Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák po polroku v kráľovstve: Nepoznajú smerovky a neriešia, kto je bohatý a kto chudobný. Ale preplatia všetko a každého

Má za sebou sezónu, o akej sa mu pred rokom ani len nesnívalo. Bývalý futbalista Peter Čögley (34) ju strávil v krajine neobmedzených možností.

30.06.2023 08:00
SR Futbal FL 6. kolo udržanie Zlaté Moravce... Foto: ,
Peter Čögley (vpravo) ešte v drese Zlatých Moraviec.
debata (3)

Tam, kde príslovie, že „za peniaze si všetko nekúpite“, neplatí. V saudskoarabskom prvoligovom klube Al-Adalah asistoval slovenskému trénerovi Martinovi Ševelovi.

„Arabi veľmi chcú a cítiť to na každom kroku. A napokon, futbal je o peniazoch, preto do toho budú pumpovať, čo to dá,“ vraví, keď teplomer ukazuje 34 stupňov Celzia.

V takomto teple hráte radšej tenis alebo futbal?

Jednoznačne tenis, lebo je predovšetkým o krátkych šprintoch, futbalové ihrisko je omnoho väčšie. A – pri všetkej úcte – toto nie je žiadne teplo (smiech).

Novinári vs. hviezdy. Na kurtoch si nič nedarovali Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na turnaji Empire Media Cup 2023 sa skutočne...

V akých najväčších horúčavách ste za posledný rok hrali?

Tréningy sme pravidelne posúvali do večerných, až nočných hodín. Niekedy sme začínali o desiatej. Cez deň tam pravidelne pieklo – 45 stupňov nebola žiadna výnimka. Vonku sa vtedy jednoducho žiť nedá. Tobôž hrať futbal. Nedali by sme to.

A tráva to dala?

Vidíte, tomuto vôbec nerozumiem. Tráva je tam skvelá. Všade, kde som bol. Môže pražiť ako chce, poradí si s tým – akoby tam mala iný podklad. Neuveriteľné. Také krásne ihriská som nikde na Slovensku ani v Česku nezažil. Vedia ich dokonale pripraviť.

Čo robia futbalisti cez deň, keď sa hrá až za tmy?

Žijú život naruby. Spať chodia o tretej či štvrtej a vstávajú prakticky až na obed. A potom sa už len čaká na tréning (smiech).

Dá sa na to zvyknúť?

Tamojší život vás vcucne. Ale je to aj preto, že cez deň vám ani len nenapadne vystrčiť nos z dverí. Ani v aute sa vám nechce sedieť, lebo klimatizácia nestíha. Ak sa niečo vonku hýbe, potom je to len vzduch.

Cristiano Ronaldo, Filip Kiss Čítajte viac Ronaldo sa bude musieť prispôsobiť, vraví Slovák, ktorý hral v Saudskej Arábii

Hotové peklo…

Presne ako vravíte. Strašné. Posledný mesiac som von radšej vôbec nevycházal.

Zrejme ste sa tešili na návrat na Slovensko.

Isteže, sedem mesiacov som nevidel dcérku. A doma je doma. Aj keď podmienky na futbal sú neporovnateľné.

V čom najviac?

Ťažko sa o tom takto rozpráva. Tomu, čo som tam videl, sa na Slovensku ako-tak vyrovná jedine Slovan Bratislava. Tamojšie štandardy sú inak neporovnateľne vyššie – napríklad už len množstvom ľudí, ktorí sa pohybujú okolo jednotlivých mužstiev. Pôsobil som v Zlatých Moravciach a poviem vám, v Arábii sú to násobky personálu.

A čo samotný futbal?

Nie je to anglická liga, ale brutálne sa zlepšuje. Mená ako Gustavo, Ronaldo a mnohí iní sú zárukou kvality. Každý tím má veľmi rýchle krídla. Domáci futbalisti sú hraví, nenápadne sa bavia s loptou, zrazu prídu dve kolmice a sú pred brankárom.

Čo ich treba učiť?

Taktickú vyspelosť a systém. My Európania sa na futbal pozeráme inak.

A počúvali vás?

Je to ako na Slovensku, niektorým to trvá chvíľku, iných to zasa ihneď neviete naučiť.

messi 1 Čítajte viac Ako si Arabi kúpili Messiho a Ronalda nie. Čo pre nich robí? A čo od nich dostáva? Toto má v zmluve

Ako sa buduje autorita v arabskej šatni?

