Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej je pre Jaroslavľ večným ohňom

Rekviem, vzkriesenie, návrat a nádej. Slzy uschnú, bolesť pretrvá. Niekedy ju nezahojí ani čas, slovami ju neopíšeš. Spomienky na tragédiu hokejistov Lokomotivu Jaroslavľ, ktorí zahynuli pri leteckom nešťastí, sú aj po roku takmer čerstvé. V deviatich krajinách pribudli hroby mladých ľudí, plných života.

07.09.2012 09:00
Lokomotiv Jaroslavľ, spomienka Foto:
Lokomotiv Jaroslavľ.
debata

Pred rokom Jaroslavľ ostal v obrovskom šoku: v zlomku sekundy prišiel o svoj športový klenot. Lebo hokejový Lokomotiv bol pýchou mesta i okolia. Čierny 7. september 2011 je medzníkom v histórii klubu – delí ju na roky pred katastrofou a po nej. Ruská Kontinentálna hokejová liga prišla o jedného z favoritov štvrtého ročníka. V treťom získal bronz.

   

Vedenie súťaže v prvej reakcii navrhlo, aby si Lokomotiv vybral hráčov z iných klubov KHL a pokračoval v lige. Jurij Jakovlev, prezident ťažko skúšaného klubu, to rázne odmietol, ako aj účasť v play-off po návrate do KHL. „Sám som len nedávno prekročil prah šatne. Nohy ma nechceli poslúchať. Na sformovanie nového Lokomotivu potrebujeme čas. To nejde za mesiac, ani za dva. A nič nechceme zadarmo,“ uviedol Jakovlev pre ruské médiá mesiac po katastrofe.

Hlboko zasiahla aj Vladimíra Vůjteka, trénera slovenskej reprezentácie. Jaroslavľský klub veľmi dobre poznal, v rokoch 2002 a 2003 ho priviedol k titulu v ruskej lige. V sezóne 2010/2011 sa doň vrátil a s mužstvom získal bronz. „Stretol som väčšinu ľudí, ktorí v klube pracovali aj pred desiatimi rokmi. Organizačne i vzťahovo patril medzi najstabilnejšie v KHL, zakladal si takpovediac na rodinnej atmosfére. Pred začiatkom sezóny som generálnemu manažérovi gratuloval k zostaveniu silného tímu. A o pár dní už nebol… Stratil som mnoho dobrých priateľov. Všetkých, ktorí prišli o život, som poznal,“ len ťažko hľadal slová, keď sa dozvedel, čo sa stalo.

Keď sa klub i mesto rozlúčilo s obeťami, začali kompetentní formovať nový hokejový tím. Najprv z mladíkov, ktorí sa predstavili vo Vyššej hokejovej lige. Tri mesiace od katastrofy sa začala éra nového Lokomotivu. Na vstupenky na prvý zápas stál pri pokladniach stometrový rad. Záujemcovia ich rozchytali za štyri hodiny. V histórii ostane, že Lokomotiv vyhral 5:1 nad Nefťjanikom Almetievsk. Do Arény 2000 sa vrátil hokejový život. Ako inak – najprv pietnou spomienkou na tragicky zosnulé mužstvo. Na svetelnom prstenci sa objavil nápis: Naša komanda – navsegda! Nasledovali ovácie postojačky, u nejedného návštevníka aj so slzami v očiach a vreckovkou v ruke.

Po sezóne začalo vedenie klubu tvoriť mužstvo pre návrat do Kontinentálnej hokejovej ligy, podpísalo zmluvy s viacerými zvučnými menami. Opäť siahlo po trénerovi zo zahraničia – Američanovi Thomasovi Roweovi.

   

„Mojou najdôležitejšou úlohou je sformovať skutočne oduševnelé mužstvo, skĺbiť mladosť so skúsenosťou. Len takto možno napredovať a pokúsiť sa pokračovať v majstrovskej histórii. Niet vyššieho záujmu než je záujem tímu. S každým hráčom sa budem denne zhovárať, som nepriateľom dvojakých riešení,“ uviedol pre klubovú stránku. Mužstvo pod jeho vedením vykročilo po opätovnom návrate do KHL víťazne - vo štvrtok vyhralo v Novosibirsku 5:2.

Piatok je v Kontinentálnej hokejovej lige voľný deň

Aj takto si vedenie ligy ctí pamiatku Lokomotivu. V Jaroslavli sa uskutočnia pietne spomienkové ceremónie. Fanúšikovia organizujú tichý pochod, v Uspenskom chráme sa uskutoční panychída, na Leontievskom cintoríne i na mieste tragédie sa zíde smútočné zhromaždenie. Večer spestrí v aréne, kde horí večný oheň, hokejový zápas legiend Sovietskeho zväzu proti veteránom Kanady – aj s hviezdami Gretzkym, Messierom, Espositom, či Treťjakom, Fetisovom, Larionovom, Makarovom.

 
Život a smrť Pavla Demitru
Život a smrť Pavla Demitru Život a smrť Pavla Demitru
debata chyba