Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paríž chce hráčov, ktorí budú bojovať aj behať za iných. O Škriniarovi a jeho pozícii v PSG sme hovorili s novinárom z L'Equipe

Od soboty je Parížanom. Obrancom, od ktorého sa očakáva, že bude ďalším dielikom do víťaznej mozaiky. Milan Škriniar by mal pomôcť tomuto klubu priviesť do hlavného mesta Francúzska najväčšiu klubovú trofej.

07.07.2023 08:30
Russia Poland Slovakia Euro 2020 Soccer škriniar Foto: ,
Milan Škriniar pred zápasom s Poľskom.
debata

„Vyhrať Ligu majstrov. Žiadne iné ďalšie ciele neexistujú,“ vraví novinár José Barroso z renomovaného denníka L'Equipe.

Ako prijali fanúšikovia v zime informáciu, že Škriniar bude od leta hráčom Paríža St. Germain?

Od soboty je Parížanom. Obrancom, od ktorého sa očakáva, že bude ďalším dielikom do víťaznej mozaiky. Milan Škriniar by mal pomôcť tomuto klubu priviesť do hlavného mesta Francúzska najväčšiu klubovú trofej. e ťažké dať na to jednoznačnú odpoveď, ale väčšina komentárov bola pozitívna.

Milan je vo svete považovaný za špičkového obrancu s bohatými skúsenosťami z najlepších európskych súťaží. Navyše, obrana PSG už nejaký čas nebola efektívna a aj priaznivci klubu uznali, že je dobrou správou získať takého hráča.

Rezonuje vôbec jeho príchod, alebo to je z pohľadu parížskeho fanúšika iba tuctový hráč?

Ak sa ma pýtate na to, či je pre klub veľmi dôležitý, alebo len jedným z mnohých, povedal by som, že v Paríži majú od neho naozaj veľké očakávania.

Vzadu to už dlhšie škrípalo a mužstvo súrne potrebuje špičkových obrancov. Ďalšia vec je, že PSG chcelo hrať v minulosti na troch obrancov a Škriniar ten systém pozná. Akiste aj tento faktor zohral úlohu.

Milan Škriniar Paríž Čítajte viac Škriniar je Parížan! Francúzsky gigant predstavil obrancu. Aké boli prvé slová Slováka?

Aký je najlepší spôsob, ako si získať fanúšikov PSG na svoju stranu?

Paríž nie je v tomto výnimočný, predpokladám, že je to rovnaké vo všetkých tímoch. Ak Milan ukáže, že má pred tmavomodrým dresom veľký rešpekt a odovzdá zo seba všetko v každom zápase, potom sa nemusí obávať.

Verejnosť má, samozrejme, rada umelcov, no vo futbale si viac vážia hráčov, ktorí v stretnutiach idú na dno síl.

Mal aj Lionel Messi fanúšikov na svojej strane?

Keď dorazil do Paríža, prvé týždne boli totálne šialené. Priam euforické. Oslavovali ho na všetkých štadiónoch vo Francúzsku. Potom to už bolo ťažšie, pretože jeho výkony neboli také dobré, ako sa očakávalo.

Navyše, niektorí fanúšikovia ho považovali za symbol futbalovej politiky katarských majiteľov. Nie každému sa pozdáva neustály nákup hviezd za účelom marketingu.

Z PSG pred niekoľkými týždňami odišiel. Ako sa to dotkne tímu?

To je dobrá otázka, pretože je to špeciálny futbalista. Nemyslím tým iba jeho talent, ale aj profil. Keď ho máte na ihrisku – a hoci má už 36 rokov – zmení to váš spôsob hry.

Sám som zvedavý, ako na to Paríž zareaguje a zmení sa. Môže hrať rýchlejšie a intenzívnejšie, prichádza však o mimoriadne technického futbalistu.

1. Milan Škriniar Čítajte viac Messi je fuč, Neymara ženú preč a Macronov miláčik sa štorcuje. Zrazu je všetko inak, Škriniar prichádza do neznáma

Bolo dobré rozhodnutie podpísať ho?

Záleží na tom, čo človek očakával. Z hľadiska marketingu a slávy to bol obrovský obchod. Podpis jedného z najlepších hráčov histórie je gigantický, Parížania budú môcť navždy hovoriť, že nosil ich dres.

