Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sparta vyhodila Lavičku, nahradí ho Ščasný

Vedenie futbalovej Sparty Praha na svojom rokovaní odvolalo kouča Vítězslava Lavičku, ktorý opúšťa Letnú po necelých troch rokoch. Úradujúceho ligového majstra povedie minimálne do konca sezóny Zdeněk Ščasný, ktorý naposledy trénoval Teplice. Mužstvu bude predstavený vo štvrtok dopoludnia, kedy povedie prvý tréning.

15.04.2015 19:48
Vítězslav Lavička Foto: ,
Bývalý tréner Sparty Praha Vítězslav Lavička.
debata

Päťdesiatjedenročný Lavička opúšťa Spartu po tom, ako futbalisti z Letnej v utorok vypadli vo štvrťfinále Pohára FAČR s Jabloncom a neobhája tak vlaňajší triumf. Zároveň je v ohrození obhajoba ligového titulu, pretože sedem kôl pred koncom sezóny strácajú z druhého miesta na vedúcu Plzeň päť bodov.

„Vedenie AC Sparta Praha nie je spokojné ako s napĺňaním športových cieľov stanovených pre prebiehajúcu sezónu, tak s herným prejavom mužstva v jarnej časti súťaže. Po neúspechu v kvalifikácii Ligy majstrov a vyradení v základnej skupine Európskej ligy je vypadnutie z Pohára FAČR tretím nenaplneným športovým cieľom. Vážne ohrozená je tiež obhajoba titulu,“ uviedla Sparta vo vyhlásení.

Lavička odchádza zo Sparty po necelých troch rokoch. Pražský tím prevzal v júni 2012 a v minulej sezóne s ním získal double – triumf v lige aj v pohári. Na európskej scéne sa mu ale s mužstvom príliš nedarilo, keď nedokázal postúpiť do základnej skupiny Ligy majstrov a na jeseň neprešiel v menej prestížnej Európskej lige do jarných vyraďovacích bojov. Už vtedy bola jeho pozícia v ohrození, ale vedenie ho nakoniec nechalo vo funkcii.

„Chcel by som sa hráčom, realizačnému tímu, všetkým spolupracovníkom v klube a samozrejme aj fanúšikom poďakovať za to, čo sme v Sparte spoločne prežili. Končím teraz v pozícii trénera klubu, ale sparťanom zostávam aj ďalej,“ vyhlásil Lavička. V Sparte už predtým dvakrát robil hlavného trénera, v rokoch 2002 a 2008 išlo vždy ale len o krátke pôsobenie.

Päťdesiatsedemročný Ščasný tesne pred začiatkom jarnej sezóny nečakane na vlastnú žiadosť skončil v Tepliciach, ale bez trénovania zostal len necelé dva mesiace. Na Letnú sa vracia po šestnástich rokoch, Spartu už totiž viedol medzi rokmi 1998 a 1999. S Pražanmi navyše získal v rokoch 1984 a 1985 dva ligové tituly ako hráč.

„Vedenie Sparty očakáva, že Zdeněk Ščasný vnesie do tímu nový impulz a pozdvihne aktuálne výkony mužstva. Jednoznačnou úlohou nového trénera je zisk majstrovského titulu,“ uvádza vo vyhlásení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Vítězslav Lavička