Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šejkovia si už kúpili človeka, teraz chcú aj prírodu. Arabi na ceste za zimným šialenstvom nepoznajú prekážky

Je to ako v biblickom - buď svetlo! A bolo svetlo... Saudská Arábia ide s prírodou proti prírode. Chce zorganizovať Zimné ázijské hry 2029.

05.03.2023 06:07
Trojena Foto:
Trojena, ktorá má stáť v pohorí Sarawat, sa nachádza 50 kilometrov východne od pobrežia Červeného mora a je v priemere o desať stupňov chladnejšia ako zvyšok regiónu.
debata (14)

Niekto má šancu vidieť sneh vo svojej krajine možno dvakrát za život. Ten niekto však čoskoro bude môcť sledovať súboje alpských lyžiarov priamo v srdci púšte. Saudskoarabskí šejkovia sľubujú, že zorganizujú zimné hry v rozostavanom meste budúcnosti. S lietajúcimi taxíkmi. Umelým mesiacom.

„Saudskoarabské púšte a hory budú arénou zimných športov,“ uviedla Ázijská olympijská rada na októbrovom valnom zhromaždení v Kambodži. Arábia nemala protikandidáta, krajín ochotných organizovať tento typ súťaže je na kontinente čoraz menej. A tak sa prihlásilo púštne kráľovstvo. Bez tradície v zimných športoch, no s neobmedzenými prostriedkami.

Cez mŕtvoly

Tamojší šejkovia vravia, že zimné hry sú súčasťou rozvojového programu. Ide o iniciatívu, ktorej cieľom je znížiť závislosť Saudskej Arábie od ropy. Arabi jednoducho túžia „púštnou lyžovačkou“ zapôsobiť na celý svet.

Ronaldo Čítajte aj Šejkovia v úžase. Ronaldo je na nezastavenie, na ďalší hetrik mu stačil polčas

Zimné hry sa budú konať v centre budúcnosti – v Trojene. V blízkosti obrovského mestského štátu budúcnosti – Neom. Aj keď všetko má byť hotové v roku 2026, pravdou je, že nič z toho zatiaľ neexistuje a stavba už dnes mešká.

Má to byť stopercentne obnoviteľný a sebestačný projekt. V pláne je lyžiarska dedinka, luxusné rodinné zariadenia s wellness či najväčšie umelé sladkovodné jazero v regióne, pod ktorým bude päťhviezdičkový hotel. Zabudnite na alpské penzióniky, k horám tu pribudnú domy pripomínajúce skôr vesmírne lode.

Arabský princ Mohammed bin Salman si dokonca želá, aby v neďalekej metropole Neom boli už v tom čase lietajúce autá, obrovský umelý mesiac a na miestnej pláži sa v noci leskol piesok. Momentálne to všetko znie ako z ríše snov. Podobne znie aj rozpočet celého projektu – neuveriteľných 500 miliárd dolárov. Peniaze poskytne štátny verejný investičný fond Saudskej Arábie. Bezodný mešec nasiaknutý ropou.

Saudi na každom kroku zdôrazňujú ekológiu, integráciu s prostredím a skutočnosť, že Trojena bude postavená v regióne s horským masívom s najvyššími vrchmi tamojšieho kráľovstva – v nadmorskej výške 1 500 až 2 600 metrov. V zime tu klesajú teploty niekedy k nule, takže okrem technického snehu tu možno napadne aj štipka prírodného.

„Desivé! Zrejme sme sa vôbec nepoučili. Je šialené, že sa toto dá ešte považovať za udržateľné. To, čo sa tam odohráva, je naozaj bizarné,“ nenachádza slová legendárny nemecký lyžiar Markus Wasmeier, dvojnásobný olympijský víťaz z Lillehammeru 1994, v rozhovore pre agentúru SID.

Projekt má veľa odporcov. Medzinárodný olympijský výbor pripomína, že Ázijská olympijská rada s ním pri rozhodovaní nič nekonzultovala. O slovo sa nakoniec prihlásili aj aktivisti a na poplach bijú aj ľudskoprávne organizácie, pretože Saudi vraj idú aj „cez mŕtvoly“.

Trojena, ktorá má stáť v pohorí Sarawat, sa... Foto: Profimedia
Trojena Trojena, ktorá má stáť v pohorí Sarawat, sa nachádza 50 kilometrov východne od pobrežia Červeného mora a je v priemere o desať stupňov chladnejšia ako zvyšok regiónu.

