Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Býval pýchou nemeckého futbalu. Z klubu odišiel Gazprom, narástli dlhy a hrozí mu ďalší pád

Patril medzi špičkové kluby v Nemecku aj na starom kontinente. No teraz preživa klub Schalke 04 z Gelsenkirchenu katastrofálne obdobie a hrozí mu tragický scenár. V hre je strata štatútu profesionálneho klubu a vypadnutie do štvrtej ligy.

01.02.2024 15:38
Schalke 04 Foto:
Schalke 04 sa v prípade zostupu z druhej ligy môže stať amatérskym klubom.
debata (5)

Schalke 04 má pritom bohatú a úspešnú históriu a aktuálne prežíva najťažšie chvíle od svojho založenia v roku 1922. Tento tím bol sedemkrát majstrom Nemecka a po prvých dvoch sezónach od vzniku hral iba päťkrát v druhej lige. Až do sezóny 2021/22.

Úpadok Schalke však začal ešte skôr. Po druhom mieste v Bundeslige v roku 2018 za suverénnym Bayernom nasledovali priemerné sezóny, v ktorých skončil na 14. a 12. mieste. V roku 2021 už najvyššiu súťaž nezachránil, v tabuľke skončil na poslednom 18. mieste a putoval do druhej ligy.

818353739 Čítajte viac Sevilla zrejme oklamala Valenciu a Boženíkov prestup do La Ligy stroskotal

Futbaloví fanúšikovia tradičného tímu boli v šoku z výkonov Schalke, ktoré vtedy z 34 zápasov len trikrát vyhralo, sedemkrát remizovalo a získalo len 16 bodov. V druhej lige hralo iba jeden ročník a okamžite sa vrátilo medzi elitu. No nepriaznivý scenár sa opakoval po sezóne 2022/23 opäť zostúil.

V tomto ročníku je opätovný návrat nemožný. Schalke sa potáca na 15. mieste druhej ligy a je isté, že ho bude čakať urputný boj o záchranu. Nemecký Sky Sport teraz informoval o tom, čo pre slávny klub môže predstavovať ešte väčší problém.

Gerson Rodrigues Čítajte viac Náhrada za Čavriča je už na Tehelnom poli. Do Slovana prichádza reprezentačný kanonier

Schalke môže mať pre obrovské dlhy problém získať licenciu aj na tretiu ligu, čo znamená, že v prípade vypadnutia z druhej ligy by prestali platiť všetky zmluvy hráčov a trénerov.

A v takej situácii by sa mužstvo mohlo stať amatérskym, pretože by hralo vo štvrtej lige, teda v Regionálnej lige, kde hrajú poloprofesionálne kluby. „Klub by bol v prípade takéhoto hororového scenára mŕtvy,“ napísal Sky Sport.

Schalke teda bojuje o prežitie a momentálne to s ním nevyzerá dobre. Okrem siedmich titulov si mužstvo z Gelsenkirchenu vybojovalo aj triumf v POhári UEFA 1997 a dvakrát ovládlo Intertoto Cup (2003 a (2004).

812277372 Čítajte viac V príprave polčas a potom už nič. Ligový štart Haraslína je po faule Vavra otázny

Obdobie temna sa začalo pre niekdajšiu pýchu nemeckého futbalu ukončením dlhoročnej sponzorskej spolupráce s ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom hneď po začiatku vojny na Ukrajine.

Z dresov zmizol nápis sponzora a klubu veľmi rýchlo došli peniaze, zbavili sa najlepších hráčov a ocitli sa v náročnej finančnej situácii. Pre Schalke bude nereálne splatiť v aktuálnej situácii obrovské dlhy, ktoré podľa Bildu predstavujú 165 miliónov eur.

Hviezdy, ktoré skončili s futbalom v roku 2023 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zopár zaujímavosti o hráčoch,...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Schalke 04