Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slávny Gigi má 45 rokov. Nastúpil na vyše tisíc zápasov, chytá ako mladík

Taliansky futbalový brankár Gianluigi Buffon dnes oslavuje 45. narodeniny. So svojím tímom z Parmy sa chystá postúpiť do najvyššej súťaže Serie A. Na odchod do športového dôchodku sa rozhodne nechystá.

28.01.2023 15:30
Gianluigi Buffon Foto:
Gianluigi Buffon v zápase Talianskeho pohára začiatkom januára.
debata

Buffon pôsobí na sklonku kariéry tam, kde s ňou začal. Už pred 28 rokmi sa po prvýkrát postavil do bránky Parmy. Zmluvu s klubom má do roku 2024 a po prekonaní viacerých zranení si opäť vybojoval miesto medzi tromi žrďami.

„Budúcnosť? Pokiaľ sa budem cítiť dobre a uvidím, že som užitočný pre tím, budem pokračovať,“ vyhlásil Buffon pred pár dňami po zápase v Talianskom pohári proti Interu Miláno (1:2 po predĺžení).

V spomínanom stretnutí sa stal najstarším hráčom, ktorý odohral oficiálny zápas na štadióne San Siro. Tým prekonal rekord Marca Ballottu. Buffon je už dnes hráčom s najvyšším počtom súbojov v Serie A, keď prekonal Paola Maldiniho.

SR Futbal Slovan Ferencváros LM 2. predkolo Odveta BAX Čítajte viac Maďari si mädlia ruky. Ferencváros uskutočnil rekordný predaj hráča

Od jeho debutu v najvyššej súťaži uplynulo neuveriteľných 28 rokov, bolo to presne 19. novembra 1995. Odvtedy už nastúpil na 1161 zápasov v tímoch Parmy, Juventusu a Paríž St. Germain. Okrem toho bol dlhoročnou jednotkou talianskej reprezentácie, s ktorou v roku 2006 vybojoval titul majstra sveta.

V historickom rebríčku futbalistov s najvyšším počtom odohratých zápasov mu momentálne patrí 9. miesto, ale na dosah má najlepšiu päťku. Na piateho Františka Pláničku aktuálne stráca len 26 stretnutí.

Platy futbalistov Paríž St. Germain + Škriniar Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
1. Kylian Mbappé - 72 000 000 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serie A #Gianluigi Buffon