Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie každý tréner k nám chce ísť. Staronový je Čech, znie z Nitry

V máji bojovali vo finále o titul, napokon bolo z toho striebro. Teraz sú hokejisti Nitry na tom presne opačne.

06.12.2022 09:01
Chrenko Nitra Foto: ,
Tomáš Chrenko momentálne sedí v Nitre na dvoch stoličkách.
debata

Ťahajú sériu siedmich prehier za sebou a krčia sa na dne extraligovej tabuľky.

Situácia neteší ani generálneho manažéra klubu Tomáša Chrenka (45), ktorý momentálne pôsobí aj ako jeden z dočasných trénerov mužstva.

„Raz ste hore, raz dole. Podobne to chodí nielen v živote, ale aj v športe. Ťažké chvíle musíme prekonať,“ burcuje bývalý útočník.

Nitra dnes privíta Slovan v súboji, ktorý bude reprízou finále z predchádzajúcej sezóny.

Pravidlá sa zmenili, posledný tím po základnej časti zostupuje do SHL. Spomína sa čierny scenár aj pod Zoborom?

Áno, nemôžeme to obchádzať. Zostup do nižšej súťaže je veľká hrozba a momentálne sa dotýka aj nás.

7. HK Nitra Čítajte viac Vicemajster prehral siedmy zápas za sebou, padol aj Slovan

Aké sú príčiny súčasného stavu?

Ide o viacero faktorov. Nevydaril sa nám vstup do sezóny. Hráči, od ktorých sme čakali, že potiahnu tím a najmä mladších spoluhráčov, nezačali dobre. Ďalší sa zranili a v tomto smere išlo o veľký počet hokejistov.

Situácia potom ovplyvnila celkovú výkonnosť mužstva. V nedeľu proti Novým Zámkom nám chýbalo šesť útočníkov. Krivošík nastúpil so sebazaprením, pretože videl, aká široká je maródka. Absentovali či absentujú dôležité mená ako Hrnka, Buncis či Bajtek. Trápime sa, inak sa to nazvať nedá.

Po zápase so Zámkami ste chválili hráčov za nasadenie. Dá sa im v momentálnej situácii niečo vyčítať?

Začali sme dobre, mali sme kvalitnú prvú tretinu. Ale potom nastal scenár, ktorý sa u nás opakuje čoraz častejšie. Nepremieňali sme šance, v momentoch, v ktorých sme mohli skórovať, sme zlyhali. Myslím tým najmä presilovky.

Nedarí sa nám v nich, čo podkopáva už tak krehké sebavedomie tímu. Musíme pracovať ďalej na zlepšení. Snažíme sa mužstvo doplniť vhodnými hráčmi a čakáme na návrat maródov.

Michael Drábek z HK Nitra v súboji proti Novým... Foto: SITA, Foto: Martin Havran
HOKEJ-TE: Nitra - Drábek Michael Drábek z HK Nitra v súboji proti Novým Zámkom.

Bol letný príchod trénera Sejejsa správnou voľbou? Urobili by ste ako generálny manažér teraz niečo inak?

Ťažko sa na to odpovedá. Možno by to dobre dopadlo aj s koučom Sejejsom, ale niekedy musí do seba zapadnúť viacero dielikov. Sejejs je veľký profesionál, nemôžem na neho povedať krivé slovo. V Nitre odviedol maximum.

Ale aj z objektívnych príčin výsledky a výkony neboli také, aké by sme si predstavovali. Vlani sa nám stal opačný extrém – počas celej sezóny sme nemali ani jedného zraneného hráča, mužstvo sme dokonca pred play off doplnili.

V tomto ročníku je to opačné, počet zranených je extrémny. Podobne to chodí nielen v živote, ale aj v športe. Ťažké chvíle teraz musíme prekonať.

Ako to vyzerá s príchodom nového trénera? Hľadá sa ťažšie v polovici rozbehnutého ročníka?

Vždy je to náročná úloha. Kvalitných trénerov nie je až tak veľa. V klube máme nastavenú filozofiu, aby sa veľa pracovalo s mladými hráčmi.

Nie každý tréner je ochotný takou cestou ísť. Ale momentálne sme blízko k tomu, aby sme predstavili nového kouča. Malo by ísť o otázku niekoľkých dní.

slafkovský Čítajte viac Šanca vďaka zraneniam. Slafkovského prirovnávajú k ruskému snajperovi

Prezradíte odkiaľ bude?

Z Česka. (Nitrania v pondelok podvečer oznámili, že staronovým koučom bude Antonín Stavjaňa)

Cítite aj napriek kríze podporu priaznivcov?

Vážime si všetkých fanúšikov, špeciálne tých, ktorí pri nás stoja v ťažkých časoch. Tak by to malo byť.

Tešíme sa, že máme podporu základne fanúšikov a ostatných sa budeme snažiť získať kvalitnejšou hrou a zlepšenými výsledkami.

Ozvali sa hlasy, že Nitra by mala investovať 500-tisíc, ktoré získala po drafte za Šimona Nemca a Adama Sýkoru, do nákupu nových hráčov. Funguje takto nitriansky klub?

Vôbec nie. Rady od „odborníkov“ na sociálnych sieťach sa snažíme nečítať. Po prvé: suma je nižšia ako pol milióna. Po druhé: z peňazí sme ešte nevideli ani cent. Prvá splátka by mala prísť v decembri, druhá v priebehu budúceho roka.

Áno, časť z financií pôjde do rozpočtu pre aktuálnu a budúcu sezónu. Ale peniaze chceme použiť aj na mládežnícky hokej a tiež investovať do projektu nového štadióna.

Adam Sýkora v drese Nitry. Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Hokej TEL 5.kolo Nitra Michalovce NRX Sýkora Adam Sýkora v drese Nitry.

Po 31 rokoch sa stalo, že dvaja Nitrania uspeli na drafte a tiež podpísali zmluvy s klubmi z NHL. Čo to znamená pre vizitku kvality mládežníckeho hokeja pod Zoborom?

Veľké zadosťučinenie. Radi by sme pokračovali v nastolenom trende. Aktuálne nastavenie ohľadom postupu a zostupu nám však nenahráva.

Keďže máme veľa zranených a potrebujeme výsledky, mladí hrajú menej. Platí to aj v iných kluboch. Ak by kluby nemíňali zbytočne veľa peňazí na predražených nielen zahraničných, ale aj domácich hráčov, mladé talenty by dostávali viac príležitostí.

V utorok vás čaká líder tabuľky Slovan. Je to ideálny súper na ukončenie čiernej série?

Bodaj by to tak bolo. Verím, že predvedieme maximálny výkon a aj s podporou fanúšikov Slovan zdoláme. Úspešný výsledok by nám veľmi pomohol.

Rebríček klubov hokejovej extraligy podľa tržieb Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. MHk 32 Liptovský Mikuláš: 568 850 eur...

Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HK Nitra #Tomáš Chrenko