Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klopp v lete v Dortmunde skončí. Kam zamieri?

Tréner Jürgen Klopp po sezóne nečakane odíde od futbalistov Borussie Dortmund, ktorých počas siedmich rokov doviedol k dvom titulom a k výhre v Nemeckom pohári. Štyridsaťsedemročný kouč požiadal vedenie klubu o predčasné rozviazanie svojho kontraktu, ktorý pôvodne platil až do roku 2018.

15.04.2015 12:31 , aktualizované: 15:14
Jürgen Klopp Foto:
Nespokojný Jürgen Klopp počas zápasu v Londýne.
debata

„Vždy som hovoril, že v momente, keď ucítim, že nie som ten pravý kouč pre tento neobyčajný klub, oznámim to. Myslím, že moje rozhodnutie je správne, klub si zaslúži byť vedený od stopercentne presvedčeného trénera. Nemá to nič spoločné s našou súčasnou športovou situáciou,“ povedal na mimoriadnej tlačovej konferencii Klopp, ktorý v tejto sezóne s Dortmundom už vypadol z Ligy majstrov a v Bundeslige je až desiaty.

Odmietol špekulácie, že by sa po siedmich rokoch v Borussiu cítil „vyšťavený“. „Nie som unavený, aj keď sa to píše. Nedám si ani rok voľna. Mám ale ešte jedno želanie v Dortmunde – skončiť čo najvyššie v ligovej tabuľke,“ vyhlásil charizmatický kouč, ktorý sa počas tlačovej konferencie neubránil slzám dojatia.

„Boli to tu úžasné chvíle a nechcem, aby bol niekto vďačný len mne. Bol to výsledok obojstrannej práce medzi mnou a vedením. Teraz cítim, že Borussia potrebuje zmenu,“ dodal.

Podľa Bildu by po sezóne mohol zamieriť do Premier League. Špekuluje sa o Manchestri City, kde pravdepodobne skončí Manuel Pellegrini. „Za mojím koncom v Dortmunde nie je žiadna ponuka odinakiaľ,“ podotkol Klopp.

Klopp by mal podľa špekulácií nemeckých médií vystriedať bývalý tréner Mainzu Thomas Tuchel, ktorý bol donedávna v hľadáčiku Hamburgu. Vedenie Borussie má pre neho údajne pripravenú štvorročnú zmluvu, vďaka ktorej by si zarobil až 20 miliónov eur.

Stuttgartský rodák Klopp pôsobil pred Dortmundom sedem rokov v Mainzi, kde tiež strávil väčšinu aktívnej hráčskej kariéry. Najslávnejšie obdobie v Borussiu zažil impulzívny kouč v rokoch 2011–2013, kedy doviedol tím najprv k titulu, potom k obhajobe a double a rok nato do finále Ligy majstrov. V tejto sezóne sa však úradujúcim vicemajstrom v bundeslige nedarí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #Jürgen Klopp