Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldo sa bude musieť prispôsobiť, vraví Slovák, ktorý hral v Saudskej Arábii

Päť rokov hral za saudskoarabský Al Ettifaq, pred sezónou sa pobral do neďalekého Al Ittihadu v Spojených arabských emirátoch. Ak niekto zo Slovákov pozná futbal na Arabskom polostrove priam dokonale, potom je to Filip Kiss (32).

09.01.2023 18:35
Cristiano Ronaldo, Filip Kiss Foto:
Cristiano Ronaldo a Filip Kiss.
debata (2)

Rodák z Dunajskej Stredy intenzívne vníma aj príchod Cristiana Ronalda do regiónu. „Arabi sú z neho paf. Bude žiť v bubline, lebo ak z nej vyjde, ľudia mu nedajú dýchať,“ vraví 13-násobný slovenský reprezentant.

Prekvapilo vás, keď sa Al Nassr rozhodol po ňom siahnuť?

Ani nie. Skôr to, že Cristiano ponuku prijal. Predsa len, stále je to špičkový futbalista, jeden z najlepších v histórii. No trápil sa, bol frustrovaný, ani majstrovstvá sveta preňho nedopadli najlepšie, asi už mal potrebu vyskúšať niečo nové. Nejakú výzvu. Priznávam, som jeho fanúšik.

Odteraz najlepšie zarábajúceho hráča na svete…

Čo sa týka financií, tu je naozaj možné všetko. Zdá sa, že je to príliš, ale nie je to s čím porovnať – hráč jeho kalibru v arabskom svete dosiaľ nehral. Ronaldo vždy všetko robil na sto percent, je to chodiaca reklama. Zviditeľňuje krajinu, motivuje mladých ľudí, navyše, Saudi chcú zorganizovať MS a Cristiano bude mať veľký vplyv. Azda si tie peniaze aj zaslúži.

Ide o viac ako len o futbal?

Samozrejme. Saudská Arábia sa otvára svetu, turizmus sa posúva vpred a Cristiano má byť jedným z lákadiel.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Je to oficiálne, Ronaldo má nový klub. Toto nie je iba podpis, vítali ho

Nie je však tamojšia súťaž až príliš veľký pád pre takého hráča?

Veľa ľudí mi volalo a viacerí z nich si to aj myslia, ja však budem trošku oponovať. Fanúšikovia nemajú dostatočný prehľad o ázijských ligách, ani o saudskoarabskej, ktorá je na kontinentne najlepšia. Posledné tri, štyri roky – odvtedy, ako zvýšili kvótu pre cudzincov až na osem – šla jej úroveň hore. Sám Ronaldo povedal, že je v nej mnoho výborných hráčov. Podmienky a infraštruktúra sú tiež na veľmi dobrej úrovni, na nejednom zápase je vypredané hľadisko.

Al Nassr… Čo je to za klub?

Patrí medzi top tímy v krajine, naposledy vyhral titul pred štyrmi rokmi. Momentálne však dominuje konkurenčný Al Hilal, má kvalitných domácich hráčov, ktorí neraz nepustia legionárov ani do zostavy. Mimochodom, kostra národného tímu na MS v Katare bola práve z tohto klubu. Azda netreba pripomínať, že zdolali aj Messiho Argentínu. Al Nassr je mestský rival z Rijádu, na tieto dva kluby sa chodí pozerať veľa ľudí aj na stretnutia vonku.

O Ronaldovi sa vraví, že je to veľký profík. Nebude problém, keď to začne vyžadovať aj od nových spoluhráčov?

Presne toto mi napadlo ako prvé, keď sa začali šíriť zvesti o jeho prestupe do Saudskej Arábie. Určite sa stretne aj s vecami, na ktoré dosiaľ nebol zvyknutý. Aj on sa bude musieť trošku prispôsobiť, lebo domácu mentalitu bude cítiť a nezmení ju zo dňa na deň. Zároveň to bude tlak na Saudov.

Na čo narazí ako prvé?

Al Nassr je veľký klub, pracuje v ňom veľa ľudí, ale organizácia a chod tímu sú iné, ako to majú zaužívané v top európskych mužstvách. Veľakrát sa mešká, ľudia majú na všetko čas a sú v pohode. Jednoducho nič neriešia. Nie je tu európska disciplína. Cristiano si občas bude musieť počkať (smiech). Buď si zvykne alebo sa pokúsi veci meniť. V tomto smere to však nebude mať ľahké.

15 Ronaldo Čítajte viac Všade Ronaldo. Portugalčan je v Rijáde: Moja práca v Európe sa skončila

Keby Ronaldo vstúpil trebárs do šatne slovenského ligistu, väčšine hráčov by sa podlomili kolená. Ako ho bude vnímať arabská kabína?

Cristiano je futbalová legenda a všetci si ho budú vážiť. V Al Nassr sú však aj iní skvelí hráči – Talisca, Ospina, Álvaro González, Luiz Gustavo, teraz odišiel Aboubakar, o ktorého je záujem aj v Premier League. Široká paleta výborných futbalistov. Pre nich Ronaldo nemôže byť až taký veľký šok. Iné je to pre bežných Arabov, tí sú z neho paf.

