Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Na ihrisku zomriem, aby som ľudí potešil. Lobotka prežíva najkrajšie chvíle vo futbalovom živote. V súkromí je to horšie

Futbalovým bohom zostal Maradona

Nový majster Talianska má vo svojom tíme aj ďalšie mená, ktoré si držia medzi fanúšikmi vysoký kurz: Victor Osimhen, Chviča Kvaracchelija, Piotr Zieliňski, Kim Min-jae, Giovanni Di Lorenzo… Ale je tu aj neuveriteľný fenomén. Volá sa Diego Armando Maradona.

Sotva niekto spoľahlivo vysvetlí, kde sa zrodila jeho nekonečná popularita v tomto meste. Odišiel z neho pred vyše troma desaťročiami. A uplynuli už takmer tri roky, čo sa navždy presťahoval do futbalového neba. Ale v Neapole akoby žil ďalej. Vládne tu kult jeho osobnosti. Nijaká futbalová debata sa nezaobíde bez toho, aby sa reč nezvrtla aj na neho.

774584912 Čítajte viac Lobotka: V Španielsku bolo pokojnejšie. V Neapole idem do obchodu, keď je to vopred zorganizované

Športová súvislosť je jasná. V ére božského Diega získal SSC dva tituly. Prvé vo svojej histórii. Jeho podobizeň a meno je na väčšine miestnych suvenírov, tričkách, dresoch, vlajkách, plagátoch, bilbordoch. Jeho portréty sú namaľované na fasádach domov, mnohé v nadživotnej veľkosti. Unikátom je námestie, na ktoré si musíte vyšliapať hore uličkami starého mesta. Largo degli artisti alebo aj Largo Diego Maradona.

Miestni umelci, fotografi i maliari mu vzdali hold. Tu je jeho múzeum pod otvoreným nebom aj s barom La bodega de dios, ktorého symbolom je desiatka, číslo, ktoré nosila na drese futbalová ikona. Denne sem prídu stovky miestnych i cudzincov, aby zažili málovídanú atrakciu.

03. Neapol titul Čítajte viac Šok v Taliansku: Pripravovalo sa to už dlho, naznačil tréner majstrovského Neapola odchod

Množstvo spomienkových predmetov, fotografií, kresieb, malieb, vrátane najväčšej na svete – na stene domu. Od roku 2020 nesie jeho meno aj známy neapolský štadión. Legendárny Argentínčan zostal v Neapole futbalovým bohom.

Zlatú strednú cestu nepoznajú

Problém Neapolčanov spočíva v tom, že vo futbale nepoznajú zlatú strednú cestu. Buď milujú, alebo nenávidia. Presvedčil sa o tom aj tréner Spalletti, ktorý priviedol Neapol až na špicu talianskeho futbalu.

Vlani mu ukradli jeho obľúbené auto Fiat Panda. Mužstvo obsadilo tretiu priečku v najvyššej talianskej futbalovej súťaži. Tvrdé fanúšikovské jadro vyvesilo pred neapolským štadiónom transparent, na ktorom stálo. „Vrátime ti Pandu. Keď odídeš!“

Stanislav Lobotka pri oslavách majstrovského... Foto: Profimedia
774584912 Stanislav Lobotka pri oslavách majstrovského titulu so spoluhráčom Leom Skiri Østigårdom.

Spalletti vydržal a teraz dostane svoje auto späť. Zaslúžil si ho. Zostáva len otázkou, či si ho v Neapole ešte užije. V meste sa medzi fanúšikmi i zástupcami médií už dlhšie hovorí o tom, že úspešný tréner končí. Nedohodol sa s majiteľom klubu, filmovým producentom Aureliom De Laurentiis na novej zmluve.

Hoci si Spalletti Lobotku obľúbil, pozíciu Slováka v tíme by ani jeho odchod nemal oslabiť. Pravda, pokiaľ sa aj on sám v letnom prestupovom termíne nerozhodne zmeniť dres. Svojimi výkonmi v uplynulej sezóne potvrdil, že patrí do základnej zostavy talianskeho majstra.

Škriniar Lobotka Čítajte viac Stanko, nafúkaj medicinbal. A Lobotka fúkal - ústami. Spoluhráči vyťahujú na šampióna vtipné historky

Jeho agent Branislav Jašurek tvrdí, že si vie predstaviť, že Lobotka zostane v Neapole pokojne aj niekoľko ďalších sezón. „Alebo aj do konca kariéry,“ usmieva sa. Jeho zverenec podpísal nedávno novú lukratívnu zmluvu s klubom na ďalších päť rokov.

Najlepšie vie, že Lobotka je aktuálne na futbalovom trhu žiadaný. Ak by sa ho niekto rozhodol získať, musí si pripraviť slušný balík peňazí. „Som presvedčený, že Neapol sa Stana pod 40 miliónov nevzdá,“ dodáva futbalový agent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #SSC Neapol #Stanislav Lobotka