Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naštartovala nás Kristanova istota, hovorí Dušan Milo

Dušan Milo, jeden zo šiestich majstrov sveta z roku 2002, ktorí aktuálne pôsobia v slovenskej extralige, vedie s 23 bodmi tabuľku produktivity obrancov (2 góly, 21 asistencií). "V Košiciach nás podržal brankár. Nebyť neho, mohol byť výsledok aj opačný," podotkol veľaskúsený štyridsiatnik, jeden z lídrov Nitry.

13.01.2014 18:10
debata

V predchádzajúcich vzájomných zápasoch si Košice i Nitra držali výhodu vlastného ľadu. Má nedeľňajšie víťazstvo druhej Nitry na ľade lídra pridanú hodnotu?
Stretnutia proti Košiciam sú vždy trochu vyhecovanejšie, o niečo prestížnejšie. Aspoň my ich tak berieme. V nedeľu nám všetko vyšlo. Ak by však domáci využili šance za bezgólového stavu, mohol sa zápas vyvíjať opačne. Náš brankár Robo Kristan chytil štyri samostatné nájazdy, mal skvelý deň. Naštartovala nás jeho istota. Zdvihli sme sa, začali hrať uvoľnene – a už to šlo samo. Víťazstvo na ľade prvého tímu je vždy cenné.

Košice majú v extralige najväčšie klzisko. Vládali ste?
Bez problémov. Prečo by som nemal? Už sme tam nejaké zápasy odohrali.

Pokúsi sa Nitra ešte ponaháňať vedúce Košice?
Pokúsime sa o to, ale či ich dostihneme, si netrúfam odhadnúť. Ich náskok sme trochu stiahli, no súčasná sedembodová strata nie je malá. Nám sa najťažšie hrá proti súperom z dolnej polovice tabuľky: Martinu, Žiline, doma sme podľahli dvadsiatke… Košice v piatok prehrali v Žiline, v piatok tam hráme my. Neberte to ako frázu, ale každý zápas je náročný. Ak inkasujeme prví, je dosť ťažké otáčať stretnutia v náš prospech.

V piatok Nitra zdolala doma Poprad v predĺžení. Ktorý z víkendových zápasov stál mužstvo viac síl?
Domáci proti Popradu. Hostia hrali veľmi dobre. Zamerali sa na bránenie, ako väčšina súperov u nás – a čakali na naše chyby a na brejky.

Do slovenskej extraligy ste sa vrátili po siedmich sezónach z nemeckého Krefeldu. Ako sa zmenila? Do akej súťaže ste prišli?
Vzhľadom na to, že viaceré kluby zápasia s finančnými problémami, je úroveň extraligy solídna. Možno česká je o niečo lepšia, lebo má lepšie ekonomické podmienky. Ak vezmeme do úvahy platy a výkony, tak sa na hernú kvalitu nemôžeme sťažovať. Niekedy extraligu zbytočne podceňujeme.

Máte štyridsať, ste aktuálne najproduktívnejší obranca súťaže. Čo to hovorí o Milovi, čo o extralige?
Máme útočne ladené mužstvo, z extraligových tímov sme strelili najviac gólov. Keďže neraz hrám vo formácii s Jožkom Stümpelom alebo s Mirom Kováčikom, ktoré sú produktívne, nejaké asistencie sa ujdú aj mne. Nikdy som nebol nejaký veľký strelec. Na štatistiky sa už však veľmi nepozerám. Za oveľa dôležitejšie považujem, aby sa darilo mužstvu.

Nitra má pred prenasledovateľmi solídny náskok, do play off pôjde pravdepodobne z druhého miesta. Zodpovedá to predsezónnym predsavzatiam alebo ich už vylepšujete?
Pred sezónou sme si povedali, že by bolo pekné dostať sa do finále. Naše postavenie tomu napovedá, no v play off sa začína nová súťaž.

Nitra má skúsený tím, čo môže byť v play off výhoda…
Súhlasím, no kým my môžeme v play off stratiť, lebo v základnej časti sme vysoko, iné tímy môžu prekvapiť a získať. Nesadne vám súper, doma prehráte prvý zápas – a už začne pracovať psychika. Banská Bystrica, Zvolen, Piešťany, Poprad sú kvalitné mužstvá, ktoré môžu prekvapiť každého.

Počas zimnej olympiády bude Nitre chýbať brankár Kristan, reprezentant Slovinska v Soči. Je to veľká nevýhoda?
Robert má skvelú fazónu. Dúfame, že tých pár zápasov zvládneme aj bez neho. Vedenie klubu opäť angažovalo Vlastimila Lakosila, ktorý v Nitre pôsobil.

So Zvolenom ste sa stali majstrom Slovenska, s Nitrou máte bronz z roku 2006. Doplníte kolekciu o striebro?
Postup do finále by nás potešil. No najprv sa tam musíme dostať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Milo