Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský Maradona tlačí Higuaína k rekordom

Podal ruku Gonzálovi Higuaínovi, Lorenzovi Insignemu odovzdal kapitánsku pásku. Viackrát sa otočil okolo vlastnej osi a vďačne tlieskal. Z tribún znelo ohlušujúce: olé, olé, olé, olé, Marek, Marek.

15.05.2016 10:12
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata

Niekoľkotisícový dav ho vyprevádzal z ihriska emotívne, s rešpektom a uznaním. Viacerí z fanúšikov bozkávali prívesky s uctievaným číslom 17.

Slovenský futbalista Marek Hamšík je pre Neapolčanov hrdinom. To je už niekoľko rokov nemenné pravidlo. Výnimočnú náklonnosť dali prívrženci SSC hviezdnemu stredopoliarovi najavo aj počas víkendového zápasu s Frosinone. Keď schádzal sedem minút pred koncom posledného ligového kola z trávnika, takmer 60-tisícová masa nadšene skandovala jeho meno.

Niet divu. Nielenže sa Hamšík postaral o víťazný gól duelu, v ktorom domáci rozstrieľali súpera jednoznačne 4:0, ale dosiahol aj magickú hranicu. V najvyššej talianskej súťaži zaznamenal banskobystrický rodák už 81 presných zásahov.

Dorovnal tak legendárneho Argentínčana Diega Maradonu, ktorý žiaril v neapolskom drese medzi rokmi 1984 – 1991. Mimochodom, jeho číslo 10 klub na znak úcty vyradil a nik ho nepoužíva.

„Je to ďalší veľký míľnik v mojej kariére. Som šťastný, že som sa dostal na úroveň legendy neapolského i svetového futbalu,“ vravel po zápase pre svoju oficiálnu stránku slovenský reprezentant.

Zatiaľ čo Maradona je výrazne podpísaný pod doteraz posledným neapolským titulom, Hamšík sa ho ani v tejto sezóne nedočkal. Nad sily zverencov Maurizia Sarriho bol opäť nedostihnuteľný Juventus Turín. Neapolčania však uhájili aspoň druhú pozíciu a vybojovali si priamy postup do prestížnej Ligy majstrov.

„Pred zápasom bolo jasné, že ak vyhráme, nemusí nás zaujímať výsledok AS Rím a bez ohľadu na neho skončíme na druhom mieste. Od úvodných minút sme mali veľkú prevahu, no gólu sme sa dočkali až v závere prvého polčasu,“ opisoval priebeh duelu Hamšík, ktorý zavŕšil sezónu s bilanciou šiestich ligových gólov.

Netreba však zabúdať na fakt, že na ďalších jedenásť spoluhráčom prihral a v tabuľke najlepších asistentov obsadil tretiu priečku. O jednu gólovú prihrávku viac nazbierali len Paul Pogba (Juventus) a Miralem Pjanič (AS Rím).

Gól Mareka Hamšíka v zápase s Frosinone.

Z presných a pohotových prihrávok Hamšíka vyťažil najmä Higuaín. Argentínčan zaznamenal v sobotu večer hetrik a vytvoril rekord Serie A.

V sezóne sa totiž presadil 36-krát (v 35 zápasoch!), nik pred ním nezaznamenal viac presných zásahov v jednej sezóne. Pred 66 rokmi strelil Švéd Gunnar Nordahl v drese milánskeho AC o gól menej.

Pohľad do štatistík hovorí jednoznačne: súčasný Neapol stojí na vydarenej slovensko – argentínskej spolupráci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #Diego Maradona