Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenerbahce je po streľbe na autobus v šoku. Tím dôrazne žiada prerušiť ligu

Vedenie Fenerbahce Istanbul požiadalo o prerušenie tureckej futbalovej ligy, kým sa nepreskúma sobotňajší strelecký útok na klubový autobus.

06.04.2015 10:14
Fenerbahce Istanbul Foto: ,
Autobus Fenerbahce Istanbul s prestreleným predným sklom.
debata (2)

Pri návrate z ligového zápasu na ihrisku Rizesporu bol autobus s hráčmi zasiahnutý streľbou z brokovnice neznámeho útočníka. Pri útoku zranili vodiča autobusu.

Klub vo svojom vyhlásení označil incident za pokus o atentát a dal ho do súvislosti s nepriateľskou kampaňou proti Fenerbahce. Devätnásťnásobného majstra Turecka vlani potrestali za ovplyvňovanie výsledkov a na dva roky vylúčili zo súťaží UEFA. „Futbal sa dostal do bodu, keď sa prelieva krv. A kým sa útok nevyšetrí, liga by nemala pokračovať,“ píše sa v klubovom vyhlásení.

Horúce chvíľky opísal pre Český rozhlas obranca Fenerbahce Michal Kadlec. „Najprv mi napadlo, že máme defekt, ale videl som nášho doktora, že beží dopredu k vodičovi. Všetko sa zbehlo hrozne rýchlo. Našťastie, vodič autobusu aj napriek šoku dokázal zastaviť a zabránil tak väčšej tragédii,“ povedal Kadlec.

Vodič autobusu teraz leží v kóme v nemocnici. „Šofér dostal, myslím si, dva zásahy. Jeden mu išiel centimeter alebo dva od spánku. Ešteže bol pri ňom pracovník bezpečnostnej služby, ktorý sa ho snažil udržať pri zmysloch, aby nestrhol autobus z cesty, pretože pod nami bol podjazd a padali by sme z 3–4 metrov,“ uviedol v rozhovore pre český denník Sport Kadlec. V regióne Trabzonu už v minulosti napadli fanúšikovia autobus istanbulského tímu kameňmi.

Hráči sa po incidente prestúpili do menšieho autobusu a presunuli sa na letisko. Na druhý deň ani netrénovali a absolvovali len menší výklus. „Nikto nemal náladu. Neviem, či nám neodložia utorkové pohárové stretnutie. Je to sila, keď si uvedomíte, že toto niekto urobí pre futbal. Keď som potom prišiel domov, nevedel som, či je to zlý sen. Za sekundu sa mohol zmeniť celý váš život. Rozmýšľate nad hlúposťami, naraz bum-bum, všade policajti a krik,“ dodal Kadlec, ktorý zatiaľ nerozmýšľa o odchode z Turecka. Polícia stále pátra po útočníkovi, ktorý na autobus strieľal.

Futbalový zväz zatiaľ odložil utorňajší pohárový zápas Fenerbahce s Mersinom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fenerbahce Istanbul