Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mezei: Hviezda z NHL nás nespasí. Zabrať musí celý tím

Hokejová Nitra zažíva ťažké časy. Úspešný klub, ktorý má z uplynulých štyroch sezón majstrovský titul a ďalšie dve finálové účasti, sa aktuálne potáca v druhej polovici tabuľky.

30.01.2020 18:40
Michael Vandas, Kenney Morrison, Branislav Mezei Foto: ,
Zvolenčana Michaela Vandasa sa snaží odstaviť Kenney Morrison z Nitry, vpravo pri puku Branislav Mezei.
debata (1)

Horná šestka sa corgoňom vzďaľuje a budú mať čo robiť, aby sa vôbec dostali do play off. A to je niečo, na čo nie sú pod Zoborom zvyknutí.

Trápenie v ofenzíve

Nitrania od začiatku nového roka prehrali päť z ôsmich ligových stretnutí. V tabuľke figurujú na ôsmej priečke, na šiesty Trenčín strácajú 12 bodov.

"Nachádzame sa v zložitej situácii, netreba si klamať. Hráči, vedenie klubu či naši fanúšikovia nie sú na dlhodobejšiu krízu či výkonnostné výkyvy zvyknutí.

Manažment sa to snaží riešiť výmenami trénerov či hráčov, ale ideálny recept sa ešte nenašiel. Všetci si uvedomujeme, že je už najvyšší čas," zdôrazňuje nitriansky kapitán Branislav Mezei.

Hlavným problémom je nedostatočná efektivita v útoku. Nitra má po Detve (101 gólov) a Liptovskom Mikuláši (72) tretiu najslabšiu ofenzívu v súťaži (105).

"Dávame málo gólov, na ich strelenie sa veľmi narobíme. Potom nám, samozrejme, chýba sebavedomie a nepremieňame ani vyložené šance. Stále je však čas na to, aby sme to obrátili.

V programe je ešte dosť zápasov a verím, že s tým dokážeme niečo urobiť," burcuje skúsený obranca, ktorý má na svojom konte aj 240 zápasov v NHL.

Neuspokojivé výsledky mali za následok množstvo zmien. Trénera Andreja Kmeča, ktorý rezignoval na svoj post už po siedmich kolách novej sezóny, nahradil Marián Bažány. Toho odvolalo vedenie klubu minulý týždeň.

"V minulých sezónach sme mali pevnú skladbu tímu. Každý vedel, aká je jeho pozícia. Teraz sa stále len hľadáme. Hráči nevedia, či nastúpia v prvej či tretej formácii, akú úlohu majú v tíme.

To je, samozrejme, ovplyvnené výsledkami, pretože tréneri skúšajú rôzne kombinácie a nové zloženia útokov. Je iba na nás, aby sme sa s tým vysporiadali," vraví Mezei.

Nie je to o peniazoch

Nitrania sa snažia, aby krízu prekonali. Tvrdo makajú na tréningoch a situáciu riešia aj mimo kabíny.

"Mali sme spoločné posedenie, robíme všetko, aby sa nálada zlepšila. Treba si uvedomiť, že aj takýto je šport. Nedá sa vyhrávať stále. Sú aj situácie, keď sa nedarí.

Treba sa z toho poučiť, najmä pre mladých to môže byť dobrá škola. Tímové akcie sú prospešné, ale mužstvo si najlepšie tvorí súdržnosť na ľade – v zápasoch, keď jeden bojuje za druhého," pripomína Mezei.

Fanúšikovia pod Zoborom sú nároční. Vedia pripraviť skvelú atmosféru, ale keď sa nedarí, hráči – nielen z mužstva súpera – si vypočujú aj hanlivé pokriky.

"Našich fanúšikov si veľmi ceníme. Avšak musia si uvedomiť, v akej situácii sa nachádzame. Mali by sa snažiť nám pomôcť a nie nás zbytočne haniť. Kritiku si, samozrejme, zaslúžime, ale zbytočné nadávky mužstvu nepomáhajú.

Ak sa hráč snaží urobiť niečo dobre, nepodarí sa mu to a následne si vypočuje piskot, jeho sebavedomie pôjde dole. Verím, že fanúšikovia zostanú pri nás aj v týchto ťažkých chvíľach," želá si kapitán Nitry.

V posledných týždňoch sa rozšírili špekulácie, že klub trápia finančné problémy. Priaznivci polemizujú o tom, že ak hráči nedostávajú výplaty, potom je logické, že nehrajú naplno. Mezei takéto reči popiera.

Kapitán Nitry Branislav Mezei so striebornou... Foto: Pravda, Ivan Majerský
hokej, oslavy titulu, banska bystrica, 2019, Mezei, Kapitán Nitry Branislav Mezei so striebornou medailou.

"Žiadne finančné problémy ako hráči nepociťujeme. Pravda je, že Nitra bola a je závislá od diváckej návštevnosti. Nemáme silných sponzorov či jedného veľkého, ktorý by vyplnil klubový rozpočet.

Keď sa prehráva, príde menej ľudí a vedenie klubu potom musí nájsť inú cestu na zisk financií. Peňazí niet nazvyš, ale nie sú príčinou nášho postavenia v tabuľke," vysvetľuje 39-ročný bek.

Čaká ich majster

K lepším výsledkom mal mužstvu pomôcť aj Kris Versteeg. Dvojnásobný šampión NHL prišiel do Nitry, aby si zahral v jednom tíme s bratom Mitchom a kamarátom Juddom Blackwaterom. Zatiaľ však stihol odohrať len dve stretnutia.

"Na Spenglerovom pohári, kde reprezentoval Kanadu, utrpel zranenie členka. Nemám presné informácie o jeho zdravotnom stave, ale verím, že sa k nám pripojí čo najskôr. Je to ostrieľaný hráč, možno má skúsenosti aj s takýmito situáciami a vedel by nám z krízy pomôcť.

Avšak nemôžeme sa spoliehať na to, že nás spasí jeden hráč. Celé mužstvo sa musí chytiť na pozitívnom výkone a výsledku a potom na to nadviazať," tvrdí Mezei.

Nitre by iste pomohol triumf nad Banskou Bystricou, ktorú privíta dnes na svojom ľade. S odvekým rivalom corgoni prehrali v tejto sezóne všetky tri doterajšie merania síl.

"Ak by sme uspeli, bolo by to výborné. Avšak dôležitejší bude zodpovedný výkon. Stále je to len šport, môže sa aj prehrať, ale musíme na ľade predviesť maximum.

Toho sa potom môžme chytiť a nadviazať na to v ďalších zápasoch. Sezónu v žiadnom prípade nevzdávame. Urobíme všetko, aby Nitra nechýbala v play off," sľubuje Mezei.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Branislav Mezei