absolvoval niekoľko skúšok, veľký záujem mala Carolina, ale k podpisu zmluvy nedošlo.

Jaroslav Halák naposledy chytal za New York... Foto: Profimedia
halák rangers Jaroslav Halák naposledy chytal za New York Rangers.

Keď sa situácia nezmenila ani do nedávnej uzávierky prestupov, ozvali sa belasí.

„So Slovanom sme sa dohodli, že do klubu prídem a podpíšem riadny kontrakt, iba ak bez problémov prejdem dôkladnou zdravotnou prehliadkou a moje telo potvrdí, že je stopercentne pripravené absolvovať záťaž v zápasoch, ktoré klub čakajú vo vyvrcholení sezóny,“ reagoval pre klubový web.

Ihneď sa vyrojili otázky, či by bol aj platnou posilou. Dvojnásobný držiteľ Jenningsovej trofeje odchytal posledný súťažný zápas vlani v apríli. Viacerí riešia aj jeho vek – skúsený veterán o tri mesiace oslávi 39. narodeniny.

"Doteraz sa snažil získať kontrakt v NHL, čiže je zrejmé, že sa udržiaval v kondícii a trénoval. Pri starších brankároch je v podstate jedno, ako dlho nechytajú. Stačí im niekoľko tréningov, aby opäť získali potrebný odhad a časovanie.

Jaro je „frajer“, ktorý chytal na najvyššom hokejovom leveli a preto si dovolím tvrdiť, že slovenskú extraligu by zvládol úplne v pohode," vraví Tomáš Vošvrda, bývalý brankár Olomouca, Liberca či Popradu.

Obrovská osobnosť

Niektorí experti porovnávajú pozíciu Haláka s Júliusom Hudáčkom.

Starší brat útočníka Libora Hudáčka tiež dlhšie nechytal, ale po tom, ako si našiel angažmán v nemeckej DEL, sa veľmi rýchlo stal oporou Frankfurtu.

00 koláž Čítajte viac Prídu z Ameriky i z Ruska, Miláno uvidí hviezdnu zostavu Slovákov. Ako by mohol vyzerať Ramsayho výber na olympiáde?

Lenže tu vyvstáva zásadný rozdiel. Zatiaľ čo Frankfurt súrne zháňal posilu do bránky, Slovan už kvalitného gólmana má.

Denis Godla má leví podiel na tom, že bratislavský klub aj s prispením trénerskej dvojice Peter Oremus, Andrej Kmeč po tristnej prvej polovici sezóny ožil a stúpa v tabuľke.

Oremus už rázne stihol reagovať na správy o možnom príchode nového gólmana s tým, že pre neho je Godla jasnou jednotkou a že Halák „môže pomôcť tímu na tréningoch a možno v zápasoch“.

"Na jeho slová sa dá pozerať z viacerých uhlov pohľadu: prejavil podporu a dôveru Godlovi, čo je absolútne v poriadku. Tréner to myslel dobre, len to nevyznelo najlepšie. Na druhej strane, príchod Haláka do akéhokoľvek tímu zatrasie kabínou v pozitívnom zmysle.

Je obrovskou osobnosťou. Aj keby odchytal do konca sezóny len dva-tri zápasy, aj tak by mala jeho prítomnosť pre tím veľkú cenu. Pozdvihol by mužstvo, pomohol by aj Godlovi, pretože skúseností má na rozdávanie. V prípade jeho príchodu do Slovana vidím oveľa viac pozitív ako možných negatív," vysvetľuje Vošvrda.

Tomáš Vošvrda. Foto: ČTK / Paprskářová Michaela
vošvrda Tomáš Vošvrda.

Staňa súhlasí a vraví, že ak sa do ligy vráti hráč, ktorý odohral takmer celú kariéru v NHL, bude to pre súťaž veľké plus.

„Fanúšikovia by isto boli nadšení. Zároveň platí, že Slovan by získal veľkú osobnosť do kabíny,“ reaguje majster sveta z Göteborgu 2002.

Ujasnené úlohy

Odchovanec ružinovského hokeja chytal naposledy v domácej súťaži v sezóne 2003/2004.

Jeho návrat by bol udalosťou sezóny a Slovan, ktorý prežíva turbulentný ročník, by s brankárskym tandemom Godla, Halák mohol byť čiernym koňom play off.

Lenže najskôr všetko musí do seba zapadnúť. Týka sa aj toho, že obaja gólmani musia mať presne určenú pozíciu v rámci tímu. Belasí si určite neprajú, aby Godla po príchode slávneho krajana zneistel a stratil súčasnú fazónu.

