Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovanu vytrel zrak právnik, ktorého kariéra je plná bolesti

Efektívny útok na jednej strane, menej spoľahlivá obrana na druhej. Presne ako v apríli.

29.09.2021 13:57
Juraj Mikúš Foto: ,
Zvolenský útočník Juraj Mikúš v zápase proti Nitre.
debata

Hokejisti Zvolena v utorok zdolali Slovan 4:2 a nadviazali tak na minulosezónnu úspešnú semifinálovú sériu, v ktorej vyhrali nad odvekým rivalom 4:1 na zápasy. Po nej nasledoval majstrovský titul.

Nezastaviteľný Mikúš

Dôležité duely rozhodujú dôležití hráči. Na výhre nad Slovanom sa štyrmi bodmi za gól a tri asistencie podieľal veterán Juraj Mikúš. Hrdina stretnutia.

„Slovan bol na naše šťastie nedisciplinovaný, takže nás dostal na koňa. Z gólu mám radosť, vytrel som ním hosťom – ako sa povie – zrak, hoci si ma na začiatku doberali,“ usmieval sa 34-ročný Záhorák. Za Slovan odohral dve sezóny.

O Mikúšovi sa pred rokmi vravelo ako o veľkom talente slovenského hokeja. Napokon, v roku 2005 ho draftoval Montreal Canadiens.

Už vo svojej tretej sezóne medzi skalickými seniormi patril medzi najproduktívnejších hráčov tímu. V tej štvrtej explodoval – zatiaľ čo Žigmund Pálffy si pripísal v základnej časti famóznych 99 kanadských bodov v 53 dueloch, vtedy mladý Mikúš 90! V play off pridal ďalších 23.

"Juro je silový typ, no má aj rýchlosť a vie zakončiť. Je veľmi vnímavý, rýchlo sa učí. Ak bude naďalej na sebe pracovať, má šancu na NHL, no z hľadiska postupnosti by som si v jeho prípade na dva roky vyskúšal ruskú KHL.

Potom by mohol ísť do NHL ako hotový hráč," vravel vtedy o spoluhráčovi najslávnejší hokejový Záhorák.

Mikúš počúvol, nasledujúci ročník si razil cestu do NHL cez farmársku AHL, ďalšie štyri strávil v KHL. Zo šampionátu MS 2012 si doniesol striebornú medailu, ale aj zranené koleno kvôli zákernému Ryanovi Getzlafovi z Kanady.

SR Hokej TEL 3.kolo Zvolen Slovan BBX Čítajte viac Prvá prehra Slovana. Nitra je jediná nezdolaná, nováčika pretlačila v nájazdoch

Tam sa začali jeho problémy. Odvtedy hral striedavo a predovšetkým so sebazaprením. Nasledoval kolotoč operácií, antibiotík, dramaticky schudol a ako sám vraví, modlil sa, aby to najhoršie už bolo za ním. V jednej chvíli vraj dokonca bojoval o život.

Do hokejového diania sa po dvojročnej pauze síce vrátil, ale bodovo už nebol natoľko plodný. Až vlaňajší majstrovský triumf so Zvolenom bol pomyselnou bodkou za náročným obdobím.

Mimochodom, Mikúš je jedným z mála hokejistov, ktorý popri kariére vyštudoval vysokú školu. Po slovenskom ligovom ľade sa tak preháňa hokejový právnik. Chcel mať vraj zadné dvierka, keby musel skončiť s hokejom. Vtedy ani len netušil, čím všetkým si preskáče.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Juraj Mikúš (@juraj_mikus)

Mladí na scénu

Aj duel Zvolena so Slovanom potvrdil, že v extralige sa čoraz viac k slovu dostávajú tínedžeri. Trebárs aj v majstrovskom tí­me.

Zvolenčania od začiatku súťaže dávajú v obrane príležitosť iba 16-ročnému Samuelovi Barcíkovi.

Mladý bek hral v minulej sezóne iba v tíme do 16 rokov vo fínskom Lukko Rauma. V tej aktuálnej pendluje medzi zvolenskou osemnástkou, dvadsiatkou a seniormi. Šance sa chopil aj 18-ročný útočník Maroš Jedlička, ktorý v troch zápasoch zaznamenal už štyri kanadské body.

Spod Pustého hradu po sezóne odišlo niekoľko dôležitých hráčov. A s nimi aj góly a asistencie. Napriek tomu sa s tým Zvolen v prvých troch kolách pasuje statočne.

SR Hokej TEL 1/2 1. Zvolen Slovan BBX Slovan Čítajte viac Východ útočí. Najväčší favorit je však z Bratislavy

Okrem najproduktívnej­šieho hráča súťaže Mikúša (2+5) mu patrí v tejto štatistike aj druhé miesto. Vďaka Petrovi Zuzinovi (4+1) a Marekovi Viedenskému (0+5).

Zvolen aj Slovan majú po vzájomnom zápase rovnakú bilanciu – po dve víťazstvá a jednej prehre.

To všetko sa môže zmeniť rozhodnutím spoza zeleného stola – ešte tento týždeň má padnúť verdikt nad Slovanom, ktorý nemal v úvodnom zápase súťaže proti Trenčínu na súpiske predpísaný počet hráčov v juniorskom veku.

A tak po 3. kole jedinou istotou zostáva, že posledným tímom, ktorý ešte v aktuálnom ročníku neprehral, je Nitra.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Mikuš