Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaútočil na trénera i šéfov Bayernu. Neuer čelí pokute 1,6 milióna eur a hnevu legiend

V nemeckom futbale ide momentálne o tému číslo jeden. Brankár Manuel Neuer čelí kritike za to, že vyjadril ostrý nesúhlas s odchodom trénera gólmanov Toniho Tapaloviča z Bayernu Mníchov.

12.02.2023 07:46
Nemecko Futbal Tapalovič Bayern prepustenie Foto: ,
Toni Tapalovič (v pozadí) a Manuel Neuer na archívnej snímke.
debata

Do konca sezóny zranený Neuer svoj nesúhlas s odchodom Tapaloviča vyjadril v rozhovoroch pre Süddeutsche Zeitung a The Athletic.

„Toto rozhodnutie ma prekvapilo. Bol to tvrdý úder. Informovalo ma o tom vedenie klubu. Táto správa prišla z ničoho nič a prekvapila aj Toniho. Toto rozhodnutie som vôbec nepochopil. Zrazilo ma to k zemi,“ povedal pred niekoľkými dňami Neuer.

Športový riaditeľ Hasan Salihamidzič vyhlásil, že ho prepustili pre rozdiely v spôsoboch ich vzájomnej spolupráce.

Bayern Čítajte aj Bayern ani Dortmund nezaváhali, Union otočil duel s Lipskom

"Mal som pocit, akoby mi vytrhli srdce. Toto je najbrutálnejšia vec, ktorá sa mi v mojej kariére stala. A to som toho prežil veľa, mám hrošiu kožu. Ale to, čo sa stalo teraz, je úplne iný level.

Všetci chalani v brankárskej skupine boli ako roztrhaní na kusy. Ľudia plakali. Myslím, že to hovorí za všetko. My brankári sme tím v tíme, ale každý miloval Toniho," dodal Neuer.

Jeho vyjadrenia sa po predsedovi predstavenstva bavorského veľkoklubu Oliverovi Kahnovi a Salihamidžičovi nepáčili ani trénerovi Julianovi Nagelsmannovi.

Manuel Neuer. Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Manuel Neuer Manuel Neuer.

Kahn po zverejnení rozhovoru uviedol, že slová Neuera nezodpovedajú jeho titulu kapitána a hodnotám Bayernu.

"Navyše sa vyjadril v nesprávnom čase, pretože nás čakajú veľmi dôležité zápasy. Samozrejme chápem, že ho to zasiahlo, keď sa o tom dozvedel, musíme túto skutočnosť do určitej miery brať do úvahy.

Uvedomili sme si to aj my, ale sme mu vysvetlili, že toto ťažké rozhodnutie bolo v tom čase pre náš tím najlepšie.

Bol som na tom podobne, ale spoločné ciele boli u mňa na prvom mieste. Bolo to pre mňa dôležitejšie ako moje osobné pocity. Preto som sa vtedy rozhodol nehovoriť verejne.

Manuel teraz urobil pravý opak. O tomto rozhovore s ním určite budeme diskutovať," citovala Kahna agentúra DPA.

Manuel Neuer Čítajte aj Po výbuchu si chcel vyčistiť hlavu. Neuer si zlomil nohu, sezóna sa preňho skončila

„Ak by som bol na jeho mieste, nedával by som takýto rozhovor. Obzvlášť, keď v ňom zároveň vyhlási, že klub je jeho prioritou. To, čo urobil, nepomohlo upokojiť situáciu,“ vyhlásil podľa AP Nagelsmann.

Bavori už v utorok nastúpia v prvom súboji osemfinále Ligy majstrov proti Parížu Saint-Germain. Bude to pre Bayern prvý duel v pohárovej Európy po príchode brankára Yanna Sommera, ktorý nahradil zraneného Neuera.

„Je veľmi dôležité, najmä pre Manuho, aby sme tieto debaty na nejaký čas odložili. Každý vie, že liečba tela je závislá aj od nastavenia myšlienok, teda toho, čo sa deje v hlave. Aj Manu by sa mal pozerať vpred,“ myslí si Nagelsmann.

Nešpecifikoval, či Neuer zostane kapitánom družstva, keď sa úplne zotaví. „V súčasnosti je náš kapitán a to je dobré,“ povedal. Kapitánsku pásku počas Neuerovej absencie nosia Joshua Kimmich alebo Thomas Müller.

Tréner Bayernu Julian Nagelsmann. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Julian Nagelsmann Tréner Bayernu Julian Nagelsmann.

„Niekde som čítal, že Nagelsmann si do klubu vzal kamaráta. Ale on nie je môj kamarát, je to výborný tréner brankárov,“ dodal hlavný kormidelník Bayernu.

Viaceré zahraničné médiá priniesli informáciu, že Neuerovi hrozí za vyjadrenia pokuta 1,6 milióna eur. Ide o výšku jednej hrubej mesačnej mzdy, odhadovaný ročný plat Neuera je vyše 20 miliónov eur.

Neuera skritizovali aj legendy bavorského veľkoklubu.

„Už nie je prijateľný na pozícii kapitána Bayernu,“ uviedol pre Sky Sports Germany Lotthar Matthäus.

Dietmarovi Hamannovi sa okrem výrokov v rozhovoroch nepáčilo ani to, že Neuer sa po vypadnutí Nemecka z MS v Katare šiel lyžovať na malý miestny kopec, kde si zlomil nohu.

„Je veľmi nebezpečné ísť na miesto, kde je málo snehu. Od profesionála je to veľmi nezodpovedné. Keď som hrával za Bayern, z tíme sme chodili lyžovať pätnásti. Išli sme však do Zürsu, kde boli slušné stopy a veľa snehu,“ upozornil pre Eurosport. Čo sa týka ďalších krokov v Bayerne, Hamann si nemyslí, že pre Neuera existuje cesta späť.

Neymar Čítajte aj Výbuch v generálke na Bayern. Parížania opäť zlyhali, vyššej prehre zabránil Donnarumma

Tapalovič bol tréner brankárov Bayernu od roku 2011. Vo funkcii pôsobil pod vedením Pepa Guardiolu, Juppa Heynckesa, Hansa Flicka, Nika Kovača, Juliana Nagelsmanna a Carla Ancelottiho.

V klube skončil koncom januára. Športový riaditeľ Salihamidzič vyhlásil, že ho prepustili pre rozdiely v spôsoboch ich vzájomnej spolupráce.

Najškaredšie dresy na futbalových trávnikoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nemceko - reprezentačný dres z MS 1994...
debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Manuel Neuer #Toni Tapalovič