Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Laco v Donecku všetko naložil do auta a odviezol domov. S Astanou mieri vysoko

Brankár Ján Laco už zarezáva v Kontinentálnej hokejovej lige v novom pôsobisku - kazašskom klube Barys Astana.

15.08.2014 19:04
laco, radost Foto:
Ján Laco v reprezentačnom drese.
debata

Prešiel doň z ukrajinského Donbassu Doneck. „Zvykám si na nové prostredie i na útočnejší hokej. Kolektív sa ukazuje fajn,“ vraví slovenský reprezentant.

Už vám odovzdal tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek cenu pre najlepšieho brankára, ktorú za vás prevzal na slávnostnom vyhodnotení uplynulej sezóny?
Zatiaľ ju nemám, no ešte som nebol doma. Na slávnosť by som bol rád prišiel, no nedovolili mi to povinnosti v mojom novom klube. A tak som prítomných na galavečere aspoň pozdravil zo Švajčiarska, kde sme mali sústredenie. Ocenenie si veľmi vážim a ešte raz zaň ďakujem.

Tušili ste, že vyhráte?
Neuvažoval som o tom, no prvenstvo ma potešilo. V Donbasse som odohral celkom solídnu sezónu, v reprezentácii by som si vedel predstaviť aj lepšiu. Nie vždy však vyjde všetko podľa želania.

Stihli ste si z Donecka odniesť všetky veci?
Po skončení minulej sezóny som všetko naložil do auta a odviezol domov.

Odštartovali ste prípravu na novú sezónu na vlastnom ľade tréningovej JL-arény, ktorú ste postavili v Liptovskom Mikuláši?
Dá sa tak povedať. Halu sme otvorili koncom júna, pár dní som sa v nej pripravoval aj ja. Podstatné je, že všetko funguje, ako má. Roboty je však ešte dosť – ako vždy, keď sa rozbieha niečo nové.

Nové je aj vaše pôsobisko. Už ste sa adaptovali v Astane? V čom je klub iný než bol v Donecku?
Najväčší rozdiel je v tom, že v Astane som nováčikom – spolu s trénerom Andrejom Nazarovom. Obaja sme prišli z Donecka. Mužstvo je v porovnaní s Donbassom trochu inak nastavené – viac útočne. K ťahúňom patrí obranca Kevin Dallman, útočníci Dustin Boyd a Brandon Bochenski. V kabíne sa udomácňujem, spoluhráči mi vychádzajú v ústrety. Zatiaľ je to také všeobecné, no keď treba, pomôžu. Kým s Doneckom sme sa pred sezónou pripravovali doma, Barys časť letnej prípravy absolvuje tradične vo Švajčiarsku. Obsah je ale všade podobný – dostávame poriadne do tela.

Budete v Baryse brankárskou jednotkou?
Pred sezónou sa nezaťažujem, či odchytám dvadsať alebo štyridsať zápasov. Snažím sa pripraviť tak, aby som podával maximálne výkony. Uvidím, ako sa situácia vyvinie. Zatiaľ som takmer všetky prípravné zápasy odchytal ja. Niečo to naznačuje, veľa to však neznamená.

Na čo si trúfa Barys po úspešnom predchádzajúcom ročníku?
Postup do play off je po druhom mieste po základnej časti povinnosťou. Postup do finále konferencie by potešil, no až čas ukáže, či nám to vyjde.

Na turnaji v Astane sa v zápase Omska proti Nižnekamsku zranil slovenský obranca Kristián Kudroč. Stretnutie ani nedohrali, vyzeralo to vážne, lebo upadol do bezvedomia. Videli ste to na vlastné oči?
Nie, viem o tom len sprostredkovane a z počutia. My sme vtedy v hale neboli. Kristián sa v nemocnici prebral, ostal tam na pozorovaní. Jeho stav sa zlepšuje, chystám sa za ním.

Vo finále turnaja Omsk vyhral nad Barysom 5:3. V čom bol súper lepší?
Lepšie využíval šance, bol dôraznejší pred našou bránkou, trestal naše chyby. Vyhral zaslúžene. Dostať päť gólov je veľa – no radšej teraz než v sezóne. V obrane musíme hrať zodpovednejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Laco #Barys Astana