Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slovanu vytrel zrak právnik, ktorého kariéra je plná bolesti

Efektívny útok na jednej strane, menej spoľahlivá obrana na druhej. Presne ako v apríli.

29.09.2021 13:57
Juraj Mikúš Foto: ,
Zvolenský útočník Juraj Mikúš v zápase proti Nitre.
debata

Hokejisti Zvolena v utorok zdolali Slovan 4:2 a nadviazali tak na minulosezónnu úspešnú semifinálovú sériu, v ktorej vyhrali nad odvekým rivalom 4:1 na zápasy. Po nej nasledoval majstrovský titul.

Nezastaviteľný Mikúš

Dôležité duely rozhodujú dôležití hráči. Na výhre nad Slovanom sa štyrmi bodmi za gól a tri asistencie podieľal veterán Juraj Mikúš. Hrdina stretnutia.

„Slovan bol na naše šťastie nedisciplinovaný, takže nás dostal na koňa. Z gólu mám radosť, vytrel som ním hosťom – ako sa povie – zrak, hoci si ma na začiatku doberali,“ usmieval sa 34-ročný Záhorák. Za Slovan odohral dve sezóny.

O Mikúšovi sa pred rokmi vravelo ako o veľkom talente slovenského hokeja. Napokon, v roku 2005 ho draftoval Montreal Canadiens.

Už vo svojej tretej sezóne medzi skalickými seniormi patril medzi najproduktívnejších hráčov tímu. V tej štvrtej explodoval – zatiaľ čo Žigmund Pálffy si pripísal v základnej časti famóznych 99 kanadských bodov v 53 dueloch, vtedy mladý Mikúš 90! V play off pridal ďalších 23.

"Juro je silový typ, no má aj rýchlosť a vie zakončiť. Je veľmi vnímavý, rýchlo sa učí. Ak bude naďalej na sebe pracovať, má šancu na NHL, no z hľadiska postupnosti by som si v jeho prípade na dva roky vyskúšal ruskú KHL.

Potom by mohol ísť do NHL ako hotový hráč," vravel vtedy o spoluhráčovi najslávnejší hokejový Záhorák.

Mikúš počúvol, nasledujúci ročník si razil cestu do NHL cez farmársku AHL, ďalšie štyri strávil v KHL. Zo šampionátu MS 2012 si doniesol striebornú medailu, ale aj zranené koleno kvôli zákernému Ryanovi Getzlafovi z Kanady.

SR Hokej TEL 3.kolo Zvolen Slovan BBX Čítajte viac Prvá prehra Slovana. Nitra je jediná nezdolaná, nováčika pretlačila v nájazdoch

Tam sa začali jeho problémy. Odvtedy hral striedavo a predovšetkým so sebazaprením. Nasledoval kolotoč operácií, antibiotík, dramaticky schudol a ako sám vraví, modlil sa, aby to najhoršie už bolo za ním. V jednej chvíli vraj dokonca bojoval o život.

Do hokejového diania sa po dvojročnej pauze síce vrátil, ale bodovo už nebol natoľko plodný. Až vlaňajší majstrovský triumf so Zvolenom bol pomyselnou bodkou za náročným obdobím.

Mimochodom, Mikúš je jedným z mála hokejistov, ktorý popri kariére vyštudoval vysokú školu. Po slovenskom ligovom ľade sa tak preháňa hokejový právnik. Chcel mať vraj zadné dvierka, keby musel skončiť s hokejom. Vtedy ani len netušil, čím všetkým si preskáče.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Juraj Mikúš (@juraj_mikus)

Mladí na scénu

Aj duel Zvolena so Slovanom potvrdil, že v extralige sa čoraz viac k slovu dostávajú tínedžeri. Trebárs aj v majstrovskom tí­me.

Zvolenčania od začiatku súťaže dávajú v obrane príležitosť iba 16-ročnému Samuelovi Barcíkovi.

Mladý bek hral v minulej sezóne iba v tíme do 16 rokov vo fínskom Lukko Rauma. V tej aktuálnej pendluje medzi zvolenskou osemnástkou, dvadsiatkou a seniormi. Šance sa chopil aj 18-ročný útočník Maroš Jedlička, ktorý v troch zápasoch zaznamenal už štyri kanadské body.

Spod Pustého hradu po sezóne odišlo niekoľko dôležitých hráčov. A s nimi aj góly a asistencie. Napriek tomu sa s tým Zvolen v prvých troch kolách pasuje statočne.

SR Hokej TEL 1/2 1. Zvolen Slovan BBX Slovan Čítajte viac Východ útočí. Najväčší favorit je však z Bratislavy

Okrem najproduktívnej­šieho hráča súťaže Mikúša (2+5) mu patrí v tejto štatistike aj druhé miesto. Vďaka Petrovi Zuzinovi (4+1) a Marekovi Viedenskému (0+5).

Zvolen aj Slovan majú po vzájomnom zápase rovnakú bilanciu – po dve víťazstvá a jednej prehre.

To všetko sa môže zmeniť rozhodnutím spoza zeleného stola – ešte tento týždeň má padnúť verdikt nad Slovanom, ktorý nemal v úvodnom zápase súťaže proti Trenčínu na súpiske predpísaný počet hráčov v juniorskom veku.

A tak po 3. kole jedinou istotou zostáva, že posledným tímom, ktorý ešte v aktuálnom ročníku neprehral, je Nitra.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Mikuš