Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trpezlivosť je lepšia než horúca hlava

Z nevďačnej úlohy náhradníka sa vďaka pracovitosti a trpezlivosti stal opäť brankárskou jednotkou doneckého Donbassu. Jána Laca vyhlásili v Kontinentálnej hokejovej lige za najlepšieho brankára uplynulého týždňa.

29.01.2014 12:00
Ján Laco Foto: ,
Ján Laco
debata

Do tohto vstúpil v pondelok proti Lokomotivu Jaroslavľ ďalším čistým kontom. „O jednotke by som nehovoril, s kanadským kolegom Leightonom sa striedame. Chytám však častejšie než v prvej polovici sezóny,“ vraví skromne rodák z Liptovského Mikuláša.

Ako ste prežívali nemalý časový úsek, v ktorom ste sa nedostali ani na súpisku?
Vo viacerých kluboch KHL sa zaužívalo, že brankárskej jednotke kryl na striedačke chrbát mladík, aby mužstvá splnili kvótu mladých hráčov na súpiske. Takíto náhradníci sa spravidla na ľad nedostali. Toto pravidlo sa od nového roka zmenilo. Vyhovovalo mi, že som nesedel na striedačke. Ten čas som využil na tréningy, robil som si svoje veci. Čakal som na svoju šancu – a dočkal som sa.

Neuvažovali ste o výmene do iného klubu?
S agentom prišla na pretras aj táto téma. Hľadali sme, či sa niekde otvorí voľné brankárske okienko, no nijaké vyhovujúce sa neobjavilo. Veľmi sme na to netlačili. Viac ráz sa mi už trpezlivosť oplatila, keď som v náhradníckej pozícii čakal na príležitosť. Nezvyknem utekať z boja s horúcou hlavou, všetko chce svoj čas. Usiloval som sa byť pripravený, povzbudili ma aj pozvania do slovenskej reprezentácie na novembrovom a decembrovom podujatí. Väčšinu zápasov Donbassu odchytal Michael, no jeden brankár celú sezónu neodtiahne. Tréneri mu dožičili oddych, do bránky poslali mňa. Keď mi vyšiel prvý zápas, chytal som v druhom, potom aj v treťom. Dôležité bolo, že mužstvo vyhráva(lo).

Čiže – po čistom konte budete v bránke aj v najbližšom zápase?
Nie, podľa vopred prijatej dohody bude chytať Michael.

Ktoré z vašich troch čistých kont z nedávnych zápasov sa rodilo najťažšie?
O niečo náročnejšie a cennejšie sú víťazstvá na nulu na ľade súperov. Takže v Omsku a Novokuznecku. Veľmi dobrý výkon sme podali aj doma proti favorizovanému Petrohradu. Zdolali sme ho 4:2.

Donbass je jedným z príjemných prekvapení toho ročníka KHL. V minulej sezóne sa nedostal do play off, v tejto patrí k najlepším mužstvám Západnej konferencie. Čo sa zmenilo?
Ukrajinský Doneck bol v minulej sezóne nováčik. Pred sezónou sa stretlo tridsať nových hráčov. Chvíľu trvalo, kým sa mužstvo vykryštalizovalo. Postup do play off nám ušiel v samom závere základnej časti. Základ ostal, vymenilo sa pár hráčov. Kabína si herne i ľudsky sadla. Dostávame málo gólov, vzadu dodržiavame jasné pravidlá, v útoku máme viacerých šikovných hráčov, ktorí vedia dať gól.

Tréner Andrej Nazarov sa na klubovej stránke vyjadril, že mužstvo na ľade položí aj život, len aby skončilo v prvej trojke Západnej konferencie. Takú úlohu stanovil tímu do konca základnej časti?
Pokúsime sa o to. Radi by sme vstúpili do play off zápasmi doma, čo znamená skončiť do štvrtého miesta. Hrá sa ešte o pätnásť bodov, čo je dosť – a posledné štyri zápasy základnej časti hráme u súperov. Bodové rozdiely medzi tretím a šiestym miestom sú minimálne.

Donbass vo francúzskom Rouene neobhájil prvenstvo v Kontinentálnom pohári. Brali ste to ako sklamanie?
Trúfali sme si trofej obhájiť, konkurenciu mužstiev z Talianska, Nórska a Francúzska sme mali zvládnuť. Dva zápasy sme vyhrali, Rouenu sme podľahli po nájazdoch.

Ukrajina prežíva ťažké dni. Sú nepokoje aj v Donecku?
Registrujem, čo sa deje, no v prorusky orientovanom Donecku je zatiaľ pokoj.

Sledujete situáciu v slovenskej reprezentácii pred olympijským turnajom v Soči? Kedy sa k nej pripojíte?
Sledujem. Želám si, aby sa už nik nezranil a chlapci z NHL, ktorí majú zdravotné problémy, sa z nich čo najskôr vystrábili. Do Bratislavy prídem vo štvrtok, no sľub u pána prezidenta nestihnem. V stredu hráme posledný zápas pred olympijskou prestávkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Ján Laco