Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Utekal pred skalnými, ktorí dobili jeho spoluhráčov. Lobotkov sen ukončilo levie srdce pripomínajúce Ronalda i Mbappého

V poslednom kole sezóny prišli o druhú priečku v portugalskej lige, ktorá zaručovala miestenku v lige majstrov. Na druhý deň sa spoločne stretli v tréningovom centre Sportingu Lisabon. Do kopačiek sa však neobuli.

19.04.2023 09:33
Rafael Leao Stanislav Lobotka Foto:
Útočník AC Miláno Rafael Leao uniká dvojici Neapolčanov - Stanislavovi Lobotkovi a Tanguyovi Ndombelemu.
debata

Asi päťdesiat skalných fanúšikov vrthlo do komplexu, napadlo nožmi, opaskami či boxermi hráčov i členov realizačného tímu.

Vtedy, 18. mája 2018, si mladý supertalent Rafael Leao uvedomil, že musí preč. Odišiel z domu. Z miesta, kde sa od deviatich rokov učil základy futbalovej abecedy. A hoci ho to stálo nemálo úsilia i vlastných peňazí, nasmeroval sa k výbornej kariére.

Jej posledný míľnik prišiel včera, kedy ukončil sen Neapola a Stanislava Lobotku o semifinále Ligy majstrov. AC Miláno postúpilo po minulotýždňovom triumfe 1:0 doma a utorňajšej remíze 1:1. Leao prihrával na oba góly.

Italy Soccer Serie A Čítajte viac Bez výhry, bez postupu. Neapol s Lobotkom skončil. V Lige majstrov sme spoznali prvých semifinalistov

Miliónová pokuta

Leao v portugalčine znamená levie srdce. Dnes 23-ročný útočník, o ktorého sa zaujíma každý s poriadnym mešcom peňazí, si pred piatimi rokmi uvedomoval konzekvencie.

Aj tak však s okamžitou platnosťou ukončil zmluvu so Sportingom a podpísal zmluvu z Lille. Už ako hráč francúzskeho klubu si vypočul výpovede ikony Sportingu Ruía Patrícia či útočníka Basa Dosta po incidente v tréningovom centre.

"Fyzicky som v poriadku, ale mentálne som úplne zničený,“ pripustil jeden z najslávnejších odchovancov Patrício. "Bolo to desivé. Bál som sa, čo so mnou bude,“ pripustil Dost. Útočník mu rozbil hlavu a následne vynechal finále pohára.

Najpreceňovanejší športovci - nepoužívať Čítajte viac Ruská raketa? Väčšia bieda ako ich vesmírny program! V zámorí vyberali najpreceňovanejších športovcov, zgustli si aj na Čechovi

Sporting neskôr napadol päťročnú zmluvu, ktorú Leao podpísal v Lille. Portugalčania požadovali od francúzskeho klubu 45 miliónovú výstupnu klauzulu a obrátili sa aj na FIFA.

Proces skončil v Lausanne. Medzinárodný športový tribunál dal 19. marca 2020 za pravdu hráčovi o klubu. Leao – v tom čase už útočník AC Miláno – musel zaplatiť 16,5 milióna eur za porušenie prestupových pravidiel a zmluvy so Sportingom.

Sladká odmena, rekord, titul

Šesť celých a dve desatiny sekundy. Taký je rekord v top piatich ligách. Najrýchlejší gól, aký v nich padol, má na starosti práve Leao. Dvadsiateho decembra 2020 ním otvoril skóre proti Sassuolu.

Keď v drese AC Miláno skóroval po prvýkrát, oslavoval s „telefónom“ v ruke. Po strenutí svoje radostné gesto vysvetlil nasledovne:

"Volal som otcovi, aby som mu to oznámil. Mrzí ma, že tu nemôže byť,“ vyhlásil Leao.

Vlani priviedol AC Miláno k prvému titulu po jedenástich rokoch. Otec na oslavách nechýbal. Po San Sire chodili vo vrúcnom objatí a v slzách.

Jakub Jankto Čítajte viac Svet ho obdivoval: Som gay, priznal sparťan. Teraz má problémy kvôli testu na drogy

Nechýbalo veľa a v mladosti by podpísal zmluvu s rivalom z Benficy. Otec však zakročil.

"Bolo to kľúčové rozhodnutie. Chcelo to veľa odvahy a trpezlivosti, ale odmena bola sladká,“ priznal Leao.

Ako vo videohre

Už od čias v Lille sa mu nehovorí inak ako portugalský Kylian Mbappé. Dlhými a rýchlymi krokmi pripomína francúzskeho útočníka PSG.

Na Pyrenejskom polostre zasa dúfajú, že Leao bude schopným nástupcom pomaly odchádzajúceho Cristiana Ronalda.

"Lichotí mi to, ale porovnávame neporovnateľné,“ reagoval Leao na rovnaký meter pre neho, Mbappého a Ronalda.

Utorňajší sedemdesiatmetrový šprint na štadióne Diega Maradonu pripomenul najlepšieho strelca Paríža i Realu Madrid.

Dlhý krok, neuveriteľná rýchlosť, šikovný dribling a nezištná prihrávka voľnému Oliverovi Giroudovi pred prázdnu bránku, ktorý iba zlízal gólovú smotanu. Neapol s Lobotkom márne stíhal hip-hopera WAY 45 – ako znie umelecké hudobné meno Rafaela Leaa.

"Bolo to ako na videohre, ale hráčom Neapola nefungovalo zrýchlenie,“ glosoval spolukomentátor BT Sport Martin Keown. "Ako muž proti chlapcom,“ pridal sa Ian Darke.

Neapol s dirigentom Lobotkom tri štvrte sezóny bavil futbalovú Európy neuveriteľným ofenzívnym futbalom. Lenže v utorok narazila kosa na kameň.

Platí, že trofeje vyhráva najmä defenzíva. Tá milánska sedí novému portugalskému blesku ako uliata. A nech sa v Lige majstrov stretne s kýmkoľvek, s Leaom na krídle mu bude vedieť zatopiť.

Krásne partnerky hráčov Chelsea a Realu Madrid Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Kto má najdlhší vzťah, ako sa spoznali a čo...
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Miláno #SSC Neapol #Stanislav Lobotka #Rafael Leao