Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dúbravku v Žiline milovali, penalta Panenkou ho vytáčala. Najlepšie ho charakterizuje prezývka

Spoločne čelili najväčšej výzve v kariére. Súboje s Chelsea, Marseille a Spartakom Moskva v skupinovej fáze Ligy majstrov boli pre MŠK Žilina veľkou odmenou.

09.12.2023 07:30
826241328 Foto:
Martin Dúbravka.
debata (1)

Ako pravý obranca bol na jeseň 2010 pri tom aj Stanislav Angelovič (41), ktorý pomáhal aj vtedy mladému brankárovi Martinovi Dúbravkovi.

Ten sa môže už v stredu vrátiť do najprestížnejšej súťaže v dueli Newcastlu proti AC Miláno. „Možno vrchol jeho kariéry prišiel neskôr, ale je pekné sa pozerať na spoluhráča, ktorý to dotiahol takto ďaleko. Prajem mu to,“ vraví Angelovič.

Dúbravka sa vo štvrtok vrátil do bránky Newcastlu pri prehre 0:3 s Evertonom. Pomohlo mu vážne zranenie jednotky Magpies Nicka Popa. Čo na to poviete?

Dostal veľkú šancu, Tak to občas vo futbale chodí. Odkedy prišiel, bol Pope jasnou jednotkou Newcastlu.

Proti Evertonu dostal Martin vo štvrtok tri góly, ale nemohol ani za jeden. Predviedol dobrý výkon, kvalitne rozohrával. Dostal šancu a myslím si, že prídu aj ďalšie.

dúbravka futbal Čítajte viac Osemdesiat minút držal čisté konto, potom dostal tri góly. Dúbravka ako jednotka nezačal najlepšie

Je to dobrá správa aj pre národný tím?

Bolo by to skvelé, dostal by sa do zápasového rytmu. Vždy keď prišiel do reprezentácie, odviedol skvelý výkon. Karty či zranenie prichádzajú, ale na futbalový život musíte byť pripravení.

Robiť v tréningu veci navyše aj keď nechystáte. Stále sa trénerom pripomínať. Martina poznám a som si istý, že to robí aj v Newcastli. Nič nepodcení a chopí sa tejto šance.

Nemyslíte si, že Newcastle privedie v zime nového gólmana?

Nevidím v tom zmysel, majú v Dúbravkovi top brankára. Nepredpokladám, že investujú peniaze do ďalšieho. Zachytil som, že mu veria a je to na Martinovi.

V decembri budú mať mnoho zápasov v Premier League, jeden aj v Lige majstrov. Ak bude Dúbravka predvádzať kvalitné výkony, nebudú nového brankára ani riešiť.

Budúci týždeň sa môže vrátiť do Ligy majstrov do trinástich rokoch. Čo na to poviete?

Dá sa to tak povedať, že k Popovi bol futbal trochu krutý a Dúbravku zasa odmenil. Na druhej strane, nespadlo mu to z neba. Ukazuje sa, akú musíte mať ako hráč kvalitu, aby ste sa dostali do mužstva hrajúceho Ligu majstrov.

A tiež aj ochotu spraviť na tréningu čosi navyše, nie?

Iste. Treba si uvedomiť, koľko Slovákov ju hráva pravidelne. Nepochybujem, že v stredu dostane šancu.

Liga majstrov je najlepšia súťaž a Dúbravka svojimi výkonmi – stačí si spomenúť na úspešnú kvalifikáciu Slovenska na Majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku – do nej patrí. Verím, že Newcastle bude úspešný a postúpi do jarnej vyraďovacej fázy Ligy majstrov.

dúbravka Čítajte viac Dúbravku mrzel pokazený záver: Musíme sa rýchlo otriasť

V roku 2010 ste si na pravom kraji obrany zahrali aj s Dúbravkom v bránke šesť zápasov v skupinovej fáze Ligy majstrov. Aké sú spomienky na žilinské ťaženie?

Len tie najkrajšie. Možno niektorí nechápali, že dostal šancu mladík Dúbravka. Mali sme tam dobrý mix skúsených aj starších hráčov.

Mal 21 rokov, ale skvele sa držal. Viackrát nám dával šancu. Bol domácim miláčikom, odchovancom klubu.

U fanúšikov bol veľmi obľúbený…

V Žiline ho milovali, nič viac si želať ani nemohli. Domáci mladík v bránke počas zápasu Ligy majstrov. Znova – nebolo to len o sympatiách. Martin mal kvalitu a potvrdzuje sa to aj dnes po 13 rokoch.

Rozhodnutie trénera bolo správne a naštartovalo ho do ďalšej kariéry. Možno jej vrchol prišiel neskôr, ale je pekné sa pozerať na spoluhráča, ktorý to dotiahol takto ďaleko. Prajem mu to.

Bola to pre žilinské mužstvo veľká škola?

Najväčšia. Dostať sa do toho úzkeho kruhu mužstiev v základných skupinách je náročné. Málokedy si slovenské tímy zahrajú v skupinových fázach. Je to mix kvality, šťastia i priaznivých okolností.

Vďakabohu, že sme si to mohli so Žilinou zažiť. Pre mňa sú to chvíle, ktoré si budem pamätať až do konca života. Prešlo trinásť rokov, ale stále je to top súťaž na svete.

Leo Sauer Čítajte viac Pred Nemcom sa blysol aj Sauer. Mladík nachystal hviezdnemu Brazílčanovi hokejový gól

Spomeniete si na nejakú príhodu s Dúbravkom za žilinskej éry?

Nie som veľmi na vtipné zážitky… Pamätám si však, že už tam vznikala jeho prezývka Heco. Stále sa hecoval, to ho najviac vystihuje. Po tréningoch sme na neho ešte kopali strely či penalty.

Nemal rád, keď mu niekto dal do stredu bránky Panenku. Bol poriadne naštartovaný, ale v dobrom. Páčilo sa mi, ako to bral už v mladom veku. Vtedy a ani dnes nie všetci hráči sú takíto pracovití.

Vracia sa mu vklad z minulosti v týchto dňoch?

Som o tom presvedčený. Vynieslo ho to na post najúspešnejšieho slovenského brankára v Premier League. Vyše 130 štartov v najlepšej lige sveta je skvelé číslo. Mladí chlapci si z neho môžu brať príklad.

Je vzorom pracovitosti a ambicióznosti. Platilo to už pred rokmi v Žiline a platí aj dnes. Najviac si však vážim, že sa nezmenil charakterovo. Je to rovnaký chalan ako predtým, žiadna hviezda. Mám z neho radosť.

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #Martin Dúbravka