Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čistky v Slovane pokračujú. Po Pardavom skončil ďalší kľúčový muž. Vráti sa známe meno?

Je ľahšie vymeniť trénera a športového riaditeľa, ako celé mužstvo. Hráčske rošády prídu na rad neskôr.

26.09.2023 13:27 , aktualizované: 15:05
Oto Haščák, asistent generálneho manažéra... Foto: ,
Oto Haščák na archívnej snímke.
debata (4)

Vedeniu hokejového Slovana Bratislava došla trpezlivosť a na pokazený vstup do novej sezóny zareagovalo rázne. Vo funkcii skončili hlavný tréner Ján Pardavý i športový riaditeľ Oto Haščák.

Mužstvo v najbližších zápasoch povedú doterajší Pardavého asistenti Richard Kapuš s Rudolfom Jendekom. Šéfovia Slovana potvrdili, že o pozícii nového kouča rokujú s viacerými kandidátmi.

SR Michalovce Šport Hokej TEL 26. kolo Slovan KEX Čítajte viac Vedenie Slovana reaguje na mizernú hru: Tréner Pardavý skončil. Nechcel som byť záťažou, tvrdí

Horúcim je meno, po ktoré nemusia chodiť ďaleko. Pre Zdena Cígera, súčasného trénera „belasej“ juniorky, by to znamenalo návrat do klubu, ktorý ako kouč doviedol v slávnej ére Slovana k dvom majstrovským titulom.

Vypočuté sťažnosti fanúšikov

S nadhľadom možno napísať, že manažment bratislavského klubu vypočul hlas ľudu.

Fanúšikovia dlhodobo požadovali odchod Pardavého s Haščákom a dávali im za vinu nevyrovnané výkony, ktoré predvádzal Slovan nielen v tejto, ale aj v predchádzajúcej sezóne.

Obom navyše pripomínali trenčiansku minulosť a ich bývalé pôsobenie v Dukle, ktorá patrí medzi rivalov klubu z hlavného mesta.

Haščák prišiel na Nepelov štadión vlani v lete s veľkou slávou. Pár mesiacov predtým zostavil reprezentačné mužstvo, ktoré šokovalo súperov a na olympiáde v Pekingu vybojovalo historický bronz.

Oto Haščák. Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Otto Haščák Oto Haščák.

Skúsený funkcionár, ktorý pôsobil aj ako európsky skaut pre viaceré kluby NHL, však na klubovej úrovni neuspel.

Už počas minulej sezóny vybavil pre Slovan hráčov, ktorí nepresvedčili a výkonmi zaostali za očakávaniami. Ako športový riaditeľ mal hlavné slovo aj pri výbere posíl pre aktuálnu sezónu.

„Je mi ľúto, že sa mi nepodarí naplniť vysoké očakávania a ciele, ktoré sme si s vedením predsavzali. Ponuku pôsobiť v Slovane som si vážil, obetoval som jej aj prípadné pokračovanie kariéry skauta v NHL. Žiaľ, nie vždy sa všetko podarí, aj keď človek veľmi chce,“ povedal Haščák po ukončení spolupráce.

Ak je Cíger favoritom na uvoľnený post trénera, s obsadením pozície športového riaditelia to budú mať šéfovia Slovana náročnejšie. Podobný post zvykne obsadiť bývalý hráč daného klubu či osoba, ktorá pozná dianie v organizácii.

Andrej Sekera, Ladislav Nagy, Michal Čajkovský Čítajte viac Hrdý Košičan Nagy: Slovanu sa bude dariť, trénera nemal vyhadzovať. Slovenské talenty? V extralige ich zabíjame, preto utekajú

Takéto parametre spĺňa napríklad Michal Hudec. Obdobnú funkciu zastával v Banskej Bystrici, je bývalý slovanista, pozná sa s Cígerom. Jeho príchod do Slovana je však nateraz len na úrovni špekulácií.

