Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák: Keď preberáme taktiku, smeje sa celá kabína

Vyhrali sedem zápasov za sebou, deväť z ostatných desiatich. Hokejisti Nitry sa usadili na čele ligovej tabuľky. V piatok uzavreli prvú polovicu základnej časti výhrou 4:2 nad Žilinou a o dva dni vstúpili do druhej víťazstvom 5:3 nad Banskou Bystricou.

07.12.2015 15:28
Marek Slovák Foto: ,
Marek Slovák z Nitry.
debata

Nedeľňajšiu reprízu semifinálovej série predošlej sezóny režíroval trojgólový prvý útok Judd Blackwater, Marek Slovák, David Laliberté.

„Hrá sa mi s nimi veľmi dobre a asi je to aj vidieť. Na ľade si rozumieme. Nehrajú klasický kanadský hokej, skôr európsky, čo sa mi na nich páči,“ hovorí o svojich kanadských parťákoch z formácie center Slovák (27).

Čo rozhodlo duel s Banskou Bystricou?
Hostia nás spočiatku nepúšťali do pásma, hrali dobre a strelili aj dva góly. Dôležité bolo, že sme rýchlo zareagovali kontaktným gólom. Postupne sme začali hrať našu hru – nátlakový ofenzívny hokej. Banskobystričania s tým mali problémy, robili individuálne chyby. Zlomili sme ich troma gólmi v tretej tretine v rýchlom slede. Pred poslednou dvadsaťminútovkou nám tréner zdôrazňoval, že tretí gól bude kľúčový. Verili sme si, lebo doma dokážeme vyhrávať aj nie najlepšie sa vyvíjajúce zápasy.

Vašej formácii sa dlhodobo darí. Aj v nedeľu strelila tri góly. V čom tkvie vaše čaro?
David je strelec, vie zakončiť každú akciu. Vyhovuje mi, keď mám po boku takého hráča. Sám som skôr nahrávač než zakončovateľ. Judd robí veľa roboty v rohoch, vybojuje puky, zráža sa a využíva výborný fyzický fond. Všetko do seba správne zapadá. Obaja sa snažia kombinovať, vedia si prihrať, nepokúšajú sa o bezhlavé nahadzovanie puku. Vidieť, že hrali v kvalitných ligách. Dobre korčuľujú a na gól vedia premeniť aj pološance. Využívame to a strieľame góly.

Angličtina vraj nie je vašou silnou stránkou…
Vôbec nie. Vždy to trošku trvá, keď im chcem niečo povedať. Po dvoch minútach vysvetľovania ma pochopia. Našťastie, čo máme nacvičené, vychádza. Keď niečo neviem povedať alebo chalanom nerozumiem, spýtam sa spoluhráčov. Často najmä gestikulujem a oni ma už pochopia. Nejaké základy zo školy mám, ale skladám také smiešne vety. Chalani sú našťastie trpezliví. A keď majú nejaké poznámky k mojej angličtine, tak im pripomeniem, že sme v Nitre a to oni by sa mali učiť po slovensky (smiech). David sa už doma poctivo učí, ale tvrdí, že slovenčina je veľmi náročná. Obaja sa pýtajú, čo znamená nejaké slovíčko alebo ako sa niečo povie po slovensky. Pri základných frázach sa už chytajú.

Nemali ste zo spolupráce kvôli angličtine rešpekt?
Nerozmýšľal som nad tým. Navyše, s Davidom sme si herne sadli od prvého tréningu. Potom k nám pridali Judda a ide to. Pasujeme si. Samozrejme, pri našej komunikácii vznikajú často vtipné situácie. Niečo sa horko-ťažko opýtam, a keď mi odpovedia, tak už neviem zareagovať. Zväčša len kývnem rukou, vtedy sa obaja smejú a spolu s nimi celá kabína.

Znovu hrávate na centri. Vyhovuje vám to viac než na krídle?
Celý život som hral centra. Jeden rok ma dal tréner na krídlo, tak som si musel privyknúť, ale necítim sa tam ideálne. V úvode ročníka som tam bol úplne stratený a povedal som to aj koučovi. Vyhovel mi, a práve vtedy prišli aj Kanaďania, tak to výborne zapasovalo.

Nitra ťahá sériu dobrých výsledkov. Ako sa vám páči na prvej priečke?
Ľudia v Nitre žijú hokejom, o to príjemnejšie je byť na čele. Radi by sme sa na prvej priečke udržali čo najdlhšie. No sezóna je dlhá, a ako sme mali krízu v úvode ročníka, môže prísť znova. Zo začiatku to bolo psychicky náročné. Vedenie i tréneri nás podržali, ale ľudia niesli zlé výsledky ťažko. Niektorí nás hneď skraja sezóny zatracovali a tvrdili, že tento rok na to nemáme. Všetci však vieme, že šťastie v športe je vrtkavé. Boli sme dole, teraz sme zase hore.

Na čo sa môžu tešiť fanúšikovia v dnešnom šlágri v Košiciach?
Stretnú sa dve mužstvá momentálne s najlepšou fazónou. Oni neprehrali od zápasu u nás, my tiež ťaháme solídnu sériu. Bude to dobrý a kvalitný hokej. Dúfame, že príde veľmi veľa divákov. Súper sa nám chce priblížiť, bude to mať náboj. V Košiciach sa vždy hrá ťažko. Na tamojšom veľkom klzisku treba veľa korčuľovať. Uvidíme, ako to zvládneme.

Aké sú nitrianske ambície v základnej časti?
Pred sezónou sa o cieľoch nehovorilo. Tabuľka je stále nabitá, prehráte tri zápasy a môžete hlboko klesnúť. Chceme sa udržať čo najdlhšie hore a nahrať si nejaké body. Keď príde zaváhanie, aby nás to nestálo miesto v tabuľke.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Marek Slovák