Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred play off zbrojila najmä Banská Bystrica

Niektorí sa rozhodli vystužiť káder na najdôležitejšie okamihy sezóny novými či staro-novými menami. Iní stavili na zohratosť a žiadne veľké zásahy v zostave pred blížiacim sa play off nerobili.

16.02.2015 16:16
HK Nitra, HK Poprad, rozhodca Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Kluby hokejovej extraligy mali do nedele poslednú šancu urobiť zmeny vo svojich mužstvách. Z tímov, ktoré majú najvyššie ambície, sa v ostatných dňoch a týždňoch najviac dialo v Banskej Bystrici. Naopak, vo Zvolene a Poprade sa spoliehajú na tých, čo ťahali mužstvo počas celého ročníka.

Slovan uvoľnil Surového, Košice získali Kutálka

Košičania sa po výmene trénera rozbehli, vyhrali osem zápasov za sebou (naposledy v Banskej Bystrici 3:2 po sam. nájazdoch) a už takmer isto vyhrajú základnú časť extraligy. Už i tak nabitú zostavu vlaňajšieho majstra doplnia pred play off navrátilec z hosťovania v Piešťanoch Adam Drgoň a namiesto Václava Stupku prichádza Tibor Kutálek.

„Potvrdili sme, že máme konsolidované mužstvo, takže nebolo potrebné robiť žiadne veľké zmeny. Návrat Drgoňa nám zvýši konkurenciu v obrane a Kutálek, ktorého dobre poznám, dodá tímu dravosť a agresivitu,“ povedal tréner Peter Oremus.

O druhé miesto ešte môže zabojovať štvorica Nitra, Banská Bystrica, Poprad a Zvolen. Lepšie na tom sú prvé dva tímy, ktoré nazbierali doposiaľ o päť bodov viac. Banskobystričania získali posilu najzvučnejšieho mena. Domov sa vracia strieborný medailista z Helsínk 2012 Tomáš Surový. Jeden z ťahúňov slovenskej reprezentácie si vo svojom rodisku predĺži sezónu, keďže v drese Slovana by ho čakali už len tri zápasy.

„Sme radi, že sme skompletizovali jeho príchod. Tomáš má obrovské skúsenosti a v každom mužstve by bol platný. Je banskobystrický odchovanec, bude bojovať za klub i mesto. Okrem neho sa zo Slovanu vracajú White a Kudrna, ktorí u nás odohrali väčšinu sezóny. Po problémoch, pre ktoré museli mužstvo opustiť traja legionári, sme museli doplniť káder najmä v obrane a na poste brankára. Do bránky sme angažovali Anderssona a Corbeila, do obrany Kanaďana Guimonda a zo Skalice prišiel Gründling. Je to dosť veľa zmien krátko pred koncom základnej časti, ale nemali sme príliš na výber. Noví hráči si musia čo najskôr zvyknúť, aby sme naplnili vysoké ambície v play off,“ prezradil športový manažér klubu Vlastimil Plavucha.

Nitrania už skôr zrealizovali príchod Reného Školiaka a návrat obrancu Petra Königa. Vedenie klubu nechcelo podľa slov riaditeľa HK Nitra Jána Plandoru priveľmi vstupovať do kádra, ktorý je už dlhšie pokope. „Play off si zaslúžia odohrať hráči, ktorí si ho vybojovali. Vďaka Školiakovi môžeme rozložiť ofenzívnu silu do viacerých útokov. Očakávam, že play off bude tento rok veľmi náročné,“ naznačil Plandora.

Zvolen a Poprad zmeny nerobili

Zvolenčania a Popradčania sa v ostatných dňoch snažili zhodne angažovať ešte jedného kvalitného beka, no ani jedným aktivita nevyšla. Nechceli totiž káder rozširovať za každú cenu.

V Poprade sa zamerali Na Jána Brejčáka, toho však Slovan pre maródku v obrane neuvoľnil. „Iného sme nezháňali. Vydali sme sa cestou odchovancov, ktorých je v kádri až šestnásť. Osvedčilo sa nám to. Radi by sme si udržali štvrtú priečku, aby sme v očakávanom štvrťfinále so Zvolenom mali výhodu domáceho prostredia,“ hovorí riaditeľ klubu Tibor Turan. Koncom januára sa pod Tatry vrátil 20-ročný útočník Dávid Gríger.

Do Zvolena pribudol len brankár Samuel Baroš, ktorý nahradil dlhodobo zraneného Filipa Orčíka. „Pre nás je kľúčové, aby sa dali zdravotne dokopy zranení a chorí hráči. Počas sezóny sme nemali veľké herné výkyvy a do mužstva sme nechceli zasahovať. Ak budeme v plnej sile – môžeme v play off čosi dokázať,“ vraví generálny manažér Milan Čanky.

Piešťany sa musia vo zvyšku sezóny zaobísť bez najužitočnejšieho hráča nedávneho juniorského šampionátu v Kanade Denisa Godlu. Talentovaného brankára si na zvyšné duely v KHL ponechal Slovan. Martinčania posilnili ofenzívu o bývalého reprezentanta Michala Macha a druhého najlepšieho strelca českej prvej ligy Vítězslava Bílka z Litoměříc. Do Trenčína sa vrátil zo Slovana kmeňový hráč Dukly obranca Lukáš Kozák.

Skalica a Žilina stavili na skúsenosť

Skaličania a Žilinčania, ktorí sa chcú zhodne vyhnúť baráži, sa v januári a februári tiež snažili svoje kádre čo najviac vystužiť. Predposledná Skalica síce prišla o Školiaka, ale nahradil ho nemenej skúsený Miroslav Zálešák. Z Banskej Bystrice prišili za Gründlinga obranca Daniel Gachulinec a útočník Rastislav Gašpar.

„Som spokojný s tým, ako sme káder doplnili. V klube sme stále presvedčení, že sa baráži vyhneme. Urobili sme pre to maximum. Žilina má síce v záverečných štyroch kolách ľahší žreb, ale my máme o štyri body viac a všetko vo vlastných rukách. To je najdôležitejšie,“ poznamenal generálny manažér Záhorákov Tibor Martinčič.

Žilinčania prišli o veterána Marka Urama, ale obranu posilnila skúsená dvojica Tomáš Nádašdi, Michal Grman. „Prišli, aby sme sa vyhli baráži. Ak sa nám to nepodarí, mali by byť lídrami v náročných súbojoch s víťazom prvej ligy. Majú skúsenosti i hernú kvalitu a pomôžu usmerniť mladších chlapcov,“ hovorí športový riaditeľ Žiliny Imre Valášek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #HC Košice #HK 36 Skalica #HK Nitra #HC 05 Banská Bystrica