Ako k otrokom

Pri príprave pôdy pre svoje superprojekty bezpečnostné sily šliapu po všetkom. Zbavili sa starovekého beduínskeho kmeňa Huwaitat, keďže nechcel opustiť svoj horský domov. Niektorých nepresvedčilo ani odškodné. Namiesto sľubovaných desiatok a stoviek tisíc eur vraj napokon dostali obyvatelia Tabuku tri tisíc. Alebo nič.

„Musí existovať možnosť, že Saudská Arábia jedného dňa získa medzinárodný štatút vyvrheľa, ktorý má teraz Rusko. Medzi nimi už neexistuje žiadny morálny rozdiel,“ hodnotí situáciu britský denník The Guardian.

Prečo?

Tak späť k beduínom. Až 150 z nich, ktorí sa nechceli podvoliť, skončilo vo väzení. Niektorí tam strávia 50 rokov. Jedného zastrelili, troch súd poslal na trest smrti. Zvyšok zasa čelil inému šikanovaniu – od prerušeniu dodávok vody a elektriny až po vzdušné kontroly pomocou dronov.

Cristiano Ronaldo Čítajte aj Ronaldo v Al Nassr je súčasť sprisahania, píše známy web. Vybavovali si Arabi účty?

Z určených zón úrady odstránili až 20-tisíc ľudí. „Bolo to násilné vysídlenie pôvodných obyvateľov v rozpore so všetkými normami a princípmi medzinárodného práva,“ komentovala Sarah Leah Whitsonová, riaditeľka Democracy for the Arab World Now.

Aj na negatívnu reklamu však existuje liek. Volá sa petrodoláre. Princ Mohammed bin Salman si najal americkú lobingovú firmu, aby minimalizovala kontroverzie a zdôraznila pozitíva saudských krokov. Dostala za to 1,7 milióna dolárov.

Ani to však nie je zďaleka všetko. Jedným z najdôležitejších ľudí pri vytváraní supermodernej sci-fi krajiny Neom – 170 kilometrov dlhej, 500 metrov vysokej a 200 metrov širokej megaštruktúry prepájajúcej Červené more a púštne vnútrozemie s deviatimi miliónmi obyvateľov – je Nadhmi Al-Nasr. O ňom je známe, že šikanuje vlastných zamestnancov.

Metódy Al-Nasra tento rok opísal The Wall Street Journal. Jeden zo zahraničných sponzorov projektu ho obvinil z porušovania ľudských práv. Svojim podriadeným sa vraj zvykne vyhrážať, že spod stola vytiahne zbraň a začne strieľať. Napokon, aj on sám opísal svoj štýl práce asi takto: „Ku všetkým sa správam ako k otrokom. Keď padne mŕtvy, oslavujem. Takto realizujem svoje projekty.“

Zaobchádzanie s robotníkmi je ďalšia kapitola. O vykorisťovaní imigrantov, o katastrofálnych podmienkach, o práci bez oddychu v prípade arabských krajín kolujú legendy. Futbalový Katar 2022 teda nie je žiadnou výnimkou.

Trojena, ktorá má stáť v pohorí Sarawat, sa... Foto: Profimedia
Trojena Trojena, ktorá má stáť v pohorí Sarawat, sa nachádza 50 kilometrov východne od pobrežia Červeného mora a je v priemere o desať stupňov chladnejšia ako zvyšok regiónu.

Peniaze? Bez problémov

Saudi robia všetko preto, aby sa o nich nepísalo v súvislosti s ľudskými právami, ale aby ich spájali so športom. Ich investičný fond si dnes kúpi čokoľvek. Napríklad tím z Premier League, preteky formuly 1, účasť v tíme Aston Martin, prestížne boxerské zápasy i futbalové duely európskych gigantov.

Stoja aj za iniciatívou LIV Golf, sériou, ktorá im prinesie najlepších svetových golfistov z PGA Tour. V roku 2030 chcú zorganizovať majstrovstvá sveta vo futbale a FIFA už dnes tvrdí, že každú žiadosť bude brať vážne.

Amnesty International proti tomu ostro protestuje a pripomína, že takéto súťaže sa nesmú konať v krajine, ktorá prenasleduje ľudí na základe politického a náboženského presvedčenia, diskriminuje etnické menšiny a obmedzuje práva žien.

Vitajte v kráľovstve kde nesneží, ale bude sa lyžovať. V krajine, ktorá si dnes kúpi všetko a všetkých.

Kráľovský apartmán Cristiana Ronalda v Rijáde Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Portugalská hviezda je ubytovaná v hoteli Four...
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Trojena