Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekarík: Šofér bol v šoku. Streľba do futbalu nepatrí

Po tvrdej drine prišiel nepríjemný incident, v ktorom šlo o život. Slovenský futbalista Peter Pekarík (28) má za sebou náročné dni, počas ktorých sa pripravoval na štart jednej z najlepších súťaží sveta - bundesligy.

14.08.2015 10:00
peter pekarík, hertha berlín, robert lewandovský Foto: ,
Berlínčnan Peter Pekarík si musel v minulej sezóne zvykať aj na ochrannú masku nosa.
debata

V mužstve berlínskej Herthy by mal opäť patriť k najvýraznejším oporám. „Verím, že nový ročník pre nás bude o čosi pokojnejší ako minulý,“ vraví jeden z trojice Slovákov, ktorí sa predstavia medzi nemeckou elitou. Popri reprezentačnom obrancovi ju okúsi aj Milan Ivana z Darmstadtu a Dušan Švento z 1. FC Kolín.

Cítite napätie pred štartom novej bundesligovej sezóny?
Veru áno. Som rád, že ligové zápasy sú už pred dverami. Letná príprava bola dlhá, opäť veľmi náročná. Do sezóny sme vstúpili víťazstvom v úvodnom kole Nemeckého pohára na horúcej pôde v Bielefelde, čo je veľmi dôležité. Verím, že sme sa dostali do rytmu a v rovnakom štýle budeme pokračovať aj cez víkend na ihrisku Augsburgu.

Stretnutiu v Bielefelde predchádzala streľba na váš klubový autobus. Ako ovplyvnil incident náladu v mužstve?
Do Bielefeldu sme cestovali vlakom a až na stanici nás mal vyzdvihnúť autobus. Náš šofér, ktorému sme napokon venovali víťazstvo, bol z nepríjemnej skúsenosti v obrovskom šoku. Je to niečo, čo nepatrí nielen do futbalu, ale ani do bežného života. Jediným šťastím je, že sa nikomu nič nestalo. Ak by sme počas streľby sedeli v autobuse, boli by sme podstatne nervóznejší. Na mieste začali policajti všetko vyšetrovať, v Nemecku z toho bolo obrovské haló. Verím, že páchateľa napokon chytia.

Ako vyzerala príprava na ostré zápasy?
Prvé dva týždne sme trénovali naozaj tvrdo – trojfázovo. Zamerali sme sa na kondíciu, potom prišla na rad herná stránka. Absolvovali sme množstvo prípravných zápasov. Hádam všetko splnilo svoj účel a drina sa prejaví aj v bundeslige. Boli by sme radi, keby bol pre nás tento ročník o čosi pokojnejší ako predošlý.

V ňom ste bojovali o záchranu až do posledného kola. Má tentoraz Hertha vyššie ciele?
Tréner od nás chce, aby sme nazbierali minimálne štyridsať bodov, čo by mohlo stačiť na stred tabuľky. Snívame však aj o tom, že sa prebojujeme do finále Nemeckého pohára, ktoré každoročne hostí Berlín. Bude to však ťažké, veď Hertha neprešla cez druhé kolo už niekoľko rokov.

Akými zmenami prešiel káder? Bude silnejší ako vlani?
Odišlo od nás viacero hráčov. Privítali sme však aj nové tváre. Z Bayernu Mníchov k nám prišiel talentovaný krídelník Mitchell Weiser, posilou by mal byť aj Čech Vladimír Darida z Freiburgu. Navyše, po zranení sa do zostavy vracajú aj špílmachri Alexander Baumjohan s Änisom Ben-Hatirom. Myslím si, že mužstvo bude o čosi kvalitnejšie ako minulý rok.

Vlani ste mali v mužstve veľmi silné postavenie. Boli ste zástupcom kapitána. Zostali ste v tejto funkcii?
Pred sezónou sa tréner vyjadril len k otázke kapitána. Ostáva ním Fabian Lustenberger. Kto bude jeho zástupcom, je zatiaľ otázne. Teší ma, že mám trénerovu dôveru. Verím, že budem nastupovať pravidelne.

Favoritom na zisk titulu je opäť Bayern Mníchov. Kto mu môže cestu za obhajobou najvýraznejšie skomplikovať?
Konkurencia na špici bundesligy každým rokom rastie. Silný bude najmä Wolfsburg, ktorý vhodne doplnil káder a zvládol aj súboj o domáci Superpohár, keď v ňom zdolal Bayern. Kvalitu ponúkajú taktiež Mönchengladbach, Leverkusen a Schalke. Dortmund mal minulú sezónu nevydarenú, no v tejto by mohol vážne prehovoriť do boja o titul.

Bundesliga je pravidelne najnavštevovanejšou futbalovou súťažou sveta. Prečo?
Je atraktívna, padá v nej veľa gólov. Každoročne do nej prichádzajú kvalitní hráči, lákajú divákov na tribúny. Je skvelé, keď hráme pred vypredanými hľadiskami na všetkých štadiónoch.

Začiatkom septembra čaká na slovenskú reprezentáciu kvalifikačný dvojzápas so Španielskom a Ukrajinou. Máte ho už občas v mysli?
Veru áno. Čaká na nás možno najdôležitejší dvojzápas celej kvalifikácie. V Španielsku podstúpime veľkú previerku s mužstvom, s ktorým sa herne nemôžeme porovnávať, no i tak ho môžeme potrápiť vďaka našej tímovosti. Tá nás zdobí počas celej kvalifikácie. Ukrajina je taktiež náročnou výzvou. Výsledok tohto zápasu veľa napovie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #hertha berlín #Peter Pekarík