Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

KHL má kabát po vzore NHL. Dve konferencie si vynútilo šetrenie

Rovnaký počet tímov ako v prvom ročníku, geografický princíp divízií, niekoľko zmien v hracom systéme a ústretovosť k ruskej reprezentácii v ostro sledovanej olympijskej sezóne. To je v zjednodušenej skratke charakteristika ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy na prahu jej druhého ročníka. Vedenie súťaže včera potvrdilo nový reglement i kalendár.

02.07.2009 11:33
Sergej Fiodorov Foto:
Ruský útočník Sergej Fiodorov sa raduje z gólu v sieti Fínska.
debata

Medzi dvadsiatimi štyrmi účastníkmi zo štyroch krajín (po jednom klube má Bielorusko, Kazachstan a Lotyšsko) došlo k jednej zmene: namiesto Chimiku Voskresensk, ktorý sa nevyrovnal s finančnými záväzkami z prvého ročníka, pribudol Avtomobilist Jekaterinburg. Pred rokom sa na poslednú chvíľu odhlásil pre nedostatok financií, teraz ich zohnal. Angažoval skúseného českého trénera Mareka Sýkoru, v tomto týždni sa dohodol aj so slovenským obrancom Tomášom Slovákom.

Ekonomická kríza prispela k zloženiu divízií po geografickom princípe. Vyústil do dvoch konferencií – východnej a západnej.
„Je to správne a logické riešenie, zvýhodní však niektoré tímy. V porovnaní s naším budú cestovať o niečo menej. V situácii, keď sa všade šetrí, je to určitá úľava,“ tvrdí Július Šupler, tréner rižského Dynama. To sa ocitlo v Tarasovovej divízii západnej konferencie v spoločnosti troch moskovských klubov CSKA, Dynama a Spartaka, Petrohradu a Minska. Riga v prvom ročníku patrila k príjemným prekvapeniam, hladko postúpila do 16-členného play off. Na čo si trúfa v druhom?

„Pokúsime sa opäť dostať do prvej šestnástky. Bude to však oveľa ťažšie ako v premiérovom ročníku. Z legionárov, ktorých sme mali, ostane zrejme len český brankár Martin Prusek. Je možné, že v tíme budú aj dvaja Kanaďania, no na udržanie úderného slovensko-kanadského tria Marcel Hossa (najproduktívnejší hráč tímu), Mat Ellison a Mark Hartigan nemá klub prostriedky. Iné je, ak o tretinu skráti rozpočet klub, ktorý mal 80 miliónov dolárov a iné, ak o tretinu skráti Riga z desiatich miliónov. Preto aj prípravu absolvujeme doma, na turnaj do Švédska pocestujeme loďou a autobusom,“ ilustroval šetrenie bývalý tréner slovenskej reprezentácie.

„Som však presvedčený, že kvalitu a náročnosť súťaže to neovplyvní. Bohatšie kluby si udržia najlepších hráčov. Popularita hokeja po zisku dvoch titulov majstrov sveta v Rusku rastie, olympijská sezóna vzbudzuje veľké očakávania.“

Na špekuláciu, že na nový grafikon najviac doplatí sibírsky Omsk, trefne zareagoval Andrej Nazarov, tréner Čeľjabinska. „Hral som za Omsk a výborne poznám jeho lídra Jaromíra Jágra. Pamätajte si: najlepšie hrá, keď je nevyspatý a nacestovaný,“ uviedol pre denník Sport-Express.

Jágr sa stal hlavnou postavou prvého ročníka, v druhom by ňou mohol byť 39-ročný Sergej Fjodorov, trojnásobný víťaz Stanleyho pohára, v uplynulej sezóne hráč Washingtonu Capitals. Do Ruska sa vracia po devätnástich rokoch, na dve sezóny sa upísal Magnitogorsku. ,,Chcel som pôsobiť v jednom klube s bratom," vysvetlil pre médiá dôvod návratu.

Druhý ročník KHL sa začne 10. septembra zápasom finalistov Kazaň – Jaroslavľ (aj s Richardom Zedníkom, ktorý do Jaroslavľa odišiel po trinástich sezónach v NHL). Každý tím sa stretne štyrikrát so súpermi zo svojej divízie a po dva razy s ostatnými tímami. Zápasy v play-off v prípade remízy v riadnom hracom čase budú pokračovať až do strelenia víťazného gólu.

Západná konferencia

Tarasovova divízia: CSKA, Dynamo a Spartak Moskva, Petrohrad, Minsk, Riga; Charlamovova divízia: Balašicha, Čechov, Čerepovec, Jaroslavľ, Mytišči, Niž. Novgorod.
Východná konferencia

Černyševova divízia: Čeľjabinsk, Jekaterinburg, Kazaň, Magnitogorsk, Nižnekamsk, Togliatti; Bobrovova divízia: Astana, Chabarovsk, Novosibirsk, Novokuzneck, Omsk, Ufa.

debata chyba