Na druhej strane, zo športového hľadiska, to nebol najväčší úspech. Mužstvo, ktoré sa mu muselo prispôsobovať, dvakrát skončilo v osemfinále Ligy majstrov.

Momentálne sa veľa špekuluje o odchodoch Neymara a Mbappého. Nebude to pre klub katastrofa?

Oba transfery sú reálnou možnosťou. Títo hráči však budú veľmi drahí pre klub, ktorý ich chce kúpiť. Bez nich by to bolo vskutku ťažké.

Mbappé je považovaný za srdce tímu a je najlepším strelcom štyri alebo päť rokov po sebe. Ak odíde, bude priam nemožné nahradiť ho adekvátnou posilou. Pre Neymara je to trochu iné, pretože aj keď minulý rok mal fantastický začiatok sezóny, v PSG nikdy neodohral kompletný ročník.

Aj prezident Emmanuel Macron vraj orodoval za to, aby Mbappé zostal. Je to naozaj vec národného záujmu?

Novinár sa ho opýtal na prípadný odchod Mbappého a Macron len – logicky – odpovedal, že dúfa, že zostane vo francúzskej lige. Keďže je jedným z najlepších hráčov na svete, je pre tunajšie prostredie veľmi dôležitý. Aj pre samotnú francúzsku ligu. Ľudia predsa chcú vidieť hviezdy a šikovných hráčov.

Katarský majiteľ Násir Al-Chelajfí kúpil PSG v roku 2011. Môže byť spokojný s tým, čo klub doteraz dosiahol?

Neviem, pretože doteraz o tom nikdy nehovoril. Predpokladám, že od začiatku túži po triumfe v Lige majstrov. Pre kluby tohto formátu je to najvýznamnejšia trofej. Raz, v roku 2020, už bol blízko.

Kylian Mbappé Čítajte viac Chovajú si hada na prsiach. Mbappé má na stole 150 miliónov. Prečo by odchádzal z PSG?

Ako by mu mohol Škriniar pomôcť pri plnení jeho ďalších cieľov?

Jednoducho vyhrať Ligu majstrov. (úsmev) Žiadne iné ďalšie ciele neexistujú.

Môže jeho príchod zadarmo znamenať aj zmenu filozofie tímu? Že už nebude nakupovať len drahé hviezdy?

Presne tak, toto sa už deje. Parížania chcú mať v mužstve menej typických hviezd a viac tímových hráčov, ktorí myslia predovšetkým na kolektív a sú pripravení bojovať a behať za iných. Toto sa očakáva aj od Škriniara.

Paríž pričasto hovorí o najvzácnejšej európskej trofeji. Nestáva sa však z toho už komplex?

Áno, je to súčasť problému. Niekoľko mesiacov po tom, čo Al-Chelajfí kúpil PSG, oznámil, že o päť rokov chce vyhrať Ligu majstrov. Pochopiteľne, vyvolalo to tlak. Teraz v klube hovoria o tom, že sa budú menej sústrediť na európsku scénu. Ale pravda je taká, že LM zostáva veľkým a konečným cieľom.

Nedeje sa to aj preto, že PSG v domácej súťaži nemá poriadneho súpera?

Jasné, že medzi Parížom a ostatnými je veľká priepasť. Nielen futbalová, ale aj z pohľadu peňazí. Pre záujem o francúzsku ligu to môže predstavovať problém.

746619049 Čítajte viac Budúcnosť Mbappého? Vec národného záujmu: Udržať v Paríži ho chce aj prezident Macron

Mbappé pred pár dňami vyzval na ukončenie násilných protestov, ktoré vo Francúzsku vypukli po zastrelení tínedžera miestnou políciou. Je dostatočne populárny na to, aby ho dav počúval?

Nanešťastie dnes už nestačí zastaviť iba násilie.

Jeho hlas môže mať malý vplyv na deti, ktoré protestovali, niektoré z nich nemali ani pätnásť rokov, pretože je obľúbený aj u tínedžerov. Dúfajme teda, že to nie je zbytočné…

Slováci, ktorých cena za rok najviac vzrástla Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miroslav Káčer (DAC Dunajská Streda):...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž St. Germain #Milan Škriniar