Sledujú futbal rovnako ako Európania?

V Katare či Spojených arabských emirátoch sa ľudia zameriavajú predovšetkým na zahraničný futbal. Saudská Arábia je väčšia, má kvalitnejšiu súťaž, na zápas príde aj 60-tisíc ľudí. Keď Al Nassr alebo Al Hilal prišli k nám do Dammámu, kde som päť rokov hrával, s mužstvom pricestovalo až desaťtisíc fanúšikov. Saudi majú radi futbal a posúvajú sa vpred. Majú skvelé podmienky, progres by hádam mohol byť aj výraznejší, ale občas si myslia, ako by boli Premier League. Snažia sa, no kvôli ich mentalite to ide pomalším tempom.

Viete si predstaviť, že by raz prišiel aj Messi?

Niekde sa spomínalo, že Al Hilal by ho raz chcel priviesť, dokonca už vyrába aj jeho dresy. Nič nie je nemožné, chcú hostiť svetový šampionát a urobia všetko preto. Ak by raz zlanárili aj Messiho, celý svet by sa šiel z toho zblázniť.

Cristiano Ronaldo Čítajte aj Debut ako hrom. Ronaldo nastúpi v Saudskej Arábii proti Messimu

Ronaldo hral dosiaľ v prestížnych futbalových destináciách a v atraktívnych mestách. Bude si musieť na život v Rijáde zvykať?

Bude žiť v bubline, v rezorte, kde má všetko k dispozícii a nemusí nikam chodiť. Aj ja som to takto mal. Bude sa tam cítiť skôr európsky, uvoľnenejšie, tam sa nebude až tak dbať na miestne pravidlá. Saudská Arábia sa otvára okolitému svetu, alkohol sa tam síce nepredáva, pred dvomi rokmi ste si – a predovšetkým ženy – museli na verejnosti obliecť dlhý rukáv s dlhými nohavicami.

Navyše, Rijád nie je pri vode, je uprostred krajiny, navôkol je všade púšť. Je to ale Ronaldo, keby vyšiel z bubliny, ľudia by mu nedali dýchať. Určite o to nestojí.

Ani on nebude môcť porušiť niektoré z tamojších tabu?

Ak by bol domáci, asi by bol problém, že zdieľa jednu domácnosť so ženou, s ktorou sa neoženil. To ostatné sa ho týkať zrejme nebude, naozaj si neviem predstaviť, že by sa vo voľnom čase pohyboval po obchodných centrách.

A čo horúčavy?

Na tie si bude musieť zvyknúť. Aj preto arabský futbal v lete niekedy nevyzerá vábne. A keď je vlhko, je to ešte horšie. Už o mesiac tu začne pripekať a nie každý sa dokázal prispôsobiť. Ale Cristiano je vo forme, on to zvládne. Naopak, v zime sa tu hrá skvele. Iné je to počas Ramadánu, vtedy sa trénuje o jedenástej v noci, zápasy sa končia okolo jednej po polnoci – pre Európana to je zvláštne obdobie.

Ronaldo si v Manchestri postavil hlavu, klub ostro kritizoval, dokonca odmietol zaň nastúpiť. Mohol by si toto dovoliť aj k majiteľovi Al Nassr?

Tým, že je to Ronaldo, je možné všetko. No Arabi sú dosť živelní, s ľuďmi, ktorí ich netolerujú, nemajú trpezlivosť. Nad Cristianom by však asi prižmúrili jedno oko. Boli tu už hráči, ktorí sa nepodriadili a poslali ich preč.

Georgina Rodriguezová v Rijáde Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Georgina Rodriguezová žiarila na predstavovaní...

Čo sa dialo v krajine, keď Saudi pokorili Argentínu?

Pochopiteľne, bola to veľká vec. Bolo to cítiť aj tu v Emirátoch, arabské krajiny predsa držia spolu. Osobne som si však myslel, že nakoniec postúpia zo skupiny.

Ako spätne hodnotíte, že ste v najlepšom futbalovom veku odišli do arabského sveta?

Bol som v Nórsku, nebola to najlepšia liga, ak by som odchádzal z Anglicka, asi by to bolo ťažšie. Neľutujem to, v Saudskej Arábii som bol päť rokov, cítil som sa tam ako doma. Vyrástli mi tam deti a celý rok tam svieti slniečko. V Emirátoch je život západnejší, na futbal však chodí menej ľudí. Navyše, aj cesta domov je jednoduchšia, nasadnem do lietadla a vysadnem doma, zo Saudskej Arábie to predsa len bolo o niečo komplikovanejšie. Rodina sa tu má dobre a futbal napreduje, aj keď to nie je Saudská Arábia.

Viete si predstaviť v SAE aj život po kariére?

Týždeň sme boli doma na Slovensku, páčilo sa nám, ale zimné počasie nie je také vľúdne ako tu v Emirátoch. Viem si predstaviť vybalansovaný život po kariére – leto na Slovensku a zimné mesiace na Arabskom polostrove. To by bolo veru fajn (úsmev).

Kráľovský apartmán Cristiana Ronalda v Rijáde Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Portugalská hviezda je ubytovaná v hoteli Four...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Filip Kiss