Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čada: Pohoda v hokeji neexistuje

Je spokojný s kádrom, ktorý má k dispozícii, ale zaujímavej posile by sa nebránil. Tréner Rostislav Čada priviedol hokejistov Slovana v premiérovej sezóne v Kontinentálnej hokejovej lige k postupu do play off a rovnaký cieľ si stanovil aj pred druhým ročníkom.

06.09.2013 10:00
Rostislav Čada Foto:
Tréner Slovana Rostislav Čada.
debata

„Budeme sa snažiť využiť naše silné stránky – odvahu, bojovnosť, pokoru, skromnosť a motiváciu,“ tvrdí 59-ročný český odborník.

Čakajú váš štyri zápasy na ľade súperov. Čo od nich očakávate?
Vždy si dávam cieľ – uspieť v najbližšom stretnutí. Na základe odvedenej práce a výsledku sa potom musíte pripraviť na ďalšie zápasy. Vopred sa nedá nič plánovať. Média, fanúšikovia a všetci okolo klubu vždy očakávajú úspech práve v najbližšom súboji.

Ako veľmi vám bude chýbať búrlivé domáce prostredie?
Domáce prostredie má výhody aj nevýhody. Veľká podpora divákov vás dokáže hnať dopredu k skvelým výkonom, ale niekedy je aj zaväzujúca a hráči môžu znervoznieť. Potešilo by ma, keby sme to využili v Donecku. Donbass začína doma, všetci tam majú veľké očakávania a bude na nich obrovský tlak. Budeme však potrebovať sústredený, odvážny a nebojácny výkon.

V poslednom prípravnom stretnutí ste švédskemu tímu HV 71 nastrieľali sedem gólov. Je to pre vás dobrý signál pred štartom ligy?
Vnímam to ako pozitívny predpoklad pred prvým stretnutím. Ukázali sme veľa dobrých vecí v útoku, pričom švédske mužstvá sú veľmi dobre organizované v obrane. Hrali sme uvoľnene. Povedal by som, že v pohode, aj keď toto slovo nemám rád. V hokeji totiž žiadna pohoda neexistuje. Rovnako by sme potrebovali zahrať aj v úvodnom dueli v Donecku.

Ste spokojný s kádrom, ktorý máte k dispozícii?
Momentálne som najviac spokojný z celého letného obdobia, počas ktorého sme dopĺňali tím. Nových hráčov zatiaľ hodnotiť nebudem, nemám to vo zvyku. Ide o skúsených hokejistov, ktorí sú dostatočne motivovaní. Chcú hrať v Bratislave a presadiť sa v KHL. Žiaden tréner, a ja nie som výnimka, by sa však nebránil, keby mu do kádra pribudol kvalitný hráč, ktorý by zlepšil výkonnosť mužstva.

Keď sa vedenie klubu nedohodlo so Šatanom, hovorilo sa, že ho v krátkom čase nahradí iný útočník rovnakého rangu. Žiaden však neprišiel. Skomplikovalo vám to situáciu?
Takú informáciu som nemal. Navyše, o žiadnom vhodnom útočníkovi na trhu, ktorý by nás ešte mohol posilniť, neviem.

Vlani postúpil Slovan do play off. Čo vás uspokojí v novom ročníku?
Musíme začať so skromným cieľom, rovnako ako vlani. V súťaži sú silné a bohaté ruské kluby, ktoré majú veľké možnosti. Budeme sa snažiť využiť naše silné stránky – odvahu, bojovnosť, pokoru, skromnosť a motivácu, aby sme ich zdolali. Bude to veľmi náročné, ale v šatni sa vytvorilo výborné prostredie, rovnaké ako v predošlom ročníku. Vtedy to bola naša najväčšia sila a základ úspechu.

Ovplyvní sezónu olympiáda v Soči?
Pre mňe to nie je žiadna zmena a nemala by byť ani pre hráčov. Hlavná úloha pre nich je hrať veľmi dobre za Slovan a uspieť v KHL. Ak sa im to podarí, určite si ich všimnú aj zostavovatelia národných mužstiev.

Novým kapitánom sa stal Milan Bartovič. Spĺňa to, čo si od vodcu kolektívu sľubujete?
Milana som si za kapitána vybral ja s tichým súhlasom mužstva. Už v minulej sezóne bol príkladom v nasadení v zápasoch aj tréningoch. Som rád, že v tom pokračuje. Vytvára okolo seba veľmi pozitívnu pracovnú atmosféru a je schopný strhnúť spoluhráčov k dobrým výkonom. Preto dostal céčko.

Do bránky ste k Jaroslavovi Janusovi získali Miroslava Kopřivu. Budú sa o štarty deliť rovnomerne, alebo ste si stanovili jednotku?
Mám jasno o výkonnosti oboch brankárov a aj o tom, kto nastúpi v prvom stretnutí. Jaro podával v príprave veľmi dobré výkony. Je to pracovitý brankár a som presvedčený, že v spolupráci s Kopřivom vytvorí dobrú dvojicu a obaja budú oporami mužstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rostislav Čada