Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedna vec je štýl, druhá kto a čo dokázal. Naozaj sa nemáme o čom baviť, vraví o Hamšíkovi legendárny Moravčík

Po šestnástich rokoch a 137 dueloch v najcennejšom drese. Po veľkých víťazstvách a po troch šampionátoch. S Marekom Hamšíkom sa včera skončila jedna reprezentačná éra.

21.06.2023 06:56
03. LIE - SVK Foto: ,
Marek Hamšík.
debata (8)

Legendárny stredopoliar odohral proti Lichtenštajnsku v kvalifikácii ME 2024 svoj posledný zápas za národný tím. Debutoval v ňom vo februári 2007 a bol pomyselným nástupcom Ľubomíra Moravčíka (57).

Hoci sa ich reprezentačné kariéry nikdy nestretli, spájalo ich obrovské futbalové IQ a netradičná obojnohosť. „Jedna vec je štýl, druhá kto a čo dokázal. Naozaj sa nemáme o čom baviť. Hamšík je najlepším slovenským futbalistom v histórii samostatnosti,“ vraví niekdajší skvelý špílmacher.

Koľko času potrebujete na to, aby ste rozpoznali, že toto je výnimočný hráč?

Záleží na veku. No keď sledujete na ihrisku 10-ročných chlapcov, ihneď viete, komu bolo nadelené viac a komu menej. Niekedy naozaj stačí pár dotykov s loptou.

A čo Hamšík, bol neprehliadnuteľne výnimočný?

Vyrastal v čase, keď som bol ešte v zahraničí. A keď som sa vrátil domov, bol už v Brescii. Nemal som možnosť vidieť ho v dorasteneckom veku. Keď začínal v seniorskej reprezentácii, nebol to taký zjav ako napríklad Peter Dubovský.

Turecko Futbal liga Trabzonspor Hamšík Čítajte viac Hamšík v Slovane aj vďaka peniazom slávneho hokejistu. Plavucha mu kariéru rozbehol desiatkami tisíc korún

Nesršalo z neho, že je rozdielový hráč. Skôr pracant, ktorý časom naberal na vážnosti a kvalite. U Peťa som to videl ihneď – kľučka, strela, gól, dvakrát najlepší strelec náročnej československej súťaže. Marek bol skôr taká istota. Mal veľký prehľad v hre. Jednoducho tímový hráč.

Takí futbalisti sa už rodia?

Istá miera talentu tam musí byť. Hamšík si však musel svoje aj odpracovať. Často sa ma pýtali, ako je možné, že som vedel kopať ľavou i pravou nohou, nuž, takto sa nikto nenarodí, to sa treba naučiť. Pri opakovaniach človek získa istotu.

Marek je podľa mňa 50 na 50 – talentovaný i pracovitý. Aj ja som bol podobný. Tiež som nemal na ružiach ustlané. Keby som rezignoval, nič nedosiahnem. Postupne som sa zlepšoval, Marek bol na tom podobne.

V čom bol absolútna extratrieda?

Ako stredopoliar dával veľa gólov – pramenilo to z jeho kopacej techniky. Navyše, mal obrovský prehľad v hre. Nikdy nevynikal driblingom, ale herné situácie riešil tak, aby sa mužstvo niekam posunulo. Nestrácal lopty.

Napokon, aj v zápase na Islande bol podľa mňa náš najlepší hráč, azda ako jediný hral aj dopredu – dal dve-tri prienikové prihrávky, otáčal hru. Kolektívne poňatie je jeho silnou stránkou.

Juraj Vengloš Čítajte viac Najdrahší Hamšík stál 70 miliónov. Majiteľ Neapola ich odmietol

Ale „moravčíkovskú“ živelnosť v sebe nikdy nemal…

Dubovský bol futbalista, ktorý z ničoho urobil niečo, Marek je človek do orchestra. Dáva istotu a nič nepokazí.

Čo by chcel mať Moravčík z Hamšíka?

Čo sa týka kopacej techniky, boli sme na jednej úrovni. Z neho však vyžarovala väčšia istota, ja som častejšie riskoval. Neraz som šiel aj do situácií, do ktorých som nemusel. Z Hamšíka vyžaruje pokoj, nechce za každú cenu vytŕčať. Je veľmi racionálny a veci spravidla správne vyhodnocuje.

Viete si vôbec predstaviť, že by ste hrali spolu v reprezentácii bok po boku?

Veľmi dobre. Bola by to ideálna kombinácia. Dopĺňali by sme sa, mali by sme si čo povedať.

Igor Bôbik Čítajte viac Slovan bez kúrenia i teplej vody. Hamšík spal na starej posteli, na čo míňal najviac peňazí?

Vy ste si Celtic Park v Glasgowe získali po pár zápasoch, slovenskí fanúšikovia však Hamšíkovi dlho nevedeli prísť na meno. Tušíte prečo?

Ľudia majú radi hráčov – výmyselníkov. Takých, ktorí vyrobia niečo prekvapujúce. Marek sa o to nesnažil, robil veci tak, ako sa robiť majú. Vždy bol tímovým futbalistom, nechcel brať veci len na seba.

Nikdy nepovedal: Ja som Hamšík a budem tu rozhodovať zápasy. Strhával mužstvo, ale nebol typický líder, ľudia mu to zrejme zazlievali. Chceli, aby bol výraznejší.

V Neapole to dokázal…

Mal tam iných spoluhráčov. Keď hráme na Islande a ani jeden útočník nepodá nadpriemerný výkon, ťažko čakať, že budeme dominovať. Je rozdiel mať pri sebe Maertensa alebo kanoniera zo slovenskej či z českej ligy.

Nepodceňujem tých chlapcov, ale v bohatom klube si kvalitu kúpite, v reprezentácii nie – hráte s tými, ktorí majú vašu národnosť.

Slováci, ktorých hodnota najviac klesla Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
21. Róbert Mak (FC Sydney): 700-tisíc eur -...

Verejnosť mu často vyčítala aj prehnane extravagantný výzor. U vás sa nebil jeho „kohút“ s veľmi príjemnou povahou?

Nech si na hlave nosí kto chce a čo chce. Vôbec to nie je podstatné. S Marekom som sa párkrát stretol a musím povedať, že jeho obal poriadne klamal. Je veľmi slušný, úctivý a pokorný. Dobre vychovaný. Nemôžem povedať jediné krivé slovo.

Vzťah Hamšík – fanúšikovia sa akoby napravil pod trénerom Kozákom. Čo sa zmenilo?

Neustále výkonnostne rástol. Aj mužstvo kulminovalo. Marek nikdy nemal sezónu, o ktorej môžete povedať, že to bola katastrofa. Keby chcel hrať ďalej, pokojne môže. Aj dve-tri sezóny. Pre našu reprezentáciu by bol platný, aj keby hral v domácej súťaži. On sa však rozhodol inak.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #slovenskí futbalisti