Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po kvalitných výkonoch môže prísť aj šou, vraví brankár Hudáček

Švédsku Frölundu vymenil za ruský Novosibirsk. V drese Sibiru absolvuje brankár Július Hudáček svoju premiérovú sezónu v KHL.

05.09.2013 08:00
Július Hudáček Foto:
Július Hudáček.
debata

„Aj za ten krátky čas, čo som v Novosibirsku, zisťujem, že hokej je v treťom najväčšom ruskom meste veľmi obľúbený. Domáce zápasy bývajú spravidla vypredané,“ vraví 25-ročný slovenský reprezentant.

Sibiru generálka na nový ročník KHL vyšla – vyhral turnaj v Jekaterinburgu. Chytali ste vo víťaznom zápase o prvenstvo. Už ste sa v tíme udomácnili?

Zo dňa na deň je to lepšie, lebo stále viac a viac si osvojujem ruštinu. V porovnaní so švédčinou je to ľahší jazyk. V kabíne je dobrá partia, keď niečo nerozumiem, pomôže mi Kristián Kudroč, prípadne mi veci vysvetlia fínski spoluhráči.

Je veľký rozdiel medzi Sibirom a vašimi predchádzajúcimi pôsobiskami? V čom najviac?

Najväčší je v dĺžke tréningov. V príprave trvali aj štyri a pol hodiny – a potom nasledovala ešte posilňovňa. Chvíľu mi trvalo, kým som si na takú záťaž privykol. Dostávali sme poriadne do tela. Verím však, že natrénované zúročíme v sezóne.

Krajan Kudroč vás nezorientoval, ako to v Sibiri chodí?

Zorientoval, vždy je dobré, keď máte v mužstve blízkeho spoluhráča-krajana. Vedel som, čo ma čaká, no kým to človek neskúsi na vlastnej koži, tak to nie je ono. Zvládol som to, som bohatší o ďalšiu skúsenosť.

Na predstavovaní nováčikov tímu ste dostali dres s číslom jeden. Znamená to, že ste brankárskou jednotkou?

Pred chvíľou som sa vrátil z prijatia mužstva i jeho vedenia u gubernátora Novosibirskej oblasti. Z jeho rúk som prebral dres s číslom jeden, či však budem jednotkou, ukážu najbližšie dni. Tréner nám povedal, že nás bude so Sergejom Gajdučenkom v úvode súťaže pravidelne striedať. Kto bude lepší, bude chytávať. V príprave sme každý odchytali po päť zápasov. Takú náročnú súťaž jeden brankár ani odtiahnuť nemôže, hráme takmer každý druhý deň.

Júlis Hudáček. Foto: Robert Hüttner
Júlis Hudáček Júlis Hudáček.

Akú úlohu dostalo mužstvo od gubernátora?

Stretnutie uňho bolo príjemné – a na vysokej úrovni. Presvedčil som sa, že pán gubernátor je veľkým fanúšikom hokeja, takže budeme v centre pozornosti. Z rozprávania spoluhráčov viem, že vedenie klubu vyslovilo s minulou sezónou spokojnosť. Mužstvo postúpilo do play off a v prvom kole v siedmich zápasoch tuho vzdorovalo favorizovanému Omsku. Takže opäť sa od mužstva očakáva postup do play off.

Už ste predviedli domácemu publiku po víťaznom zápase aj šou?

Toto bola jedna z prvých otázok, ktoré som dostal po príchode. Dnes sa na youtube dá nájsť všetko, a tak sú tam aj kúsky, ktoré som predvádzal divákom vo Švédsku po víťaznom zápase. Odpovedal som, že mojou prvoradou úlohou je podávať kvalitné výkony, nie robiť divadielko. Vo Frölunde si to vyžiadali fanúšikovia. Nevylučujem, že po víťaznom zápase zareagujem spontánne a divákov zabavím. Teraz sa však sústreďujem na to, aby som mužstvu čo najviac pomohol a v káhael brankársky napredoval.

Už ste si našli bývanie?

Áno, od utorka už mám vlastný byt, dovtedy som býval na tréningovej báze. Hľadal som taký, aby bol čo najbližšie k hale. Novosibirsk je veľkomesto, najlepšie ho spoznáte, keď sa dvakrát stratíte.

Ste v kontakte s mladším bratom Liborom, ktorý je v drese Slovana opäť vaším súperom?

Voláme si takmer denne, viem, čo je nové v Slovane. Koncom tohto mesiaca bude hrať u nás. Teším sa, že po dlhšom čase sa opäť uvidíme, aj keď nastúpime proti sebe. A teším sa aj na atmosféru na Slovane.

Je pre vás olympijský turnaj v Soči pridaná hodnota v motivácii?

Tak ďaleko sa nepozerám. Najprv sa chcem stať tímovou jednotkou, odviesť kvalitnú robotu v zápasoch, v ktorých nastúpim. Do Vianoc sa ukáže, ako na tom budem, či je to reálne.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Novosibirsk #Hudáček