Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania hromžia na Bosniaka. Ako prvý za sedem rokov si odmietol nasadiť dúhovú pásku

Keď ju nemal v prvom zápase, ľudia si mysleli, že na ňu zabudol. Druhý prípad už nezostal bez povšimnutia.

11.12.2023 21:08
Ahmedhodzič Foto:
Kapitán Sheffieldu United Anel Ahmedhodžič počas zápasu proti FC Liverpool.
debata (29)

Anel Ahmedhodžič je na pretrase, ale nie pre svoje futbalové umenie.

Šikovnému stopérovi sa minulý týždeň dostalo veľkej pocty. Pri neúčasti zranenej dvojice John Egan, Chris Basham ho tréneri určili za kapitána Sheffieldu United.

Ahmedhodžič, ktorý sa narodil vo švédskom Malmö a aj tam futbalovo vyrastal, viedol United ako kapitán v stredajšom zápase proti FC Liverpool.

Na rozdiel od hosťujúceho Virgila van Dijka, ktorý rovnako ako ostatní kapitáni v Premier League nosili počas minulotýždňových zápasov dúhovú pásku s nápisom „captain“ v dúhových farbách na podporu LGBTI+ komunity, mal na rukáve klasickú pásku v čierno-bielej kombinácii.

Mix Collage-10-Dec-2023-11-14-PM-5094 Čítajte viac Mohykán Hamšík popri nich pôsobil obyčajne. Niektoré hviezdy si pamätáme vďaka šialeným účesom

Fanúšikovia to pripisovali tomu, že 24-ročný obranca sa dozvedel o svojej novej úlohe narýchlo a na dúhovú pásku zabudol.

Keď však rovnakú voľbu opakoval aj v sobotnom zápase proti Brentfordu, na Britských ostrovoch to vyvolalo pohoršenie.

„Nedáva to dobrý signál, keď sa liga dohodne na podpore určitej komunity a niektorí hráči to úmyselne ignorujú,“ napísal jeden z fanúšikov na sociálnej sieti.

„Keď futbalisti hrajú futbal, prezentujú nielen seba, ale aj klub, ktorý im platí peniaze. Ak sa mu to nepáči, nech ide hrať futbal inam,“ znela ďalšia z reakcií.

Kampaň „Duhové šnúrky“ sa realizuje v Premier League už sedem rokov. Počas vybratého obdobia sa kluby a zástupcovia organizácie na podporu LGBTI+ pod názvom Stonewall dohodnú, že kapitáni budú počas určeného týždňa nosiť počas zápasov dúhové pásky.

Ahmedhodžič s anglickými médiami cez týždeň nekomunikoval, ale reagoval na sms správu od švédskej televízie SVT.

Martin Dúbravka Čítajte viac Trpký návrat Dúbravku do brány. Dva zápasy, sedem gólov a zahanbujúca prehra Newcastlu

Na otázku, prečo si nenasadil dúhovú pásku, reagoval dvoma slovami: „Môžete hádať“. Vysvetlenie, prečo zvolil klasickú pásku, je napokon pomerne jednoduché.

Ahmedhodžič sa narodil vo Švédsku rodičom z Bosny, ktorí ho odmalička vychovávali v moslimskej viere. Homosexualita je pre viacerých moslimov morálne neprijateľná. Po zápase s Liverpoolom na sociálnej siete napísal:

„Veľká česť byť kapitánom nášho mužstva prvýkrát v kariére. Už sa teším sa ďalší zápas. Alhamdulillah.” Posledné slovo je v arabčine a znamená "Boh žehnaj“.

Šikovný stopér verí, že jeho kauza okolo dúhovej pásky bude čoskoro minulosťou a že sa bude môcť sústrediť opäť výhradne na futbal.

United získali z doterajších 16 zápasov len 8 bodov a v 20-člennej tabuľke Premier League im patrí posledné miesto.

Na to, aby sa dostali mimo pásma zostupu, strácajú päť bodov. Najbližší zápas odohrajú v sobotu na ihrisku londýnskej Chelsea.

Najdivokejšie účesy futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí futbalisti nepútajú pozornosť iba...
Načítavajú sa športové výsledky...
29 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Premier League #kapitan #LGBTI+ #dúhová páska #Anel Ahmedhodzič