Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gyömbér si užil talianskú premiéru. Ale pokazila mi ju prehra, vraví

Ďalší slovenský futbalista si zahral v najvyššej talianskej súťaži. Premiéru si uplynulý víkend odkrútil Norbert Gyömbér. Obranca Catanie nastúpil na posledných dvadsať minút v Cagliari.

21.10.2013 13:12
Norbert Gyömbér Foto: ,
Norbert Gyömbér ešte v drese Banskej Bystrice.
debata

„Mal som radosť, keď mi dal tréner pokyn, že idem na ihrisko, ale po zápase nás mrzelo, že sme neudržali remízu. Prehra 1:2 mi premiéru trochu pokazila,“ zareagoval zo Sicílie.

Situácia hostí nebola jednoduchá. Ujali sa v úvode vedenia, no súper vyrovnal. Pred prestávkou bežal na bránku Catanie domáci útočník. „Náš stopér Legrottaglie zatiahol ručnú brzdu a videl červenú kartu. Po prestávke sa zranil druhý stopér Bellusci a tréner sa obrátil na mňa,“ popisoval situáciu, ktorá mu otvorila cestu k premiére. „Nebol čas ani na trému, všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Chceli sme udržať nerozhodný stav, ale celý druhý polčas sme sa bránili a krátko pred koncom sme inkasovali druhý raz.“

Spoluhráči ho povzbudili a zablahoželali mu k výkonu i premiére. Ozvali sa aj rodičia a priateľka Dominika z Banskej Bystrice, zápas sledovali v televízii. „Zatiaľ ma neboli v Cataniii navštíviť, akiste prídu, keď začnem pravidelnejšie hrávať,“ dodáva Gyömbér.

Už pred troma týždňami pred súbojom s Chievom dúfal, že si zahrá. „Tréner mi naznačoval, že teraz by mohla prísť moja šanca. Napokon sa rozhodol inak, trochu som bol sklamaný.“ Tréner Roland Marana, ktorý naposledy priviedol sicílsky klub na ôsme miesto (historicky najvyššie), doplatil na prehru i zlý štart v sezóne. Catania vyhrala jediný zápas z ôsmich. Nahradí ho Luigi De Canio.

„Nemal som doteraz pocit, že by vládla nejaká nervozita a veľký tlak. Majiteľ zopárkrát pozval mužstvo na obed a nedával najavo nespokojnosť. Najbližšie nás čaká dôležitý zápas doma s posledným tímom Sassuolom, ten musíme zvládnuť,“ pripomína 21-ročný rodák z Revúcej, ktorý futbalovo vyrastal v Banskej Bystrici.

Verí, že by mohol dostať ďalšiu šancu, Legrottaglieho neminie trest. Ostatné bude na novom koučovi. „Dúfam, že zasiahnem do zápasu, či už v základnej zostave, alebo aspoň z lavičky. Možností je však stále viac.“

V talianskej prvej lige pôsobí päť slovenských futbalistov, ale nestretáva sa s nimi, ani neudržuje bližšie kontakty. „V sezóne na to jednoducho nie je čas, každý ma dosť svojich povinností. Osobne som sa zatiaľ stretol len s Paľom Bajzom, keď sme hrali s Parmou a vymenili sme si aj dresy. Ten, v ktorom som prvý raz nastúpil v Cagliari, si odložím na pamiatku.“ Gyömbér pripomína, že v Catanii sa cíti výborne.

„Vnímam to ako splnenie sna. Podmienky sú neporovnateľné s našimi, súťaž je kvalitnejšia, veľa sa učím. Máme krásne nové tréningové centrum, nemusím sa o nič starať, sústreďujem sa len na futbal. K dokonalej spokojnosti mi chýba väčšia herná prax.“

Hráčom Catanie sa stal na začiatku roka, v novom klube sa hlásil v lete. „Už pomaly zvládam aj taliančinu, je to stále lepšie, hoci viac rozumiem ako rozprávam.“

Trpezlivosť mu zatiaľ nechýba. „Viem, aká vládne konkurencia, koľko je tu hráčov, ale vidím perspektívu. Legrottaglie má 37 rokov a hovorí sa, že bude končiť. O niektorých ďalších je záujem z iných klubov, takže budem mať možno už čoskoro väčší priestor,“ verí Norbert Gyömbér.

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gyömbér