"Viem sa vcítiť do jeho pozície, niečo podobné som zažil, keď som chytal v Linköpingu. Tiež som prišiel do tímu, ktorému sa nedarilo, a pomohol som k tomu, aby sme sa vyšvihli v tabuľke. Vedenie klubu však pred play off angažovalo Steva Shieldsa, ktorý mal skúsenosti z NHL.

Manažér mi povedal, že bude s nami trénovať a že ako náhradník zasiahne do zápasov. Tiež ma to vtedy zneistilo, pýtal som sa, prečo zháňajú ďalšieho brankára, keďže som ako jednotka pomohol tímu k lepšej hre," priznáva Staňa.

Rastislav Staňa počas kariéry chytal aj za... Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
staňa sparta Rastislav Staňa počas kariéry chytal aj za Spartu Praha.

V prípade, že Halák si skutočne oblečie dres Slovana, s najväčšou pravdepodobnosťou bude mladšiemu kolegovi kryť chrbát ako náhradník. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť, špeciálne v play off.

Ak by Godlovi nevyšli jeden-dva zápasy, médiá a fanúšikovia budú žiadať, aby šancu dostal Halák. Podľa Vošvrdu by ani nepotreboval veľa času na rozohratie.

"Samozrejme, zápasové tempo je vyššie ako tréningové. K tomu pridajte tlak, stres, vypäté situácie v stretnutiach. Ale Jaro by sa do toho dostal rýchlo. V jeho veku a s jeho skúsenosťami má také čítanie hry, že, ak to poviem nadnesene – ak nebude chcieť, ani sa neunaví.

Dokáže prečítať herné situácie o sekundu-dve skôr, čiže sa „nenamaká“. Nebude lietať medzi tyčkami ako mladší brankári, pozične si to odchytá. Verím, že jeho príchod sa podarí, veľmi by som ho chcel vidieť hrať v slovenskej súťaži," želá si český gólman, ktorý aktuálne chytá v nadnárodnej ICE Hockey League za maďarský Miškovec.

Vnútorný pocit

Početná skupina fanúšikov vidí Haláka nielen v tričku Slovana, ale rovno už aj v reprezentač­nom drese.

Jaroslav Halák v drese Slovana počas sezóny... Foto: ČTK / Miko René
Halák Slovan Jaroslav Halák v drese Slovana počas sezóny 2003/2004.

Obliekol by ho po desiatich rokoch, naposledy hral za Slovensko na olympiáde v Soči 2014. O dva roky nastúpil na svoj zatiaľ posledný medzištátny turnaj, keď hájil farby Tímu Európy na Svetovom pohári v Kanade.

Jeho účasť na májovom šampionáte v Česku, ktorý by pre neho mohol byť ideálnou rozlúčkou s reprezentáciou, je však nepravdepodobná. Pevné miesto v Ramsayho výbere majú Samuel Hlavaj so Stanislavom Škorvánkom.

Navyše, ak Miroslav Šatan a jeho kolegovia rozhodnú, že na MS zavolajú aj hráčov z ruskej KHL, do tímu pribudne Patrik Rybár zo Spartaka Moskva či Adam Húska z Torpeda Nižnij Novgorod.

"Po vlaňajších MS, keď sme sa pred ich začiatkom obávali, že ako si povedie tím s troma brankármi z domácej súťaže, sa situácia sama vyjasnila. Škorvánek a Hlavaj sa osvedčili, chytali výborne.

Vybudovali si svoju pozíciu a darí sa im aj v tejto sezóne. Nemyslím si, že Jaro by mohol prehovoriť do nominácie na šampionát. Ale nie je to vylúčené. Ak by pravidelne chytal a v play off by zažiaril, potom by nad ním tréneri mohli uvažovať. Ale momentálne sú šance pre neho malé," tvrdí Staňa.

Jeho kolega z brandže súhlasí a dodáva, že ak by sa otvorila otázka povolania Haláka do národného tímu, v konečnom dôsledku by veľa záležalo aj na jeho vnútornom pocite.

"Neviem, aký plán majú slovenskí tréneri s brankármi a hráčmi celkovo. Godla, Škorvánek, Hlavaj – všetci traja chytajú výborne.

Bude záležať od zdravotného stavu, od výkonov v play off, ako aj od postoja vedenia reprezentácie k hráčom z KHL. A ešte jedna dôležitá vec – Jaro je tak skúsený, že by sám najlepšie vyhodnotil, či by bol prínosom pre tím alebo nie," tvrdí Vošvrda.

Ako by mohla vyzerať zostava Slovákov na ZOH 2026? Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Takto o dva roky to vypukne - olympijský turnaj...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #reprezentácia #hokej #HC Slovan Bratislava #Jaroslav Halák #MS 2024 v hokeji