Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozbehnutý Lamper: Cítim väčšiu istotu. Túžim sa priblížiť najlepším

Zaujal Slovan a výkonmi presvedčil aj Craiga Ramsayho, aby ho zobral na olympijské hry. Strelecky sa však v základnej časti hokejovej Tipsport Ligy trápil.

04.04.2018 17:52
Patrik Lamper Foto: ,
Patrik Lamper sa teší z gólu.
debata

V 42 stretnutiach zaznamenal len šesť gólov. V Kaufland play off, obzvlášť v semifinále, už bol Patrik Lamper (25) rozdielový hráč Banskej Bystrice. V siedmich dueloch vyraďovacej časti skóroval už päťkrát, z toho štyrikrát proti Nitre. „Som veľmi rád, že mi to tam padá, ale aj tak je dôležitejšie, aby sme vyhrávali,“ tvrdí po spečatení postupu cez Nitru.

Utorňajším víťazstvom 5:2 ste uzavreli semifinálovú sériu. Prekvapilo aj vás, že v najkratšom možnom čase?

Jasné, aj nás prekvapilo, že sme vyhrali 4:0 na zápasy. No hrali sme dobre, tímovo a postúpili sme zaslúžene. Hoci to tak podľa výsledku nevyzerá, séria bola vyrovnaná. Žiaden zo zápasov nebol jednoduchý.

Ktorý bol najťažší?

Jednoznačne posledný. Potvrdilo sa, že je pravda, čo sa hovorí – posledný zápas býva najťažší. Trvalo dlho, než sme Nitru zlomili.

Ktorý duel bol najdôležitejší?

Oba v Nitre. Vďaka nim sme sa dostal na koňa. Do Nitry sme šli s tradičným plánom – vyhrať aspoň jeden súboj. Keď sa nám podarilo zvíťaziť v oboch, len nám to dvihlo sebavedomie a získali sme ešte väčšiu chuť po víťazstvách.

V čom je najväčšia sila Banskej Bystrice?

Že každý ťaháme za rovnaký koniec povrazu a navzájom si pomáhame. Sme dobrá partia, ktorá si ide za svojim cieľom. Navyše, nikdy sa nevzdávame. Nech je výsledok akýkoľvek, stále si ideme za víťazstvom. Pred rokom sme to ukázali vo finále, keď sme v závere zlomili tretí aj štvrtý duel v Nitre v náš prospech. Aj teraz v poslednom zápase série sme za nepriaznivého stavu všetci verili, že stav otočíme. Vieme, že na to máme – je to výborný pocit.

Dá sa povedať, že vám Nitra vyložene herne pasuje, keďže ťaháte sériu deviatich víťazstiev vo vzájomných zápasoch po sebe?

Považujem to skôr za zhodu náhod. V každom zápase hráme naplno a snažíme sa urobiť maximum pre víťazstvo. V každom jednom striedaní.

Do zostavy sa vrátil už aj váš kapitán Tomáš Surový. Ako to ovplyvní hru mužstva?

Výrazne. Tomáš je vynikajúci hráč, ale pomáha nám nielen na ľade, ale aj v kabíne.

Patrik Lamper. Foto: hc05.sk
Patrik Lamper Patrik Lamper.

Často sa hovorí o šírke vášho kádra. Rezonuje tento aspekt aj v kabíne?

Fakt je, že máme k dispozícii päť vyrovnaných pätiek, ktoré môžu okamžite naskočiť do zápasu. Aj v tomto je naša sila. Každá z nich môže dať gól a rozhodnúť zápas. Navyše, všetci hráči si uvedomujú, aká veľká je konkurencia a vždy vydajú zo seba všetko.

Aký veľký podiel na postupe do finále má tréner Vladimír Országh?

Azda najväčší z nás všetkých. Určuje taktiku, presne nám povie, ako máme hrať, ako brániť a čo robiť v ktorej situácii na ľade.

Čo hovoríte na výkony brankára Jana Lukáša?

Vždy nás podržal v najťažších momentoch. Je pre nás nesmierne dôležitý. Brankár je vždy základ úspechu, podieľa sa na ňom 60 alebo aj viac percentami.

Koho z druhej semifinálovej dvojice Zvolen, Trenčín si viac prajete do finále?

Je mi v podstate jedno, proti komu nastúpime vo finále. Keď chceme získať titul, musíme zdolať každého súpera. Derby so Zvolenom by bolo lákavé, ale nebudeme si vyberať. Počkáme si.

V play off máte parádnu streleckú formu. Čomu za ňu vďačíte?

Keby som vedel, poviem vám to (smiech). Som veľmi rád, že mi to tam padá, góly hráča potešia, ale aj tak je dôležitejšie, aby sme vyhrávali. Neviem, prečo sa mi v základnej časti darilo menej. Šancí som mal dosť, no nechcelo to tam padnúť.

Pomohlo vám krátke pôsobenie v Slovane v KHL?

V KHL máte na všetko menej času, všetky činnosti musíte robiť rýchlejšie. Dalo mi to veľa. V extralige cítim väčšiu istotu.

Veľký moment bola pre vás účasť na olympiáde v Pjongčangu. Ako ste ju prežívali?

Bol to pre mňa obrovský zážitok. Mal som možnosť nastupovať proti najlepším hráčom z Európy na najvýznamnejšom podujatí na svete. Strašne ma to motivovalo k tvrdšej práci. Keď vidíte zblízka najlepších hráčov, chcete sa im vyrovnať. Dostať sa na ich úroveň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Patrik Lamper