Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kauza Vinícius. Valenciu pobúrila výška trestu za rasistov z tribún, Real urobil silné gesto

Španielsky futbalový klub FC Valencia sa plánuje odvolať proti čiastočnému uzavretiu štadióna Mestalla na päť ligových stretnutí.

24.05.2023 20:45
Vinícius Júnior Foto: ,
Futbalisti Realu Madrid vyjadrujú podporu Viníciusovi Júniorovi.
debata (1)

Taký trest „netopierom“ udelila súťažná komisia španielskeho futbalu za rasistické pokriky priaznivcov počas nedeľňajšieho duelu proti Realu Madrid na súperovho hráča Viníciusa Júniora.

FC Valencia tiež dostal pokutu 45-tisíc eur a spolu so spomenutou uzávierkou časti štadióna ide o doteraz najtvrdší trest v krajine v súvislosti s rasizmom na futbalových štadiónoch.

Vinícius Júnior Čítajte aj Obesili figurínu s podobizňou Viníciusa. Španielskom otriasa škandál, polícia zadržala viacero osôb

"Chceme vyjadriť úplný nesúhlas a rozhorčenie nad nespravodlivým a neprimeraným trestom uloženým vedením ligy. Dôkazy predložené súťažnou komisiou sú v rozpore s tým, čo hovorí polícia a La Liga.

Táto sankcia je založená na dôkazoch, ktoré klub nemal možnosť vidieť," uviedol klub FC Valencia prostredníctvom tlačového vyhlásenia.

Zástupcovia tímu sa tiež posťažovali, že nemali šancu brániť sa pred vydaním verdiktu, pričom od začiatku spolupracujú s políciou a tvrdo odsúdili dianie na svojom štadióne.

Polícia pritom ešte v nedeľu zatkla tri osoby pre podozrenie zo spáchania nenávistného zločinu a klub uvedenému triu doživotne zakázal vstup na štadión.

Spain Soccer La Liga Čítajte aj Opica, opica, opica! Hviezda Realu Madrid obeťou urážok: Španielsko je krajina rasistov

„Potrestať fanúšikov, ktorí sa nezúčastnili týchto žalostných incidentov, je úplne neprimerané, nespravodlivé a bezprecedentné opatrenie. Budeme proti tomu bojovať až do konca,“ uviedol tiež klub.

Vinícius Júnior je v ostatnom období pravidelne obeťou rasizmu, z hľadísk španielskych štadiónov sa často ozývajú tzv. opičie zvuky adresované zväčša jemu.

Futbalista otvorene hovorí o urážkach, ktorým pravidelne čelí. Posťažoval sa tiež na to, že nenávistné správy mu ľudia posielajú aj na sociálnych sieťach.

Jordi Alba Čítajte viac Messi o krok bližšie k návratu? Barcelonu po 11 rokoch opúšťa jej veľká postava

Hráč s výnimočnými driblérskymi schopnosťami sa tiež ocitol pod paľbou kritiky pre jeho oslavné tance po strelených góloch. Často sa tiež stáva terčom nevyberaných zákrokov zo strany protihráčov.

La Liga pred niekoľkými týždňami zvýšila počet pozorovateľov na zápasoch, v ktorých hrá predovšetkým tento Brazílčan. Po spomenutom víkendovom súboji na pôde Valencie nahnevane vyhlásil, že španielska La Liga „teraz patrí rasistom“.

Lukaku Inter Čítajte aj Rasizmus na tribúnach. Hviezdny spoluhráč Škriniara sa stal terčom nechutných útokov

Hráči Realu mu vyjadrili podporu

Hráči Realu vyšli pred stredajším ligovým zápasom proti Rayu Vallecano (2:1) v dresoch s číslom 20. Vyjadrili tak podporu Viníciusovi Júniorovi.

Vinícius po roztržke vo Valencii dostal červenú kartu za nešportové správanie. Tú neskôr anulovali, zo stredajšieho duelu ho vyradili problémy s kolenom.

Aplauz Viníciusovi Júniorovi pred zápasom s... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Vinícius Aplauz Viníciusovi Júniorovi pred zápasom s Vallecanom.

Proti Vallecanu prišiel pozdraviť fanúšikov i spoluhráčov a zápas pozeral po boku prezidenta klubu Florentina Pérezea. V 20. minúte domáci fanúšikovia symbolicky skandovali jeho meno, mnohí v stoji.

Rasizmus voči brazílskemu útočníkovi odsúdili mnohí fanúšikovia a hráči na oboch stranách mali pásky s anti-rasistickými posolstvami.

Načítavajú sa športové výsledky...
Kluby, ktoré najviac využívajú mladých futbalistov Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Až troch zástupcov má Slovensko v prestížnom...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Vinícius Junior