Aj s Maťom sme kamarátske typy, skúšali sme to teda na nich najprv po dobrom. Vieme zvýšiť hlas, ale nebolo treba. Domáci sú veľmi dobrí ľudia, nikdy a nikde som sa necítil tak bezpečne ako v Saudskej Arábii. Slovenská nátura je iná, Saudi vedia, že keď sa povie niečo nahlas, situácia je vážna. Vnímali nás ako ľudí, ktorí ich prišli niečo naučiť. S každým sme si vedeli poradiť.

Zo dňa na deň šéfovať svetovým hviezdam musí byť zvláštne…

V tomto sú blázni. Povedia si, že keď vy máte Ronalda, tak my chceme Messiho a Benzemu. Cristiano spustil poriadnu lavínu a ja netuším, či sa dá zastaviť. Kluby sa jednoducho predbiehajú.

Aká bola liga pred a po príchode Ronalda?

Zažil som aj triumf Saudov nad Argentínou. Šialené, čo sa tam dialo. Cristiano je chodiaca reklama a už vtedy bolo zrejmé, že so sebou dotiahne aj ďalších veľkých hráčov. A už sa to aj potvrdzuje.

Chodia okolo neho po špičkách?

Je tam kráľ. Čo chce, to má. Aj hráči sú k nemu ohľaduplní. Roky rokúce sme sa na neho pozerali na televíznej obrazovke a teraz stál proti nám.

Kráľovský apartmán Cristiana Ronalda v Rijáde Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Portugalská hviezda je ubytovaná v hoteli Four...

Váš najväčší zážitok?

Samozrejme, duel proti Ronaldovi vyčnieva, ale inak každý zápas. Na každom bol VAR, spravidla bolo vypredané. Povzbudzujú však trošku svojsky – trúbkami. No je ich počuť. Ženy majú vlastný vstup, svoj sektor, takto to tam funguje. Sú tichšie, tam sa vlastne len sedí. Napokon, donedávna nemohli ani šoférovať. Pravidlá uvoľnili tuším len pred štyrmi rokmi.

Spoznali ste aj majiteľa tímu?

O vlastníkovi neviem, poznám len prezidenta.

Pocítili ste jeho hnev po zostupe z ligy?

Ľudia v klube boli skvelí. Počas celej kariéry som takých nezažil. Nič zlé nemôžem povedať. Prepokladám, že majiteľ je obdobný.

Je to určite niekto bohatý…

Zaujímavé je, že v Saudskej Arábii neviete, kto je bohatý a kto chudobný. Všetci chodia rovnako oblečení. Vôbec nerozlišujú. Každý si žije svoj život, nerieši sa, kto a na akom aute jazdí.

Je niečo, prečo by ste tam nechceli žiť?

Ťažko povedať, je tam krásne. Pochopiteľne, k alkoholu sa tam nijakým spôsobom nedostanete. Bez šance. No neprišli sme tam piť. Krajina vás tak vtiahne, že to neriešite. Ani to, že ženy chodia úplne zahalené.

Trojena Čítajte viac Šejkovia si už kúpili človeka, teraz chcú aj prírodu. Arabi na ceste za zimným šialenstvom nepoznajú prekážky

A čo Ramadán?

Zažil som ho. Cez deň mŕtvo, v noci plné mesto. Samé zápchy. Inak miestni jazdiť nevedia – chodia krížom, krážom. Smerovky sú im na dve veci. Všade sú nabúrané autá – autoškola neexistuje, STK nie je. Na ulici nájdete voz, ktorý pomaly nemá kufor, o spojleroch ani nevravím.

Ako vidíte budúcnosť tamojšieho futbalu?

Preplatia všetko. Chcú získať majstrovstvá sveta v roku 2030 a spravia pre to aj nemožné. Princ sa tým netají. Hviezdni hráči nepodpisujú zmluvy s klubom, ale s tamojšou vládou. Futbalista potom dostane otázku: „Chceš ísť do Al-Nassr alebo Al-Hilalu? Vyber si!“

Podobné pokusy ovládnuť svetový futbal cez peniaze sme videli aj v Číne. Má to podľa vás budúcnosť?

Má. Saudská Arábia nie je Čína, je iba kúsoček od Európy. Arabi veľmi chcú a cítiť to na každom kroku. A napokon, futbal je o peniazoch, tie rozhodujú. Newcastle nemal peniaze, zrazu tam prišiel šejk a rozbehli sa. Budú do toho pumpovať, čo to dá.

Takže ak príde z tohto kúta sveta ďalšia ponuka, nebudete sa brániť.

V žiadnom prípade. Budem rád.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Peter Čögley