Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sersen: Snažíme sa hrať aktívne. A opäť zaplniť tribúny

Do siedmej sezóny v nadnárodnej KHL povedie hokejistov Slovana z pozície kapitána. Skúsený obranca Michal Sersen (32) verí, že aktuálny ročník bude mať hladší priebeh a v jeho závere sa Bratislavčania po tretí raz prebojujú do vytúženého play off.

31.08.2018 19:41
khl, HC slovan, Sersen, Foto: ,
Kapitán Slovana Michal Sersen.
debata

„Je dôležité, aby sme zvládli vstup do sezóny. Z vlastných skúseností vieme, že ak nám ujde úvod, ťažko sa bodová strata dobieha,“ tvrdí vicemajster sveta z Helsínk 2012.

Má Slovan lepší káder ako v minulej sezóne?

Nechcel by som ho porovnávať. No poviem, že ani minulý rok sme nemali zlé mužstvo. Vplyvom rôznych okolností však sezóna pre nás vôbec nedopadla dobre. Tento rok je v kabíne kvalita a nejakí ofenzívni hráči by ešte mohli pribudnúť. Čaká nás náročná sezóna. Najmä spočiatku, keď budeme mať poriadne nahustený program. Ku každému zápasu musíme pristúpiť maximálne zodpovedne a dôležitá bude aj regenerácia medzi stretnutiami. Všetci veríme, že konečný výsledok po základnej časti bude priaznivý.

Cítite v obrane väčšiu konkurenciu?

Priznám sa, že takto narýchlo ani neviem. Možno je nás teraz o čosi viac, ale v minulej sezóne som zase naskočil do zostavy až v priebehu ročníka, takže nejakých náhradníkov sme museli mať. V závere prípravy ešte pribudol Gelinas, takže defenzíva by mala vyzerať dobre.

Čo pre vás znamená post kapitána?

Po predošlých dvoch ročníkoch je pre mňa najdôležitejšie, že sezónu odštartujem zdravý a nastúpim hneď na prvý zápas. Kapitánske céčko svedčí o istej dôvere trénera. Je pre mňa česť, že ho budem mať na hrudi, veď ide o historicky najúspešnejší klub. Pokúsim sa byť vzorom na ľade aj mimo neho pre hráčov i deti. Trémy sa neobávam, kapitánom som už v minulosti bol.

Michal Sersen v novom klubovom drese po... Foto: TASR, Marko Erd
Rakúsko hokej Viedeň SR KHL World Game 2018 Slovan TK Michal Sersen v novom klubovom drese po tlačovej konferencii vedenia KHL a organizátorov KHL World Games 2018 vo Viedni.

Rozoberali ste zmenu na tejto pozícii s doterajším kapitánom Andrejom Meszárošom?

Ani nie. Nerozoberali sme to a neprišlo ani k žiadnym podpichovačkám. O nič vážne nejde. Prišlo to celkom prirodzene. Pamätám si, že Andrej bol kapitán dva roky dozadu a keď som sa vtedy po dlhom čase vrátil do zostavy, tak on sa krátko na to zranil a céčko som prebral ja.

Ako veľmi dôležité je zachytiť úvod sezóny?

V minulých sezónach sme sa presvedčili, že keď nám ujde úvod, je veľmi náročné dobiehať bodovú stratu. Dôležité to však je aj z pohľadu fanúšikov – chceli by sme, aby mali dôvod chodiť na hokej a bavili sa ním. Každý jeden výsledok a nie len doma, ale aj vonku, bude dôležitý. Keď sa nám bude dariť, ľudia budú chodiť v hojnom počte.

V septembri vás čaká 13 stretnutí. Nie je to aj na KHL veľa?

Bežné to veru nie je. Keď sme si pozerali program, videli sme, že to bude náročné nielen z hľadiska počtu zápasov, ale aj z pohľadu cestovania. Budeme mať minimálny priestor na oddych. Také sú fakty, musíme sa s nimi vyrovnať.

Začínate vonku na ľade silného Magnitogorska. Je to pre hráčov extra motivácia?

Je jedno, s kým začínate. Každý súper v KHL je veľmi náročný – či už ide o zvučné meno alebo papierovo menej silný tím. Do každého stretnutia pôjdeme, akoby sme hrali s najlepším tímom. Len tak môžeme víťaziť.

Tréner Slovana Vladimír Országh. Foto: Pravda, Ivan Majerský
khl, HC slovan, Orszagh, Tréner Slovana Vladimír Országh.

Čo hovoríte na zmenu v bodovaní súťaže?

Prekvapilo ma to. Sám som zvedavý, aký to bude mať efekt na tabuľku a celú súťaž. Možno sa budeme musieť naučiť trochu inú matematiku.

Má Slovan kvalitu na postup do play off?

Náš každoročný cieľ je postup do play off. Verím, že sa nám to podarí. Túžim po sezóne s vyrovnanými výkonmi, aby sme pravidelne bodovali. Ideálne by bolo, keby sme mali istotu play off už v predstihu.

