Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Česku spečatili futbalový biznis roka: Nie je to investícia, ale záväzok, tvrdí nový majiteľ Slavie

Avizovaný biznis roka v českom futbale bol zavŕšený. Český miliardár Pavel Tykač vo štvrtok kúpil od čínskej spoločnosti CITIC Group jeden z najslávnejších klubov u našich západných susedov, Slaviu Praha.

21.12.2023 13:44
Pavel Tykač Jaroslav Tvrdík Foto:
Pavel Tykač (v strede) v debate so šéfom Slavie Praha Jaroslavom Tvrdíkom počas zápasu Európskej ligy.
debata

Jeden z najbohatších Čechov bude stáť v čele dozornej rady klubu, ktorý bude naďalej viesť doterajší predseda predstavenstva Jaroslav Tvrdík.

Nový majiteľ by mal mať takmer stopercentný (99,98) podiel na akciách klubu. Podpis zmluvy prebehol podľa seznam.zprávy vo štvrtok dopoludnia, Slavia pripravuje oficiálne oznámenie o uskutočnenej transakcii.

Predajná čiastka sa mala pohybovať na úrovni dvoch miliárd českých korún (81,7 milióna eur) a súčasťou dohody je aj nákup štadióna v Edene. Okrem Tvrdíka zostanú zostanú na pozíciách aj členovia trénerského štábu na čele s trénerom Jindřichom Tripišovským.

Superliga, Chelsea Čítajte viac Monopol sa končí! UEFA a FIFA porušili európske právo, Superliga predstavila nový formát

„Patrím medzi verných slavistických fanúšikov, rovnako medzi nich patril už môj otec aj dedo,“ uviedok Tykač portálu. „Môcť sa podieľať na ďalšom rozvoji Slavie je pre mňa veľkou cťou. Slavie je pre mňa symbolom odvahy a vytrvalosti, čo sú vlastnosti, na ktorých staviam. Aj preto ide skôr o záväzok než o investíciu.“

Pred týždňom mal investičný výbor čínskych majiteľov predaj schváliť, čo bol jeden z troch krokov pre definitívny prechod klubu do českých rúk. Potom zostával len podpis kúpnej zmluvy obomi stranami a posúdenie obchodu regulačnými úradmi. V Česku to zastrešoval antimonopolný úrad.

Slavia Praha mala čínskych majiteľov od roku 2015. Spoločnosť CEFC o tri roky neskôr vystriedala skupina CITIC. Tá pred dvomi rokmi odmietla vstup amerického investora Globalon, ktorý chcel získať 50 percent akcií klubu.

Borjanovci Čítajte viac Borjanova krásna manželka sa rozohnila na Instagrame. S jednotkou Slovana zamierila na Maldivy

59-ročný Tykač je podľa októbrového vydania magazínu Forbes štvrtým najbohatším Čechom s majetkom 183,3 miliárd korún (7,5 miliardy eur). Jeho hlavnou firmou je energetická spoločnosť Sev.en Group, ktorá je aktívna najmä v zahraničí. V Česku vlastní niektoré elektrárne a uhoľné bane.

K Slavii Praha má blízky vzťah, už dlho ju podporuje a často navštevuje zápasy priamo na tribúne štadióna v Edene. „Pavel Tykač je veľký slavista a priateľ. Naposledy v utorok si kúpil jeden z obrazov v našej charitatívnej aukcii,“ komentoval na Twitteri jeho príchod šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Pavel Tykač