Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Lev definitívne končí. Slovanu bude chýbať

Od zisku Gagarinovho pohára ich koncom apríla delilo jediné víťazstvo. Prešli dva mesiace a HC Lev Praha musel pre finančné problémy oznámiť, že v budúcom ročníku nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) sa nepredstaví.

01.07.2014 16:28 , aktualizované: 19:34
HC Lev Praha, radosť Foto: ,
Gólová oslava hokejistov Leva Praha.
debata (4)

„V budúcej sezóne štartovať nebudeme,“ potvrdil pre ČTK PR riaditeľ HC Lev Jan Rachota. O krachu projektu pražského Leva sa nahlas hovorilo od minulého týždňa. Majitelia klubu potvrdili finančné problémy, no deklarovali, že sa snažia situáciu vyriešiť tak, aby klub v KHL pokračoval. To sa im však nepodarilo.

„S klubom som mal podpísanú zmluvu, takže ma to veľmi mrzí. Väčšina klubov už má poskladaný káder pre nasledujúcu sezónu, o to horšie sa mi bude teraz hľadať nový angažmán,“ vraví slovenský obranca Juraj Mikuš.

Tvrdí, že koniec pražského klubu si dlho vôbec nepripúšťal. „Po sezóne nám hovorili, že Lev ostáva v Prahe a dementovali všetky negatívne správy, ktoré sa objavili v médiách. Ešte nedávno sme si cez klub objednávali nový výstroj pre budúci ročník. Pred týždňom nám vyplatili prémie za úspešné play off a podpísali nových hráčov. Že to nedopadne dobre, som tušil až po štvrtkovom vyjadrení majiteľa klubu. Potom ma už na smutný koniec pripravoval aj agent,“ hovorí Mikuš.

Priznáva, že v Leve neboli počas minulej sezóny ani raz problémy s meškajúcimi výplatami. Naopak, všetko fungovalo až do konca na profesionálnej úrovni. Koniec pražského klubu nepotešil ani slovenského zástupcu v KHL Slovan Bratislava.

„Je to veľká škoda pre nás i pre celú súťaž. Lev bol výborný súper, vzájomné zápasy vypredávali štadióny a hrali sa vo vynikajúcej atmosfére. Navyše, mal za sebou nesmierne úspešnú sezónu. Možno sa nám podarí získať niekoho z bývalých hráčov Leva, ale za cenu konca pražského klubu, to považujem za Pyrhovo víťazstvo,“ vraví generálny manažér Bratislavčanov Maroš Krajči.

Slovan mal v predošlom ročníku problémy s meškajúcimi mzdami. Hrozilo mu niekedy aj to, že sa nepredstaví v novom ročníku KHL? „Určite nie. Máme inú štruktúru financovania a úplne iný rozpočet. Pražský klub bol viazaný na jedného alebo dvoch majiteľov. Ukázalo sa, že keď ide len o obchod a klub nemá tradíciu, nefunguje to. Už v prípade pôsobenia Leva v Poprade šlo len o biznis a zopakovalo sa to aj v Prahe,“ vysvetlil Krajči.

Lev odohral v Poprade jedinú sezónu 2011/12 a zanechal po sebe dlhy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Lev Praha