Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ty zúfalý cigán! Drakonický trest za rasizmus pre bývalého reprezentačného trénera Česka

Bývalý reprezentačný tréner Česka a v súčasnosti kouč Dukly Praha Petr Rada nesmie nasledujúcich osem mesiacov vstúpiť na lavičku svojho tímu v druhej najvyššej súťaži.

22.03.2024 07:50
Petr Rada Foto:
Petr Rada môže prísť pre nevhodné vyjadrenia o trénerskú prácu v Dukle Praha.
debata (11)

Vyplýva to zo štvrtkového vyhlásenia Disciplinárnej komisie Ligovej futbalovej asociácie (DK LFA). Tá reagovala na rasistické pokriky trénera Dukly smerom k lavičke hostí v domácom zápase proti Zbrojovke Brno. Rada navyše dostal pokutu vo výške 80-tisíc korún (3200 eur).

„Na základe správy technického delegáta LFA a tiež podľa záznamu z kamier bolo preukázané, že tréner Dukly Praha Petr Rada skutočne smeroval k lavičke súpera urážku s rasistickým podtextom,“ komentoval trest predseda Disciplinárnej komisie Richard Baček.

Tomáš Rigo Čítajte viac Z ničoho sa nepo.... Česi sú zo Slováka v šoku, Calzona má vraj v rukách pre Euro nového Hamšíka

Doplnil, že rozhodnutie nie je právoplatné a tréner Rada sa má možnosť proti nemu odvolať. DK LFA nepreukázala informácie o hrubých rasistických urážkach na adresu realizačného tímu Brna a preto nie je konečný trest ešte vyšší.

Tréner, ktorý viedol českú reprezentáciu v rokoch 2008 a 2009 v ôsmich medzištátnych zápasoch, tak nebude u cesty Dukly Praha za postupom do najvyššej súťaže. Pre aktuálne prvé mužstvo druhej ligy tak ide o značnú komplikáciu.

„V zápise len stoji ‚ty zúfalý cigán‘, nič viac. Povedal som komisii, že pre mňa to nie je žiadny rasizmus. Ja som stará škola, je mi jedno, nech je to ten alebo ten,“ cituje Radu ČTK.

22. Aleksandar Čavrič Čítajte viac Čavričov kamarát dávno vedel, že na zraz nepríde. Srb vraj netušil, ako má reagovať a čo povedať médiám

Po zápase sa za svoje urážlivé vyjadrenia s rasistickým podtónom ospravedlnil. Rozhodne nečakal, že za to dostane osemmesačný trest. „Za toto osem mesiacov? To nechápem.“

Priznal, že rozhodnutie disciplinárky môže v jeho prípade znamenať aj koniec na lavičke Dukly Praha. „S Duklou sa odvoláme a uvidíme, ako to skončí. Poradíme sa, ale v najhoršom skončím, ja s tým nemám problém,“ uviedol Rada s tým, že v prípade neúspešného odvolania sám navrhne majiteľovi klubu, aby si našiel nového trénera.

Skvost východu. Dokončená Košická futbalová aréna Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Košická futbalová aréna má po dokončení...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Dukla Praha #Petr Rada