Mužstvo v kŕči

Dnešný dopoludňajší tréning belasých sa niesol v hustej atmosfére.

Hráči poctivo makali, ale absencia hlavného kouča i neistota z toho, kto bude nový šéf striedačky, bola cítiť. Bizarný kolorit situácie dopĺňal fakt, že Jendek ani Kapuš nerozprávajú po anglicky, takže šestica legionárov všetkým ich pokynom nerozumela.

Šéfovia klubu potvrdili, že dvojica doterajších asistentov povedie mužstvo minimálne v dvoch tohtotýždňových zápasoch. Slovan hrá v piatok v Nitre a v nedeľu doma s Trenčínom.

„Mužstvo je v kŕči, treba s tým bojovať. Urobíme maximum, aby sme zvýšili hráčom sebavedomie. Prestali si veriť vo viacerých momentoch vrátane situácií jeden proti jednému. Musíme premieňať šance, to nás brzdí,“ vyjadril sa Jendek.

Kapitán Slovana Michal Sersen na tréningu. Foto: TASR, Jakub Kotian
Michal Sersen Kapitán Slovana Michal Sersen na tréningu.

Za kabínu sa pred novinárov postavil kapitán Michal Sersen. Skúsený obranca, ktorý pôsobí v Slovane s krátkymi prestávkami takmer dve dekády, priznal, že kompetentní riešili odchody kľúčových mužov aj s hráčmi.

„Vedeli sme, že sa budú diať zmeny. Nikto z nás si to takto nepredstavoval, nikdy to nie je príjemné. Mužstvo však potrebuje nový impulz. Vedenie sa takto rozhodlo, kabína to akceptuje,“ vysvetlil Sersen.

Čistky v tíme by však mali pokračovať a dotknú sa aj hráčov. Člen vedenia Pavol Hofstädter potvrdil, že klub sa obzerá aj po nových posilách, čo bude mať za dôsledok odchod tých, ktorí nepresvedčili.

Slabé začiatky

V hokejovej komunite sa už teraz diskutuje o tom, či nebolo odvolanie Pardavého v Slovane predčasné. Novú sezónu začali nevýrazne aj iné kluby, s ktorými sa počíta do bojov o vrchné priečky.

Boli to práve Michalovce, ktoré vyradili Slovan vo štvrťfinále minulej sezóny, a Dukla mohla ísť aj ďalej. Pod vedením trénerského „zázraku“ Petra Kudelku viedla v semifinále 3:2 na zápasy, ale záver série nezvládla a do finále postúpil neskorší majster z Košíc.

Nela Lopušanová Čítajte viac Debut ako hrom! Skvelá Lopušanová začala hetrikom, prispela k demontáži súpera

Michalovce zatiaľ nenašli fazónu z vyraďovačky a zo štyroch zápasov novej sezóny tri prehrali – podobne ako Slovan pred odvolaním Pardavého.

„Nepredstavovali sme si takýto štart. Je to však proces. Sme s novými hráčmi v tíme len druhý týždeň, hľadáme svoju tvár. Celé si to musí sadnúť v systéme, komunikácii a súhre. Verím, že budeme lepší,“ vravel Kudelka.

Bilanciu 1–3 má aj Nitra, ale pod Zoborom téma odvolávania trénera nie je na programe dňa. Antonín Stavjaňa má zatiaľ stabilnú pozíciu, ale spokojný rozhodne nie je.

„Je to len vstup, nechcem hovoriť o panike, ale ani pokojní byť nemôžeme. Vlani sme zažili nepríjemnú sezónu a nechceme, aby sa opakovala. Mužstvu sme povedali, že ak momentálne máme kvalitu na dva góly, tak musíme spoločne bojovať tak, aby sme vyhrávali 2:1. Zadanie je jednoduché,“ reagoval Stavjaňa, ktorého mužstvo bude najbližším súperom Slovana.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Oto Haščák #Ján Pardavý