Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tromfy majstra: legionári, Országh i šírka kádra

Obhájili titul. Zaslúžene. Hokejisti Banskej Bystrice vo finále Tipsport Ligy potvrdili pozíciu favorita, hoci im Dukla Trenčín vzdorovala.

28.04.2018 11:00
Banská Bystrica, oslavy Foto:
Hokejisti Banskej Bystrice oslavujú majstrovský titul.
debata

Zverenci Vladimíra Országha však v siedmom stretnutí v plnej paráde predviedli svoju kvalitu aj mentálnu silu.

Psychicky náročný duel ovládli v búrlivej trenčianskej atmosfére aj bez štvorice zranených opôr. Navyše, práve v rozhodujúcom stretnutí podali azda najlepší výkon vo finále.

Šírka a kvalita kádra

Robia to tak už dlhšie. V Banskej Bystrici si dávajú veľký pozor, aby v play off nedoplatili na prípadné zranenia. Nejde len o počet hráčov, v prípade potreby dokáže z juniorky vytiahnuť kvantitatívnu náhradu každý tipsportligový tím. Tréner Országh však má v najdôležitejších okamihoch sezóny pravidelne k dispozícii päť kvalitných formácií. Nejde o luxus, ale o jeden z hlavných dôvodov, prečo Banská Bystrica obhájila titul. V závere finále uspela aj bez ťahúňov Bubelu, Lampera, Bartánusa a Gélinasa.

Nepoddajnosť

Keď strelíte Banskej Bystrici gól, v nasledujúcich sekundách sa majte na pozore. Hráči majstra sú v okamihoch, keď sa lámu zápasy, ako osy. Nitrania sa o tom v semifinále presvedčili v úvode tretej tretiny tretieho zápasu, Trenčania v rozhodujúcom siedmom finále. Nehovoriac o tom, čo s Banskobystričanmi robí každý strelený gól. Zrazu rýchlejšie korčuľujú, súperovi nedovolia vyhodiť puk a jedna šanca strieda druhú. Navyše, práve v poslednom stretnutí ukázali, že ich nezlomia ani tri prehry za sebou. Stále totiž verili vo svoju vnútornú silu.

Oslavy hokejového titulu v Banskej Bystrici Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia na Námestí SNP v Banskej Bystrici...

Výnimoční legionári

Vlani ťahali šampióna okrem Surového a Handzuša aj obranca Maione, útočník Hickmott a v play off zažiaril Higgs. Aj teraz mali stredoslováci vo svojom strede výnimočných legionárov. Hohmannn motal hlavu každej obrane v lige, Faille s Asselinom ovládli spoločne so Skalickým finálovú sériu. Výraznou oporou bol brankár Lukáš, v obrane vyčnievali Gélinas i Pretnar. Potvrdilo sa, že vedenie klubu má čuch na výber zahraničných posíl. Málokedy sa pomýli a ak aj áno, rýchlo sa s dotyčným hráčom rozlúči.

Výrazné osobnosti

Popri legionároch ťahal mužstvo kapitán Surový, v play off sa strelecky zobudil Lamper – veľká škoda, že pre zranenie vynechá majstrovstvá sveta. V prvej sezóne v lige sa vo výbornom svetle ukázal Bubela a po jeho boku potvrdil vysokú úroveň aj Bartánus. Výbornú robotu odvádzali aj skúsení obrancovia Ďatelinka s Kubkom, Mihálik či Brajčák.

Tréner Országh

Veľký podiel na úspechu má aj 40-ročný bývalý reprezentačný útočník. „Je to výborný mladý tréner, ktorý bude pre slovenský hokej veľkým prínosom. Výborne číta hru súpera. Keď urobíte trikrát finále a dvakrát získate titul, je to skvelá vizitka,“ pochválil ho kapitán Tomáš Surový. Országh pripravil svojich zverencov skvele na celé play off a na magický duel číslo sedem aj dokonale po mentálnej stránke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Országh #HC 05 Banská Bystrica #Kaufland play off