Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Misia pokračuje. Kameň zo srdca mi padne po sezóne, tvrdí Říha

Na predsezónne sústredenie do Mariboru odišli hokejisti bratislavského Slovanu s oneskorením, riešili dlhy z predchádzajúcej sezóny.

10.02.2016 10:00
Miloš Říha Foto: ,
Miloš Říha rozdáva pokyny hráčom na tréningu Slovana.
debata

Na nedávnom vo Vysokých Tatrách sa nadýchli k finišu do play off. V pondelok večer ho úspešne zavŕšili, aj keď to v prvej polovici základnej časti na postup nevyzeralo. Vo vypredanej aréne si ho vychutnali spolu s fanúšikmi. „Za odvedenú robotu vedenia klubu, hráčov i realizačného tímu sme si ôsme miesto zaslúžili,“ vraví tréner Miloš Říha.

Mali ste chvíle, keď ste pochybovali o účasti Slovana v play off?
Priznám sa, že nie. Majiteľ klubu pán Široký nám po jednej sérii prehier povedal – no dobre, už tam nebudeme – ale ja som bol presvedčený, že ešte nie je nič stratené. Veril som do poslednej chvíle. Čo sa deje v zázemí, sa proste niekde musí odraziť. Odrazilo sa to pozitívne – a od polovice sezóny tomu už začali veriť takmer všetci.

Padol vám po pondelkovom víťazstve v predĺžení veľký kameň zo srdca?
O postupe som bol presvedčený, kameň ešte ostáva. Zo srdca mi spadne až po sezóne.

Neobávali ste sa o výsledok, keď Riga vyrovnala z 0:2 na 2:2?
Nie, na postup nám stačil aj bod. Vravel som si – ak si máme postup zaslúžiť, tak si ho uhráme. A ak si ho nemáme zaslúžiť, lebo sme povolili, tak nebudeme v play off. Posledný krok je vždy ťažký, súper si k nám prišiel zahrať – a my sme museli ten bod urvať. Prvá tretina tomu odpovedala – hráči boli takí nervózni, že som ich z predchádzajúcich zápasov nepoznával. V prestávke sme si niečo povedali, hráči začali hrať hokej, ktorý sme si predstavovali. Po tom, čo dali dva góly, zasa povolili. Do tretej tretiny akoby šli s tým, že sa nemôže nič stať – a takmer sa stalo. V závere však šťastie stálo na našej strane. Za to, čo sme odviedli v priebehu základnej časti, sa k nám priklonilo. Ôsme miesto sme si zaslúžili.

Slovan strácal v priebehu základnej časti na postupové miesto nemalý počet bodov, prehrával najmä doma. Kde nastal obrat k lepšiemu?
Začiatok súťaže sme prespali, hoci sme mali výborný kalendár. Keby sme úvod zvládli, možno by sme skončili aj vyššie. Trochu som nad tým premýšľal, či to bolo tým, že hráči neverili, či Slovan bude fungovať, či budú dostávať pravidelne výplaty, či klub vyrovná podlžnosti voči nim. Obávali sa, či to nedopadne rovnako ako vlani. Potom uverili – a sezóna sa úplne otočila. Hokej sa nehrá preto, aby sa hral zbytočne. Mali sme trochu nôž na krku – od nás aj od sponzorov. Vraveli, že nám pomôžu, ak budeme v play off. To nás zaväzovalo i zväzovalo. Postup do play off je nádherný. Je to víťazstvo pre Slovan, pre Slovensko. Pre hráčov i vedenie klubu, pre divákov i médiá. Je úžasné vnímať žičlivú atmosféru a vidieť, ako ľudia ňou žijú.

Pomohlo pred posledným krokom k víťaznému odhodlaniu sústredenie vo Vysokých Tatrách?
Samozrejme. Spočiatku sa hráči trávili trochu otrávene, že budú musieť behať na bežkách. Niektorí na nich nikdy predtým nestáli. Po prvom dni si bežky kúpili sami a aj sa sami pripravovali na behanie. Partia sa stmelila úžasne. Takéto niečo vždy kolektívu pomôže. Viem to z mojej trénerskej i hráčskej praxe.

Postupne sa kryštalizovala zostava, našli ste zloženie útokov. Koho z hráčov by ste vyzdvihli?
Nevyzdvihnem ani jedného, celý tím neuveriteľne pracoval na každom tréningu, v každom zápase. Naším vrcholom bol posledný trip. Zvládli sme ho, paradoxne sme prehrali zápas, ktorý sme odohrali najlepšie. Keby sme aj ten vyhrali, bolo by to úžasné. Stále sme hľadali optimálnu zostavu, vhodné typy hráčov, ktorí vedia rozhodnúť zápas. Viedenského sme zo štvrtej formácie presunuli do prvej – a stmelil ju. Do druhej päťky sa vrátil Andrej Šťastný, v tretej sa chytil Miklík, vo štvrtej Laco Nagy vychováva mladých.

Slovan v prvom kole čaká CSKA Moskva, víťaz základnej časti. Povzbudzuje vás, že ste v sezóne oba zápasy vyhrali?
CSKA je obrovským favoritom. My sme ho v sezóne jediní dvakrát zdolali. To nám trošku môže pomôcť. Musíme byť pokorní, z eufórie sa vrátiť na zem a zápasy play off tuho odpracovať. CSKA je výstavný ruský klub, svetoznámy a dnes aj bohatý. Nič iné než postup neberie. Musíme sa pripraviť naozaj na všetko.

Beriete účasť v play off tak, že ste misiu splnili a už pridáte len bonus navyše?
Poznáte ma – aká splnená misia? Misia trvá do konca sezóny. Som veľmi šťastný, že sme niečo dokázali z nuly, z ktorej sme začínali. Sezóna ešte pokračuje, CSKA ponúka veľkú motiváciu pre všetkých. Predstavte si, že by sme postúpili (so smiechom). To by sme neprešli Bratislavou. Keď som pôsobil v moskovskom Spartaku, vyradili sme Petrohrad v jeho najvyššej kvalite. Určite budeme nepríjemným súperom, v Rusku nás rešpektujú.

Budú posledné dva zápasy základnej časti už prípravou na CSKA?
Určite. Určíme si nejakú taktiku. Ale nemôžeme hrať tak ako teraz v tretej tretine proti Rige. Útočníci nepomáhali obrane, musíme hrať oveľa aktívnejšie. Čakajú nás výborní súperi, Soči a Jaroslavľ. Určite nám to pomôže. Čakáme na návrat obrancov Mihálika a Starostu, počítame s nimi do play off.

Aká je situácia s Ľubomírom Višňovským?
Ľubo hrá s obrovským sebazaprením. Bolo vidieť, že mal hernú prestávku, od druhej tretiny hral to, čo sme si predstavovali – upokojil mužstvo, mal prehľad. Ak bude k dispozícii, určite nám pomôže. Jeho skúsenosti veľmi potrebujeme. Bude trénovať, uvidíme, ako sa rozhodne, či pôjde na najbližšie dva zápasy k súperom.

Ponúknete mužstvu pred začiatkom play off nejakú osobitnú motiváciu?
Už niečo prebehlo. Náš kondičný tréner sľúbil, že ak postúpime do play off, odbehne Jizerskú päťdesiatku v hokejovom výstroji. Už sme mu to pripomenuli. Nejaké špičkovanie už registrujem, ale na nejaké motívy je ešte skoro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #Miloš Říha