Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol terčom výsmechu. Zatracovaný Harry to všetkým natrel, v Anglicku sa stal hráčom mesiaca

V posledných rokoch sa mnohé videá s jeho obrannými chybami stali virálne. Obranca Manchestru United čelil kritike zo strany odborníkov aj výsmechu od fanúšikov. V posledných týždňoch ich začal Harry Maguire, kedysi najdrahší obranca sveta, umlčiavať.

09.12.2023 14:25
Harry Maguire Foto:
Harry Maguire sa vrátil späť na víťaznú vlnu a s ním aj Manchester United.
debata

V novembrových zápasoch anglickej Premier League nechýbal na trávniku ani minútu, obranca „červených diablov“ pod jeho vedením nedostala ani gól a získal cenu pre najlepšieho futbalistu mesiaca.

„Bez spoluhráčov, realizačného tímu a fanúšikov by som to nedokázal. Vašu lásku a podporu vnímam, moci si ju vážim,“ reagoval Maguire v príspevku na sociálnych sieťach. Predviedol profesionálny prístup, nakoľko v nedávnej minulosti ho priaznivci viac zatracovali, ako by za ním stáli.

Maguire je považovaný za stredné obrancu zo starej školy. Ide o klasického stopéra zameraného na súboje, silného vo vzduchu. Lenže s loptou u nohy pôsobí občas neohrabane až komicky. Naviac si občas neodpustí hrubú chybu či vlastný gól. V roku 2019 ho Manchester United kúpil z konkurenčného Leicesteru za rekordných 80 miliónov libier (87 miliónov eur).

A napríklad vo vlaňajšej sezóne Maguire túto investíciu ani zďaleka svojmu zamestnávateľovi nesplácal. Hrúbkou vo štvrťfinále Európskej ligy sa výrazne podpísal pod vyradenie United proti neskoršiemu víťazovi súťaže zo Sevilly.

826241328 Čítajte viac Dúbravku v Žiline milovali, penalta Panenkou ho vytáčala. Najlepšie ho charakterizuje prezývka

Istým dojmom v tom období nepôsobil ani v domácej najvyššej súťaži a kvôli opakujúcim chybám sa postupne vytratil zo základnej zostavy. A prišiel aj o úlohu kapitána mužstva.

Aj preto sa na začiatku novej sezóny stal terčom niektorých posmeškov zo strany fanúšikov súpera. Napríklad počas septembrového stretnutia Manchestru proti Arsenalu (1:3) začali priaznivci Gunners jasať vo chvíli, keď z lavičky nastupoval na hraciu plochu.

O týždeň neskôr si z neho robili srandu fanúšikovia škótskej reprezentácie počas zápasu s Anglickom, keď sarkastickým chorálom ohodnotili každú z jeho úspešných prihrávok. V tom stretnutí si Maguire ešte k tomu strelil vlastný gól.

Najsexi futbalistka na svete Alisha Lehmannová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Koľko zarába futbalom a čo dostáva od sponzorov...

„Sme v situácii, keď si z neho strieľajú aj priaznivci súpera len preto, ako ho vnímame v Anglicku. To je naozaj hlúpy vtip,“ hneval sa vtedy anglický reprezentačný tréner Gareth Southgate. No o tri mesiace sa všetko otočilo o 180 stupňov.

Maguire sa dokázal vrátiť do základnej zostavy anglického veľkoklubu, do konca októbra už na trávniku nechýbal ani minútu.

A v novembri potom výrazne prispel k trom čistým kontám a rovnakému počtu ligových víťazstiev. Zo všetkých hráčov v Premier League naviac počas tohto obdobia zblokoval najviac striel (6) a bol druhý v počte vyhratých vzdušných súbojov (16).

Federico Gatti Čítajte viac Kat Lobotkovho Neapola: Nedávno robil murára, teraz ho oslavuje celý Turín

Aj preto sa dostal do užšieho výberu kandidátov, ktorí mohli pomýšľať na cenu pre najlepšieho hráča mesiaca. A v hlasovaní, do ktorého sa zapojili experti aj fanúšikovia, nakoniec všetkých zdolal. Stal sa prvým obrancom od februára 2022 s týmto ocenením. Vtedy sa z neho tešil Joel Matip z Liverpoolu.

Chválou na jeho adresu nešetrí ani tréner červených diablov Erik ten Hag. „Harry hrá tak, ako si predstavujeme. Dominuje v obranných súbojoch, skvele číta hru a vykrýva priestory,“ povedal holandský tréner po víťazstve nad Lutonom 3:0.

Príbeh o znovuzrodení Maguira rezonuje celým Anglickom. 30-ročný obranca bol totiž v lete už jednou nohou vo West Hame United a vyzeralo to tak, že jeho kariéra v Manchestri United sa blíži k neúspešnému kon­cu.

No v posledných týždňoch sa stal presne tou oporou, akú si na Old Trafforde pred pár rokmi predstavovali, keď za neho zaplatili konkurenčnému Leicesteru astronomickú čiastku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #Harry Maguire