Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volajte ho Malý Pep. Najdrahšieho obrancu Gvardiola bude viesť tréner Guardiola

Anglický futbalový klub Manchester City v sobotu spečatil príchod mladého chorvátskeho obrancu Joška Gvardiola z nemeckého tímu RB Lipsko za rekordných 90 miliónov eur.

05.08.2023 13:31
Joško Gvardiol Foto:
Joško Gvardiol podpísal zmluvu s víťazom Ligy majstrov do leta 2028.
debata

Stále iba 21-ročný záhrebský rodák sa tak zaradil k najdrahším bekom vo futbalovej histórii. Už v piatok kouč „The Citizens“ Pep Guardiola potvrdil, že mladíka Gvardiola čaká v Anglicku zdravotná prehliadka a ak všetko dopadne dobre, mal by sa stať jeho novým zverencom. Tak sa aj stalo a Chorvát podpísal zmluvu na päť sezón do leta 2028.

„Každý, kto videl hrať City v ostatnej sezóne, vie, že je to najlepší tím na svete. Zisk troch trofejí – v Premier League, Lige majstrov a FA Cupe – hovorí všetko, čo potrebujete vedieť o kvalite tímu. Stať sa toho súčasťou je výnimočné pre mňa aj celú moju rodinu,“ povedal Gvardiol po podpise kontraktu s novým zamestnávateľom a doplnil: „Uvedomujem si, že ešte mám čo zlepšovať. Aj preto sa teším na prácu pod najlepším trénerom.“

Lionel Messi Čítajte viac Čistil záchody a zrazu zbadal Messiho. Podpis hviezdy ho pripravil o prácu: Stálo to za každú sekundu

Joško Gvardiol je jedným z najlepšie hodnotených obrancov na svete a svoju reputáciu si vylepšil pôsobivými výkonmi v reprezentácii na minuloročných majstrovstvách sveta v Katare. V dueli o bronz proti Maročanom (2:1) vtedy presnou hlavičkou otvoril skóre stretnutia.

Zaujímavosťou je, že Gvardiol bude v Anglicku pôsobiť pod španielskym trénerom Pepom Guardiolom. Nespája ich len takmer identické priezvisko, ale aj krstné meno, keďže Josep (Pep) predstavuje španielsku verziu slovenského Jozefa či chorvátskeho Joška. Na sociálnych sieťach sa už dokonca v súvislosti s Chorvátom rozšírila prezývka „Malý Pep“.

„Sledovali sme ho dlhší čas a cítime, že má skvelú kombináciu atribútov. Elitní kluby z celej Európy ho monitorovali a získať ho do nášho kádra je skvelá správa. Joško má mnoho kvalít. Asi všetky prednosti, ktoré u stopéra chcete mať. Je rýchly, silný vo vzdušných súbojoch, má dobrý pohyb s loptu aj bez nej, verí si a má tiež dobrý charakter. Je ľavák a to nám dáva ďalšie možnosti navyše,“ povedal riaditeľ pre futbal Txiki Begiristain.

Nermin Crnkič Čítajte viac Smutná správa pre belasých. Bývalého hráča Slovana našli mŕtveho, mal 30 rokov

Gvardiol strávil v Lipsku dve sezóny, predtým pôsobil v Diname Záhreb. Už ako 19-ročný bol takmer okamžite kľúčovým hráčom organizácie RB v I. bundeslige. V oboch sezónach triumfoval s Lipskom v Nemeckom pohári.

Ľavonohý stredný obranca bude v Manchestri City nastupovať pravdepodobne naľavo v stopérskej trojici, ak sa bude kouč Guardiola naďalej držať rozostavenia 3–2–4–1, ktoré nasadil v druhej polovici minulej sezóny.

Lipsko v medzisezónnom období prišlo už o tretieho dôležitého hráča a všetci šli do Anglicka. Maďarský tvorca hry Dominik Szoboszlai prestúpil do FC Liverpool a francúzsky zakončovateľ Christopher Nkunku rozšíril káder FC Chelsea.

Krásne partnerky hviezdnych svetových futbalistov Fotogaléria - 61 fotiek Všetky fotky
Medzi najslávnejšie futbalové páry sme zaradili...
debata chyba
Viac na túto tému: #Pep Guardiola #Premier League #manchester city #chorvátski futbalisti #Joško Gvardiol