Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z ničoho sa nepo.... Česi sú zo Slováka v šoku, Calzona má vraj v rukách pre Euro nového Hamšíka

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona ho považuje za hráča, ktorému môže patriť budúcnosť.

21.03.2024 15:30
Tomáš Rigo Foto:
Stredopoliar Baníku Ostrava Tomáš Rigo.
debata (4)

Tretieho júla oslávi Tomáš Rigo 22. narodeniny. Za istých veľmi priaznivých okolností to môže byť na majstrovstvách Európy 2024.

Ak totiž rodák z Popradu bude predvádzať podobné výkony ako v klube aj počas reprezentačnej premiéry v sobotu 23. marca v Bratislave proti Rakúsku a v utorok 26. marca v Osle proti domácemu výberu, môže preniknúť do konečnej nominácie.

Nebojí sa hrať ani rozprávať

Futbalovo vyrastal v Poprade, Prešove a Ružomberku. Z Liptova sa ako čerstvo 16-ročné ucho pobral na skusy do Slavie Praha.

Výziev sa Rigo nikdy nebál a obavy by ste od neho čakali márne aj počas prvej tlačovky v reprezentačnom oblečení.

Mladíci často dostávajú od mediálnych pracovníkov pri slovenskej reprezentácii krátky brífing. Základným pravidlom je odpovedať jednoducho, nekomplikovať si pri otázkach novinárov život a nezamotávať sa.

Lenže Rigo je kreatívny hráč na trávniku a nebál sa ani odvážnych otázok na zraze v Senci pred dvojicou prípravných duelov.

10. Lux vs. SR Čítajte viac Najväčším prekvapením v nominácii Slovenska je Čavrič. Calzona povolal na najbližšie zápasy viacerých nováčikov

"Sú tu veľkí hráči. Niektorých poznám z mládežníckych kategórií, ďalších spoznám v tréningovom procese. Som tu nováčik a je pre mňa veľká výzva ukázať sa.

Chcel by som presvedčiť trénerov, nadviazať na moje výkony z Baníka. Ak dostanem šancu, tak si minúty na ihrisku užijem naplno.

Dúfam, že si najmä budeme spolu rozumieť na ihrisku a dosiahneme dobré výsledky. Rakúšania aj Nóri sú kvalitní súperi, oba tímy majú dobrých hráčov," vravel Rigo.

V Ostrave ho vedie niekdajší reprezentačný kouč Pavel Hapal. Životopis českého kouča navráva, že má tak trochu slabosť pre šikovných Slovákov. A Rigo predčil všetky jeho očakávania.

„Herne dospieva veľmi rýchlo. Nasáva informácie a realizuje ich na trávniku, akoby to ani nebola jeho prvá sezóna v najvyššej súťaži. Nie je to ľahké, ale Tomášovi sa darí,“ pochválil svojho zverenca Hapal.

Aleksandar Čavrič Čítajte viac Čavrič? Dvere na EURO v drese Slovenska si zavrel. Šancu dostal, upozornil bývalý reprezentant

V aktuálnej sezóne patrí Rigo k jeho najstabilnejším článkom. Hapal doprial slovenskému mladíkovi dvadsaťpäť štartov, tešil sa z troch gólov a dvoch asistencií.

"Som spokojný. Je to moja prvá sezóna v českej lige. Od začiatku som nehrával, potom som sa však chytil a zatiaľ všetko ide dobrým smerom.

S trénerom si rozumieme, snažíme sa hrať rýchly futbal a máme na to aj hráčov. Ja osobne mám tiež dobré čísla, aj keď tých gólov mohlo byť na mojom konte viac. Fyzicky sa cítim dobre a to mi dodáva motiváciu," povedal Rigo.

V jeho prípade ide predovšetkým o nasatie atmosféry v reprezentačnom „áčku“, nevzdáva však ani boj o majstrovstvá Európy v Nemecku.

„Som mladý, kariéru mám pred sebou. Dúfam, že sa so mnou počíta. Budem sa snažiť presvedčiť výkonmi o tom, že sem patrím,“ dodal Rigo.

Prekvapený Baník

Viacerí českí experti sa pri hodnotení niekdajšieho člena akadémie Slavie predháňajú v superlatívoch.

Rigo im vraj pripomína niekdajšieho nemeckého reprezentanta Bastiana Schweinsteigera, šikovného Španiela Cesca Fabregasa či dokonca možného nástupcu Mareka Hamšíka v slovenskom tíme.

"Tomáš Rigo je suverénne najväčší klenot Baníku. Som si istý, že je to budúci ťahúň slovenskej reprezentácie.

Nepochybujem o tom, že sa raz presadí natoľko, že bude hrať v jednej z top líg," povedal redaktor iSportu Michal Kvasnica.

Lukáš Hradecký Čítajte viac S bratmi sme sa hrali na Bondru s Pálffym. Keď sa s otcom bavíme o slovenskej politike, chytia ho nervy

Riga si všímal už ako člena Vlašimi, kde hosťoval zo Slavie. Pražský klub mu však nedokázal zaručiť vyššiu minutáž a preto ho v lete pustil do Ostravy.

"Mentálne je veľmi silný. V lige nedal škaredý gól. Viem, všetky sa počítajú rovnako, ale som na to akýsi vysadený.

Páči sa mi jeho prehľad v hre. Klasický stredný záložník s výbornou strelou," doplnil ďalší redaktor isport.cz Jiří Fejgl.

Obaja sa zhodli na tom, že Rigo nespadol do častého priemeru mladých hráčov. Nestal sa z neho posúvač lôpt, ktorý sa bojí riskovať.

Vladimír Weiss Čítajte viac Stále ho mrzí vypadnutie syna i kauza Čavrič. Budem bojovať, aby som tu bol zasa, sľúbil Weiss

Práve naopak, nový dirigent hry Baníku je katalyzátorom. Hru zrýchľuje, rád strieľa z diaľky a ide do rizika.

Z ničoho sa nepo… Potvrdil svoje kvality z druhej ligy už aj v klube, ktorý je pod obrovským tlakom.

V Baníku hrá, ako by bol v lige desať rokov. Tréner Pavel Hapal vyhlásil, že si ho chystal a potreboval čas na adaptáciu," doplnil Kvasnica.

„A mne sa zdalo, že aj Baník bol v šoku, akého má dobrého hráča. Zo začiatku nehral vôbec a zrazu zistili, že je taký dobrý. Má veci, ktoré sú nečakané,“ pridal sa Fejgl.

Skvost východu. Dokončená Košická futbalová aréna Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Košická futbalová aréna má po dokončení...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #EURO 2024 #Tomáš Rigo