Zmenil sa obraz hry mužstva?

Snažíme sa hrať aktívne. Počas prípravy sme dosť pracovali na systéme – musíme si veľa pomáhať, byť na ľade blízko pri sebe a hrať čo najviac s pukom. Keď sme pod veľkým tlakom, treba puk vyhodiť aj za cenu zakázaného uvoľnenia, ale ak je možnosť hrať, máme tvoriť a nie zbavovať sa puku.

Čo hovoríte na fakt, že dva domáce zápasy proti Petrohradu a CSKA Moskva odohráte vo Viedni?

Sú to dva najatraktívnejšie zápasy sezóny a presunuli ich do Viedne… Pre našich fanúšikov je to škoda, ale ak budú chcieť ísť, do Viedne je to len 70 km a s dopravou tiež nie je žiaden problém. Z marketingového hľadiska rozumiem, že KHL sa chce posúvať ďalej, asi by rada expandovala. Chce dostať KHL do povedomia aj v iných krajinách.

Kto by mohol byť streleckým lídrom mužstva?

Všetci dobre vieme, kde nás tlačila topánka. Verím, že nám pomôže návrat Jeffa Taffea. Nie je síce rodený strelec, ale vie pripraviť gólové situácie spoluhráčom a koniec-koncov aj sám skórovať. Verím, že prvá lajna bude produktívna. Kvalitu prináša aj obranca Gelinas, mal by oživiť našu hru. Kto nastrieľa 20 gólov si však netrúfam odhadnúť. Dôležité je, aby sme hrali dobre celé mužstvo, potom môže vyniknúť aj jednotlivec.

Bedřich Köhler (Brno) strieľa úvodný gól a... Foto: TASR, Jakub Kotian
hokej slovan čiliak Bedřich Köhler (Brno) strieľa úvodný gól a vpravo brankár Marek Čiliak (HC Slovan) počas prípravného zápasu HC Slovan Bratislava - HC Kometa Brno.

Slovanu ešte chýbajú dvaja útočníci

Trápili sami seba i divákov.

Minulá sezóna sa hokejistom Slovana vôbec nevydarila. Ich nevyrovnané výkony a časté prehry sa podpísali aj pod slabšiu návštevnosť. V klube veria, že nový ročník Kontinentálnej hokejovej ligy prinesie atraktívnejší herný prejav pod novým trénerom Vladimírom Országhom, oveľa viac víťazstiev i spokojnosť fanúšikov.

Slovan tradične výrazne obmenil mužstvo. Do bránky prišiel k Štěpánkovi slovenský reprezentant Čiliak, obranu vystužili Schaus s Gelinasom zo zámoria a v ofenzíve sa tréneri budú spoliehať na Fína Virtu, Kanaďana Raua či dvojicu navrátilcov Taffea s Chipchurom, ktorí ťahali mužstvo pred dvoma rokmi.

„Príprava nám ukázala niektoré pozitívne veci, na ktorých sme pracovali, ale aj viaceré negatíva. Máme problém aj s nastavením hlavy po inkasovanom góle či viacerých v rýchlom slede. V takej situácii nesmie nasledovať dlhý výpadok. Zlepšiť musíme aj presilovky a oslabenia,“ naznačuje tréner Országh.

Oldřich Štefl (vpravo) a Milan Vajda počas... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Oldřich Štefl, Milan Vajda Oldřich Štefl (vpravo) a Milan Vajda počas predsezónnej tlačovej besedy Slovana Bratislava.

Športový riaditeľ Oldřich Štefl priznal, že vedenie ešte stále nezmazalo všetky finančné resty z minulosti. Nepodarilo sa mu zatiaľ ani poskladať káder k úplnej spokojnosti.

„Páli nás ofenzíva, ale pracujeme na tom, aby sme priviedli do tímu ešte dvoch rozdielových útočníkov,“ vysvetľuje. „Potrebujeme päť silných pätiek. Sezóna je náročná a hráči musia cítiť konkurenciu. V opačnom prípade skĺznu v niektorých veciach na pol plynu,“ dopĺňa Országh.

Domáce zápasy Slovana sa budú v novej sezóne začínať o pol hodinu skôr – o 18.30. Prvý zápas odohrajú slovanisti v nedeľu o 14.00 v Mag­nitogorsku a celkovo ich v základnej časti čaká 62 duelov. Do play off postúpi v každej konferencii osem mužstiev. Titul obhajuje Kazaň.

Okrem hráčov Slovana sú v kádroch tímov KHL už len traja ďalší slovenskí hokejisti. Bránku Spartaka Moskva bude hájiť Július Hudáček, ofenzívu Víťazu Podoľsk vystužil Marek Hrivík a o miesto v prvom tíme Jokeritu zabojuje mladík Viliam Čacho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #Michal Sersen