Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák: Na konci sa chceme opäť tešiť

Začínajú prehrami, končia oslavami zlata. Tak to platilo v uplynulých dvoch sezónach pre hokejistov moskovského Dynama, dvojnásobných šampiónov ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy.

04.09.2013 09:00
Dominik Graňák Foto:
Dominik Graňák.
debata

„Nižší cieľ ako účasť vo finále mať ani nemôžeme,“ zdôrazňuje tridsiatnik Dominik Graňák, jeden z pilierov obrany Dynama. Tradičným zápasom finalistov uplynulého ročníka o Pohár otvorenia – Moskovčania hostia Traktor Čeľabinsk – sa dnes začína 6. ročník KHL. „Radi by sme začali víťazne,“ želá si slovenský reprezentant.

Najprv – ako ste na tom zdravotne?
Musím zaklopať, už som v poriadku. V závere sústredenia v bieloruskom Pinsku som dostal silný úder hokejkou do chrbta. Preto som vynechal prvú časť prípravných zápasov i turnaj v Nižnom Novgorode. Mal som natrhnutý sval, mal som individuálny režim. V ďalších prípravných zápasoch som už nastúpil.

Brankár Jeriomenko v médiách uviedol, že počas sústredenia v Pinsku večer nemal silu otvoriť si počítač – taký bol vyšťavený. Vraj to bolo najnáročnejšie, čo si pamätá. Potvrdíte to?
Pinsk treba prežiť – a potom je už lepšie. Opäť sme dostali poriadne zabrať. Hovorí sa, že letnú prípravu má v káhael najnáročnejšiu Nižnekamsk a my. Je veľmi ťažká fyzicky a možno ešte viac psychicky. Absolvoval som ju štvrtý raz, vedel som, čo ma čaká. Tým, že som v tomto roku vynechal svetový šampionát, som si cez leto poriadne oddýchol, čo mi pomohlo. Tréningové objemy sú naozaj výdatné a vysiľujúce. Možno aj preto nám spočiatku v prípravných zápasoch chýbala dynamika.

Dynamo skončilo na tradičnom turnaji o Pohár primátora Moskvy bez víťazstva posledné. Ruskí pozorovatelia tvrdia, že Dynamo kopíruje osvedčený scenár: od prehier v príprave sa odrazí k spoľahlivým výkonom v sezóne. Naozaj vás prehry z prípravy neznepokojujú?
Od spokojnosti máme ďaleko. V príprave sme spravidla nepodávali oslnivé výkony, no nedávne zápasy v Moskve boli záverečnou previerkou pred ostrým štartom. Posledný zápas proti moskovskému Spartaku sme chceli vyhrať, aby sme sa víťazne naladili, no podľahli sme 2:5. Hrali sme slabo, rozhodne musíme pridať. To sa už aj tréner Znarok mračil – a generálny manažér nám poriadne prehovoril do duše. Pre pohodu v tíme je vždy povzbudzujúce, keď vstúpite do súťaže víťazstvami.

Dynamo viac gólov dostávalo než dávalo. Prečo jeho strelci zatiaľ takmer mlčia?
Súceho strelca by sme potrebovali. Čo si pamätám, nikdy sme nemali nejakého superzakončovateľa, ktorý by dával dvadsať gólov a viac za sezónu. V play off však vždy niekto prišiel a potiahol nás. V prvej majstrovskej sezóne Anisin, v minulej Petružálek. Obaja sú preč, a tak sa opäť budeme spoliehať na náš osvedčený tímový hokej. Pár šikovných útočníkov však máme: Komarova, Karsumsa, Kvapila, Karpova.

Pred tromi týždňami ste s mužstvom zavítali do Soči. Aký dojem vo vás zanechalo hostiteľské mesto budúcoročnej zimnej olympiády? Prebleslo vám mysľou, že o necelý polrok tam bude hrať dôležité zápasy aj slovenská reprezentácia?
Soči stále pripomína obrovské stavenisko. Stavbári dokončujú hotely, športoviská, budujú infraštruktúru. Súvislosť s olympijským turnajom mi hneď zišla na um, no skôr som si tam pripadal ako vo vyhľadávanom prímorskom letovisku než v centre bielych Hier. Evokovalo to teplo, palmy, šumiace more… Aj sme sa v ňom okúpali, bolo to príjemné spestrenie. V Soči celé mužstvo prijal vo svojej rezidencii ruský prezident Vladimir Putin. Na spoločnom obede nám zagratuloval k dvojnásobnému triumfu, niektorým ruským hráčom udelil vyznamenania. Hokejové arény sme videli len zvonku.

Rezonuje už téma blížiacej sa olympiády v krajine?
Rusi sú hrdý národ a veľmi túžia aj po hokejovom zlate. To už registrujem dva roky – a v tejto sezóne sa to bude stupňovať. Olympiáda je obrovský motív pre každého hokejistu. Je relatívne ďaleko a zároveň už aj dosť blízko. Zvýšená motivácia sa určite prejaví aj v súťaži.

Koho považujete za najväčšieho súpera pri obhajobe titulu?
Tradične najväčším favoritom je opäť Petrohrad. Poskladal hviezdny tím na čele s Iľjom Kovaľčukom. Súťaž bude opäť vyrovnanejšia i zaujímavejšia. Pre nás je každý súper silný, či hráme s prvým alebo posledným. Máme takú skladbu tímu, že nikoho výrazne neprevalcujeme, ale ani nedostávame laty. Vieme, ako sme sa dopracovali k dvom titulom, rovnakým spôsobom sa pokúsime získať tretí. Čo bolo, bolo úžasné, ale už je to za nami. Uvedomujeme si, že nemáme toľko talentu ako niektoré iné tímy, preto sa sústreďujeme na kolektívne oduševnenie. Túto prednosť si chceme udržať.

Čo hovoríte na kovaľčukomániu v ruských médiách?
Ruské médiá veľmi nesledujem, skôr české, švédske a slovenské. Bez diskusie – Iľja je výnimočný hráč, odchodom z NHL do KHL sa odhodlal sa k výnimočnému kroku. Petrohrad sme v uplynulých dvoch sezónach dvakrát v play off vyradili. S Kovaľčukom jeho sila vzrastie, no rovnako aj naše odhodlanie zdolať ho. Bolo by krásne na konci sa opäť tešiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák