Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najdrahší Hamšík stál 70 miliónov. Majiteľ Neapola ich odmietol

V roku 1998 sa stal slovenským futbalistom roka Jozef Majoroš a odvtedy zastupoval aj nasledujúcich futbalových kráľov.

07.06.2023 18:15
Juraj Vengloš Foto: ,
Juraj Vengloš (úplne vľavo) spolupracuje s Marekom Hamšíkom viac ako 20 rokov.
debata

V kariére pomáhal Labantovi, Némethovi, Karhanovi, Janočkovi, Mintálovi, spočiatku aj Škrtelovi. Ale jeho klenotom sa stal Marek Hamšík, ktorý v stredu ohlásil svoj krátkodobý návrat do reprezentačné­ho tímu.

Futbalový agent Juraj Vengloš (58) s ním spolupracuje viac ako dvadsať rokov.

„Celú kariéru som zastupoval aj Marka Mintála či Vlada Labanta. Ale s tými som nespolupracoval od ich pätnástich rokov,“ tvrdí.

V čom bol Hamšík výnimočný?

Už ako pätnásťročný bol veľmi cieľavedomý. Vo futbale, ale aj vo všetkom, čomu sa venoval. V takom veku je to dosť veľká vzácnosť. Vedel presne, čo chce. Podobný typ bol ešte Marek Mintál. Obaja boli perfekcionisti.

Hamšík opäť na zraze futbalovej reprezentácie
Video

Ako sa tento prístup prejavoval v Hamšíkovej kariére?

Futbalu podriadil všetko. Staral sa o seba, bol málokedy zranený. Mali kemp v talianskych horách a po tréningu ste ho mohli vidieť v potoku v ľadovej vode ako regeneruje. Nič nenechával na náhodu. Vedel, že keď chce hrať veľký futbal, musí pre to niečo robiť. To nebol len tréning, ale aj stravovanie, životospráva, regenerácia… Stopercentný profesionál. Občas som to pocítil aj ja.

Richard Hamšík, Marek Hamšík Čítajte aj Hamšík by hral v Slovane aj zadarmo, k dohode bol blízko. Vieme, čo bude legenda robiť

V akom zmysle?

Keď sme pripravovali s klubom zmluvu, musela byť dohodnutá tak, ako chcel. A keď sme ju podpísali, aby sa aj dodržiavala. Toto bolo občas náročnejšie, ale patril vždy k najlepším hráčom v klube, tak sa dalo do zmluvy všetko podstatné zakomponovať.

Hamšík znovu v reprezentácii? Reagujú jeho kolegovia
Video

Čo si na ňom najviac ceníte?

Bol vždy priamy. Je pravda, že keď niečo nechcel, nevedel vždy jednoznačne povedať nie. Radšej mlčal. Natoľko som ho už poznal. Vedel som, že nemá zmysel ho do niečoho nasilu tlačiť. To sa týkalo aj konca jeho kariéry.

Ako?

Nemusel ešte končiť. Mal som na stole zopár ponúk, ale rozhodol sa, že už nikam nepôjde. A basta.

Igor Bôbik Čítajte aj Slovan bez kúrenia i teplej vody. Hamšík spal na starej posteli, na čo míňal najviac peňazí?

Aké mal ponuky?

Najzaujímavejšie a aj veľmi lukratívne boli z arabského futbalu. Fanúšikovia akiste registrujú, koľko dobrých hráčov pôsobí v Saudskej Arábii a koľko sa ich tam aj chystá. Mohol pokojne ešte sezónu-dve potiahnuť, hráčska kariéra je vo futbalovom živote najkrajšia. Už som vstúpil aj do rokovaní. Ale do finále sme sa nedostali, lebo Marek to odmietol.

Spomínate si na prvé stretnutie s ním?

Bolo to v Senci na zmrzline, s ním aj s jeho rodičmi. Marek bol na sústredení reprezentácie pätnásťročných, tam sme podpísali aj prvú zmluvu o spolupráci. Výhodou bolo, že Markovi rodičia športovali, veľa vecí chápali, zbytočne sa do všetkého nemontovali, ale syna podporovali. A nikdy nemali príliš veľké oči. To je cenný prístup. Rodičia často chcú viac ako ich deti.

Prvý slovenský futbalový agent Juraj Vengloš... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Čína Futbal Hamšík Prestup TK BAX Prvý slovenský futbalový agent Juraj Vengloš (vpravo) so svojou najväčšou hviezdou Marekom Hamšíkom.

Do Brescie prestúpil za 60-tisíc eur, do Neapola po troch rokoch za 5,5 milióna. Jeho cena prudko stúpala. Kedy bol najdrahší?

Mal už 32 rokov a čínsky Dalian za neho vycáloval 40 miliónov eur, čo je vysoká suma. Ale najžiadanejší bol v čase ME 2016, záujem prejavovali aj z popredných líg, boli ochotní zaplatiť veľa peňazí. Vtedy bolo v hre možno až 70 miliónov. Boli dvaja-traja záujemcovia, ktorí by ich zložili. To je však len hypotetická suma, lebo nik ju napokon nezaplatil. Majiteľ Neapola De Laurentiis vyhlásil, že Hamšíka neuvoľní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Juraj Vengloš