Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Niekde korupciu tolerujú, v Číne však nie. Bývalý šéf tamojšieho futbalu dostal doživotie

Bývalý prezident Čínskej futbalovej asociácie (CFA) Čchen Sü-jüan dostal doživotný trest odňatia slobody za korupciu. Vo funkcii pôsobil od augusta 2019 do októbra 2023.

26.03.2024 14:25
Čchen Sü-jüan futbal Foto:
Vtedajší prezident Čínskej futbalovej asociácie (CFA) Čchen Sü-jüan na stretnutí s národným tímom v roku 2020.
debata (2)

Sü-jüana uznal súd v provincii Chu-pej za vinného. V rokoch 2020 až 2023 mal ovplyvňovať udeľovanie rôznych futbalových projektov a vyťažiť z toho vyše 11 miliónov amerických dolárov.

Súd dospel k záveru, že bývalý funkcionár „vážne poškodil spravodlivosť súťaže“ a spôsobil „obrovskú škodu“. Vyšetrovanie sa začalo vo februári 2023 a 67-ročný Sü-jüan bol obvinený v septembri.

nórsko slovensko Čítajte viac Zápas Nórsko - Slovensko sme sledovali online ukrajina, island Čítajte viac Zápas Ukrajina - Island sme sledovali online

Čínsky prezident Si Ťin-pching je veľký fanúšik futbalu a snaží sa zlepšiť postavenie svojej krajiny na medzinárodnej scéne. Čína však bola na majstrovstvách sveta len raz v roku 2002 a obsadila predposledné 31. miesto.

Tamojšiu futbalovú scénu ovplyvnila v predošlých rokoch korupcia, z ktorej je podozrivý aj bývalý hráč Evertonu a neskôr tréner národného tímu Li Tchie. Informácie priniesla agentúra DPA.

Peter Rusina Čítajte viac Nekradne sa tu, neexistuje mafia, ale aj tak mám toho občas plné zuby, vraví slovenský brankár, ktorý šiel do krajiny najšťastnejších ľudí na svete
2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Čína #futbal